29.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
EUROBANK

Το σχέδιο της Eurobank για επέκταση στην Κύπρο και τα εμπόδια

-

Προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου της Eurobank για επέκταση στην Κύπρο με απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα και επόμενο στόχο τη συγχώνευσή της με την 100% θυγατρική της, Eurobank Κύπρου.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της τράπεζας οι οποίες εκτιμούν ότι το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα δεν αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα του 60% μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης την οποία κατέθεσε η Eurobank την Τρίτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Η διαδικασία της δημόσιας πρότασης -η οποία διαρκεί έναν μήνα- αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου, αναλόγως πότε θα δοθεί το πράσινο φως για έναρξη της διαδικασίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (εκτιμάται εντός 15 ημερών).  

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Eurobank ενίσχυσε το ποσοστό της στο 55,3%, μετά την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 26,1% από τους μετόχους Poppy S.à.r.l. (17,30%), Senvest Management LLC (1,59%), Wargaming Group Limited (6,79%), Ταμείο Προνοίας για τους Εκτελεστικούς Διευθυντές της Wargaming Group Limited (0,21%) και Ταμείο Προνοίας για το Ανώτερο Διοικητικό Προσωπικό της Wargaming Group Limited (0,20%) έναντι συνολικού τιμήματος 272,7 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος που μοιάζει να “πλαφονάρει” στο 60% το ποσοστό που μπορεί να αποκτήσει στην Ελληνική Τράπεζα είναι ότι οι εναπομείναντες σημαντικοί μέτοχοι είναι η Δήμητρα Επενδυτική (21,3%) και τα όργανα των εργαζομένων ΕΤΥΚ (4,88%) και Ταμείο Ευημερίας (1,56%). 

Οι εν λόγω μέτοχοι προσέβαλαν δημόσια πρόταση της Eurobank με προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να εγκρίνει τη συμφωνία της Eurobank με άλλους μέτοχους της Ελληνικής, για εξαγορά των μετοχών τους. Πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι προσφυγές των συνδικαλιστικών οργάνων θα εξεταστούν το φθινόπωρο.

Ο λόγος που η αντίσταση των δύο μετόχων, Δήμητρα και ΕΤΥΚ, συνιστά “αγκάθι” για τα σχέδια της Eurobank στην Κύπρο είναι επειδή δεν θα επιτρέψει τη συγχώνευση των δύο κυπριακών τραπεζών, Ελληνικής και Eurobank Κύπρου -καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συναίνεσή τους. 

Τονίζεται, τέλος, ότι η κυπριακή αγορά θεωρείται “κλειδί” για την ανάπτυξη του Ομίλου Eurobank λόγω αφενός της υψηλής κερδοφορίας που παρουσιάζει έως σήμερα η Eurobank Κύπρου και αφετέρου της στρατηγικής θέσης της χώρας που αναμένεται να λειτουργήσει ως “ορμητήριο” της Eurobank προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Εμιράτων και της Ινδίας.
 

Related posts

Eurobank: Αντοχές στην εγχώρια αγορά εργασίας στο 9μηνο 2022

banks

Μεγάλη η αποδοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank

banks

Απονομή Μεταλλίου Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Φ. Καραβία της Eurobank

banks

Eurobank: Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος

banks

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Νέος πρόεδρος ο Γκίκας Χαρδούβελης

banks

Κώστας Βασιλείου: Προτεραιότητα για την Eurobank οι χρηματοδοτήσεις έργων και επενδύσεων

banks