25.7 C
Athens
July 4, 2024
Image default
ECONOMY

Τρίμηνα έντοκα γραμμάτια: Ανοίγει η αγορά σε όλους τους αποταμιευτές

Τη δυνατότητα να κερδίσουν υψηλές αποδόσεις μέσω και των εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας έχουν πλέον οι αποταμιευτές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχωρά σήμερα στην έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων η οποία απευθύνεται και σε φυσικά πρόσωπα διευρύνοντας έτσι τις επιλογές των αποταμιευτών να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις για τα χρήματα τους.

Μέχρι τώρα, το Δημόσιο διέθετε σε ιδιώτες μόνο έντοκα γραμμάτια 6μηνης και ετήσιας διάρκειας. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην νέα έκδοση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία από σήμερα έως την Πέμπτη 4 του μηνός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, από τα φυσικά πρόσωπα είναι δυνατή η απόκτηση εντόκων ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ ανά άτομο. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας αποδεκτής προσφοράς στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Το επιτόκιο των νέων τρίμηνων εντόκων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%, απόδοση η οποία είναι «καθαρή» καθώς έχει ανασταλεί η φορολόγηση των κρατικών τίτλων ενώ το επιτόκιο είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των προθεσμιακών καταθέσεων.

Δεδομένου ότι ήδη ο ΟΔΔΗΧ έχει «ανοίξει» τη διάθεση εντόκων γραμματίων σε αποταμιευτές σε προηγούμενες εκδόσεις, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, εκτιμάται ότι το ποσό που έχει τοποθετηθεί έως τώρα από φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ.

Επόμενες δόσεις

Με βάση των προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, οι επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων στις οποίες θα έχουν δικαίωμα εγγραφής και τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι στις :

* 24 Ιουλίου με  έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας,

* 31 Ιουλίου με έντοκα τρίμηνης διάρκειας και

* 21 Αυγούστου με έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας.

Related posts

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

banks

ΥΠΟΙΚ: Τηλεδιάσκεψη Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους φορέων της Κ. Μακεδονίας

banks

ΕΛΓΑ: Σήμερα η εξόφληση αποζημιώσεων για το 2022

banks

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,55 δισ. στο 7μηνο – Πάνω από τον στόχο τα φορο-έσοδα

banks

Φορολογικές Δηλώσεις: Το πρώτο «ραντεβού» με την εφορία για τους νέους

banks

Μεγάλου: Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους κατά 50 δισ. ευρώ

banks