20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
COMODITIES

Το «ψαλίδι» της Fed ανεβάζει το πετρέλαιο-«Φρένο» από τη ζήτηση

Το «ψαλίδι» της Fed ανεβάζει το πετρέλαιο-«Φρένο» από τη ζήτηση

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται σχεδόν 1% την Πέμπτη (19/9), μετά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, αλλά το μπρεντ εξακολουθεί να κινείται γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος, κάτω από τα 75 δολάρια, λόγω των προσδοκιών για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη. Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, αλλά, όπως επισημαίνει το Reuters, η αγορά το βλέπει επίσης ως ένδειξη ασθενέστερης αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία.

Η ασθενής ζήτηση από την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας συνεχίζει επίσης να επιβαρύνει τις τιμές.

Η παραγωγή διυλιστηρίων στην Κίνα επιβραδύνθηκε για πέμπτο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο. Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε επίσης σε χαμηλό πέντε μηνών τον περασμένο μήνα, και οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές των νέων κατοικιών αποδυναμώθηκαν περαιτέρω.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μετά την έκρηξη των βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ την Τετάρτη, μετά από παρόμοιες εκρήξεις την προηγούμενη ημέρα.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ήταν υπεύθυνη, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν τις επιθέσεις.

Οι αναλυτές της Citi αναφέρουν ότι αναμένουν ένα αντιεποχικό έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου περίπου 0,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα να στηρίξει τις τιμές του μπρεντ στα 70 έως 75 δολάρια το βαρέλι κατά το επόμενο τρίμηνο, αλλά αυτό θα είναι προσωρινό.

«Καθώς τα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου το 2025 επιδεινώνονται στα περισσότερα σενάρια, εξακολουθούμε να αναμένουμε νέα εξασθένηση των τιμών το 2025 με το μπρεντ να κινείται στα 60 δολάρια/βαρέλι», ανέφερε η Citi.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,07% στα 70,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,96% στα 74,35 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,575% στα 36,505 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,63% στα 2.615,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,93% στα 31,59 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,66% στα 4,3705 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1139 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,45% στο 1,3271 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8395 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Gazprom: Οριακά αυξημένες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Ασταθές λόγω επιτοκίων και αποθεμάτων το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

ΟΠΕΚ+: Επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού μέχρι το 2025

banks

«Χρυσός» ο καφές-Σε νέο υψηλό η Arabica λόγω ανησυχιών ζήτησης

banks