Οι συστημικές τράπεζες διατηρούν προς το παρόν τις εκτιμήσεις των επιχειρησιακών τους σχεδίων, προβλέποντας ότι η συνολική καθαρή κερδοφορία θα παραμείνει περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ και το 2025, παρά τη γρηγορότερη από την αναμενόμενη μείωση του κόστους χρήματος.
Σύμφωνα με τις αρχικές παραδοχές των σχεδίων τους, το μέσο euribor για φέτος υπολογιζόταν γύρω στο 2,3%.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές λόγω της νέας δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες, άλλαξε τα δεδομένα.
Οι αγορές πλέον προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου τον Ιούνιο, οδηγώντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2%.
Αυτές οι προσδοκίες έχουν ήδη σημαντική επίδραση στις αγορές χρήματος. Συγκεκριμένα, τα euribor 1 και 3 μηνών βρίσκονται πλέον λίγο πάνω από το 2,1%, δηλαδή χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις των τραπεζικών business plans.
Παρόλα αυτά, οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων εξακολουθούν να επιμένουν στους στόχους που έχουν θέσει για τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Ειδικότερα, προβλέπουν ότι η μείωση θα είναι σε μονοψήφια ποσοστά, περίπου 5%, καθώς η μείωση των εσόδων από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο δανείων, λόγω της μείωσης των επιτοκίων, θα αντισταθμιστεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ από την αύξηση των χορηγήσεων.
Η προϋπόθεση
Αρκεί φυσικά η ετήσια άνοδος των δανείων να ξεπεράσει σε επίπεδο ομίλων τα 10 δισ. ευρώ.
Οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου σε αυτό το πεδίο είναι ενθαρρυντικές, καθώς εάν οι τρέχουσες ανοδικές τάσεις συνεχιστούν, ο στόχος θεωρείται απολύτως εφικτός.
Αναλυτές σημειώνουν πως στο ξεκίνημα του 2025 τη διαφορά έκαναν μεγάλες χορηγήσεις από μικρό αριθμό επιχειρηματικών πελατών.
Στις τράπεζες ωστόσο πιστεύουν ότι οι ροές χρηματοδότησης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και στο υπόλοιπο της χρονιάς, με το retail να υποστηρίζει σε μικρότερο βαθμό τα σχετικά μεγέθη.
Επιπλέον, θα υπάρξει ελάφρυνση των εξόδων για τόκους που πληρώνουν στους πελάτες τους, όσο θα ανανεώνεται το χαρτοφυλάκιο των προθεσμιακών καταθέσεων.
Ενδεικτικές των προοπτικών εξοικονόμησης είναι οι σχετικές προβλέψεις από τη διοίκηση της Πειραιώς, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου.
Σύμφωνα με αυτές, το 65% των προθεσμιακών καταθέσεων θα λήξει μέσα στους επόμενους 3 μήνες και θα ανατιμολογηθεί με χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 90% μέσα στο επόμενο 6μηνο.
Η διοίκηση του συστημικού ομίλου εκτιμά ότι ανά 25 μονάδες βάσης μείωσης στους δείκτες euribor, οι πληρωμές τόκων υποχωρούν κατά 20 εκατ. ευρώ, ποσό που ενισχύει το καθαρό έντοκο εισόδημα.
Τέλος, όφελος έχουν οι τράπεζες από τις θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς έχουν πλέον αρχίσει να γράφουν κέρδη από την υποχώρηση του κόστους χρήματος.
Οι προμήθειες
Από την άλλη στήριξη στην οργανική κερδοφορία θα προσφέρουν οι μη τοκοφόρες εργασίες, με τα έσοδα από προμήθειες να συνεχίζουν την ανοδική τους τροχιά.
Κι αυτό παρά τις απώλειες που έχουν οι τράπεζες από τις καθημερινές συναλλαγές φυσικών προσώπων (εμβάσματα, πληρωμές λογαριασμών), μετά την εφαρμογή πλαφόν στις χρεώσεις με νομοθετική παρέμβαση.
Η Πειραιώς μάλιστα προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση του στόχου της για το σύνολο της χρήσης, μετά την αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 10% σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο.
Κινητήριος μοχλός αποτέλεσαν τα νέα δάνεια, αλλά και οι εργασίες σε asset management και bancassurance, που ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 47%, 28% και 30% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, πτώση 46% καταγράφηκε στα έσοδα από συναλλαγές.