Thursday, April 24, 2025
19.5 C
Athens

Το 2031 η εξόφληση του δανείου του α’ μνημονίου – Στόχος το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2030

Πρωταθλητισμό στη μείωση δημόσιου χρέους κάνει η Ελλάδα, παρά τα γκρίζα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία. Την ώρα που χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα βλέπουν το δημόσιο χρέος τους να αυξάνεται, η Ελλάδα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με στόχο την περαιτέρω μείωση του στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% το 2030.

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι η πρόωρη εξόφληση των 31,6 δισ. ευρώ που απομένουν από το δάνειο του πρώτου μνημονίου 10 χρόνια νωρίτερα από το 2041 που είναι το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Ertnews, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν μιλάμε για σενάρια, μιλάμε για μια πραγματικότητα. Έχουμε ήδη αποπληρώσει ΔΝΤ πριν τρία χρόνια. Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, θέλουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα, είναι και λόγοι σινιάλου στις αγορές, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να το κάνει αυτό για να βγάλει βάρος από πάνω του για να βγάλει και να βγάλουμε βάρος από πάνω μας. Μειώνοντας το χρέος γρήγορα, μπορούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».

Με την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σύντομα η Ελλάδα θα πάψει να είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως αποτυπώνονται στο Fiscal Monitor που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και την Πορτογαλία θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα δουν το δημόσιο χρέος να μειώνεται πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη πενταετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα υποχωρήσει στο 125,1% του ΑΕΠ το 2030. Αντίθετα το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από το 2026 ενώ το 2030 η Γαλλία θα βρεθεί στην δεύτερη θέση με την Ελλάδα να ακολουθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις που έπρεπε να καταβάλει ως το 2028 και για φέτος σχεδιάζει μία ακόμα πρόωρη εξόφληση δύο ακόμα δόσεων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε δόσεις μετά το 2030. Μάλιστα και φέτος θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, δηλαδή η Ελλάδα θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα τους επόμενους μήνες ώστε στα τέλη του Φθινοπώρου ή σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2025 να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία.

Η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα καθώς η χώρα κερδίζει σε τόκους. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να αποπληρώνει δύο δόσεις κάθε έτος, τότε η πλήρης εξόφληση ολοκληρώνεται το 2030.

Πρωτιά στη μείωση χρέους και το 2024

Το 2024 η Ελλάδα συνέχισε να καταγράφει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, πέρυσι η αναλογία του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ βελτιώθηκε κατά 10,3 μονάδες σε σχέση με το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 197,3% το 2021 που ξεκίνησε η πτωτική πορεία του χρέους, το 2024 διαμορφώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, καταγράφοντας μείωση 43,7 ποσοστιαίων μονάδων.

Το 2024 (σε σχέση με το 2023) την ώρα που το δημόσιο χρέος για το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,2% στο 81% από 80,8%, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και την Κροατία ήταν οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του χρέους. 10,3 μονάδες μείωσης για την Ελλάδα έναντι υποχώρησης 8,6 μονάδων για την Κύπρο και 4,3 μονάδων για την Κροατία. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία (+3,2 μονάδες) και η Πολωνία (+5,7 μονάδες) είδαν αύξηση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος το 2024 ήταν ουσιαστικά αμετάβλητο σε σύγκριση με το απόγειο της πανδημίας, το 2021, δηλαδή στα 364,8 δισ. ευρώ έναντι 364,1 δισ. ευρώ τότε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τη βελτίωση της αναλογίας ως προς το ΑΕΠ αφενός μέσω συστηματικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και αφετέρου πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE