26.1 C
Athens
June 29, 2024
Image default
RED LOANS

Τράπεζες: Παίρνoντας μάτι τα “trading funds”

Στα 24,1 δισ. ευρώ έχει πέσει η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζικών οίκων, Eurobank Holdings (ΕΥΡΩΒ), Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Piraeus Financial Holdings (ΠΕΙΡ) και Alpha Services and Holdings (ΑΛΦΑ), σύμφωνα με τα χθεσινά κλεισίματα των μετοχικών αξιών απέχοντας έτσι πάνω από 1,36 δισ. ευρώ από τα υψηλά που έχουν σημειώσει.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απόσταση συνεχίζει να την έχει η Piraeus Financial Holdings καθώς βρίσκεται με ένα -11% από τα υψηλά των 4,22 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες τρεις κυρίες βρίσκονται με μια λελογισμένη ποσοστιαία διαφορά πέριξ του -4% από τα 2,176 ευρώ που σημείωσε η Eurobank, τα 8,65 ευρώ που έγραψε η Εθνική και τα 1,79 ευρώ της Alpha. Το ανώτερο νούμερο που έγραψαν και οι τέσσερις τράπεζες μαζί σε κεφαλαιοποίηση ήταν τα 25,47 δισ. ευρώ.

Προχωρώντας τώρα στον Τραπεζικό Δείκτη, όπου παραδόξως δεν έχει καν στη σύνθεσή του τις Optima Bank και Attica Bank, τον συλλαμβάνουμε  στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να έχει μετατρέψει τις 1.350 μονάδες σε περιοχή βραχυχρόνιας αντίστασης παίρνοντας στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις μια πτωτική απόσταση της τάξης του -3,50%. Το pullback αυτό, αν δεν αλλάξει από την Παρασκευή ρότα, είναι ικανό να φέρει τον δείκτη σε ένα καθοδικό retest της προηγούμενης περιοχής αντίστασης στις 1.270 μονάδες ή ένα -2,75% από το χθεσινό κλείσιμο. Εξέλιξη η οποία φυσικά θα προκαλέσει ανοδική αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα του Τραπεζικού Δείκτη να σπάσει ανοδικά τις 1.350 μονάδες και να βρεθεί στο κατώφλι των 1.400 μονάδων.

Από τις επιμέρους τώρα τραπεζικές μετοχές ξεκινάμε πρώτα από τη Eurobank όπου μετά την ανοδική διάλυση των 2 ευρώ πήγε ως όφειλε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της πάνω στη Fibo αντίσταση των 2,18 με 2,20 ευρώ. Λίγο πριν μπει όμως μέσα σε αυτή τη ζώνη εμφανίστηκαν πολύ δυνατοί πωλητές με αποτέλεσμα η μετοχή να κάνει ένα τετραήμερο καθοδικό retracement ακουμπώντας πάνω στην περιοχή των 2,07 ευρώ, που αποτελεί σύμφωνα με τη νέα και πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική αναπαράστασης της ημερήσιας συνεδρίασης μέσω του αποτυπώματος του όγκου συναλλαγών το Σημείο Ελέγχου (PoC) των εν δυνάμει “ρυθμιστών” της μετοχικής κίνησης. Το PoC συμβολίζεται με μαύρο χρώμα.

Όσο μεγαλύτερο το νούμερο του όγκου των συναλλαγών που εμφανίζεται μέσα σε αυτό το μαύρο πλαίσιο τόσο ισχυρό είναι το σημείο ελέγχου. Προσέξτε ότι το προηγούμενο PoC ήταν στις 14 Μαΐου στα 2,025 ευρώ. Η αρπαγή του σημείου αυτού από τους αγοραστές στις 15 Μαΐου με τον σχηματισμό του επόμενου PoC υψηλότερα στα 2,045 ευρώ έφερε την ανοδική ανατροπή και κίνηση προς τα 2,176 ευρώ ή ένα +7,5%. Επίσης στο ίδιο γράφημα βλέπουμε την πολύ επιθετική αρνητική απόκλιση Delta που σημειώθηκε στις 21 Μαΐου με τους πωλητές, στα 2,137 να παίρνουν πολύ δυνατά το πάνω χέρι στη ροή των εντολών που έμπαιναν στο σύστημα. Αυτά τα μοτίβα επιθετικής απόκλισης συχνά υποδηλώνουν ότι, παρά την τρέχουσα δράση των τιμών, η υποκείμενη ανοδική πίεση των αγοραστών  μειώνεται, σηματοδοτώντας δυνητικά την αποδυνάμωση και την πιθανή  αντιστροφή της τρέχουσας τάσης.

Για να ξέρετε, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται πάρα πολύ σε μετοχές που έχουν γιγάντια εμπορευσιμότητα “τύπου” Nvidia με τα “γνωστά” ρομποτικά μηχανάκια να αντιλαμβάνονται σε νανοδευτερόλεπτα την αλλαγή τάσης. Εδώ πάμε ακόμα αργά, αλλά σταθερά.

Στη μετοχή της Εθνικής η κρίσιμη ημέρα ήταν στις 14 Μαΐου όπου οι αγοραστές άρπαξαν με δύναμη το επίπεδο των 8,10 ευρώ σχηματίζοντας για πρώτη φορά πάνω από τα 8 ευρώ μια αρκετά πειστική θετική απόκλιση Delta. Η επόμενη μέρα απελευθέρωσε τους ταύρους τραβώντας τη μετοχή προς τα 8,47 ευρώ. Η κίνηση έφτασε έως 8,65 ευρώ και ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες ημέρες με υψηλή αρνητική απόκλιση Delta, πράγμα που σήμαινε ότι κάπου εκεί έβγαιναν στη μάχη με ισχυρό σχηματισμό οι πωλητές. Το Σημείο Ελέγχου (PoC) για τις επόμενες συνεδριάσεις όπου πρέπει να αρπάξουν ανοδικά οι αγοραστές εντοπίζεται στα 8,46 ευρώ.

Στη μετοχή της Πειραιώς κάτι πήγε να γίνει από την πλευρά των αγοραστών στην περιοχή των 3,885 με 3,912 ευρώ, αλλά οι πωλητές δεν τους άφησαν. Αρχικά λοιπόν έβαλαν ανοδικό στοπ στις 15,16,17 Μαΐου πάνω από τα 3,92 ευρώ, ενώ στη συνέχεια στις 20 Μαΐου εμφανίστηκαν επιθετικά σπρώχνοντας τη μετοχή με σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις από τα 3,885 προς τα 3,758 που είχαμε και το χθεσινό επιθετικό κλείσιμο στο χαμηλότερο της ημέρας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δύναμης των πωλητών ήταν ότι για σχεδόν επτά συνεδριάσεις οι αγοραστές δεν μπορούσαν να “σπρώξουν” το Σημείο Ελέγχου (PoC) πάνω από τα 3,90 ευρώ. Άρα για να πούμε ότι αλλάζει κάτι ριζικά σε αυτή την κατάσταση εμφανούς αδυναμίας των αγοραστών να περάσουν την μπάλα μέσα στη “μικρή περιοχή” των πωλητών, που είναι η ζώνη των 4 με 4,08 ευρώ, θα πρέπει να διαλύσουν ανοδικά τα 3,90 ευρώ.

Τέλος, στην Alpha η ανοδική στροφή με νόημα έγινε στις 15 Μαΐου, με μια έντονα θετική απόκλιση Delta και νέο Σημείο Ελέγχου στα 1,6425 ευρώ, το υψηλότερο που υπήρχε στις προηγούμενες επτά συνεδριάσεις. Μετά ακολούθησε μια άνοδος έως και ένα +8,9% χτυπώντας την πόρτα της πολύ κρίσιμης περιοχής των 1,775 με 1,80 ευρώ.

Εκεί όμως είχαμε μια πρώτη κρυάδα στις 20 Μαΐου όπου το Delta παρά τη θετική συνεδρίαση της τάξης του +2,40% είχε παραδόξως αρνητική απόκλιση, πράγμα που σήμαινε ότι ναι μεν οι πωλητές άφηναν το χαρτί να ανέβει πάνω από τα 1,74 ευρώ, αλλά με έναν μη εμφανή τρόπο στο ταμπλό έδιναν συνεχώς κομμάτια πριονίζοντας έτσι την ανοδική σκάλα των αγοραστών. Ξεκάθαρα υπέρ των πωλητών εμφανίστηκε η συνεδρίαση στις 22 και 23 Μαΐου με την τελευταία μάλιστα να παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση των τελευταίων δέκα ημερών. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση.

Σας ζητώ συγγνώμη αν κούρασα με την “out of the box” ανάλυση, αλλά πού και πού πιστεύω ότι είναι καλό να μαθαίνουμε και κάποια από τα όπλα του αντιπάλου (trading funds), όπως είναι το “Volume footprint”, ένα ισχυρό εργαλείο χαρτογράφησης του “κατευθυνόμενου” όγκου κάθε συναλλαγής που καθορίζει την τασική δύναμη της αγοράς.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 24, 2024

Related posts

Η επίθεση των ταύρων

banks

Εθνική Τράπεζα: Με +45% στα οργανικά κέρδη μετά φόρων

banks

Το ξέρετε ότι είστε προγραμματισμένοι να είστε φτωχοί;

banks

Τραπεζικός Δείκτης: Θετική πρώτη ένδειξη σε θαμπό περιβάλλον

banks

Alpha Bank – UniCredit : Το deal της 20ετίας

banks

Το “σύστημα” και ποια η διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων.

banks