Την απογοήτευση του για την πορεία των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι είναι “ντροπιαστικό” να συνεχίζονται οι αγορές ρωσικού πετρελαίου.
“Νόμιζα ότι τον πόλεμο στην Ουκρανία θα τον τελείωνα αμέσως, πίστευα ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν έτοιμος να συνομιλήσει μαζί μου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στο ξεκίνημα του πολέμου “όλοι πίστευαν ότι η Ρωσία θα κερδίσει σε τρεις ημέρες, θα κερδίσει πολύ σήμερα”.
“Αλλά η κατάσταση σήμερα δεν είναι καλή για την εικόνα της Ρωσίας. 3,5 χρόνια σκοτωμών και δολοφονιών, νέοι στρατιώτες δολοφονούνται κάθε εβδομάδα, 5 με 7 χιλ. άνθρωποι, ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει”.
Επανέλαβε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δασμούς “που θα βοηθήσουν τόσο τη χώρα μου, αλλά που θα βοηθήσουν επίσης να σταματήσουν και οι πόλεμοι”.
Επιτέθηκε ταυτόχρονα στην Ευρώπη σημειώνοντας: “Είναι ντροπιαστικό για αυτούς, και ήταν πολύ ντροπιαστικό για αυτούς όταν το έμαθα” [τις αγορές ρωσικού πετρελαίου] είπε ο Τραμπ. “Πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία. Διαφορετικά, χάνουμε όλοι τον χρόνο μας”.
Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κάποιες χώρες βιάστηκαν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.
“Ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της σύγκρουσης, ορισμένα μέλη αυτού του σώματος επιδιώκουν να αναγνωρίσουν μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος. Η ανταμοιβή αυτή θα ήταν πολύ μεγάλη για τους τρομοκράτες της Χαμάς για τις φρικαλεότητές τους”, δήλωσε.
Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, είπε ο Τραμπ, “θα ήταν μια ανταμοιβή για αυτές τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης της 7ης Οκτωβρίου, ενώ αυτοί αρνούνται να απελευθερώσουν τους ομήρους ή να αποδεχτούν μια κατάπαυση του πυρός”.
Ο Τραμπ προσέφερε μια εναλλακτική: “Αντί να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Χαμάς, όσοι θέλουν ειρήνη θα πρέπει να ενωθούν με ένα μήνυμα: Απελευθερώστε τους ομήρους τώρα, απλώς απελευθερώστε τους ομήρους”.
Και πρόσθεσε: “Πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα. Πρέπει να τον σταματήσουμε… Πρέπει να διαπραγματευτούμε αμέσως. Πρέπει να διαπραγματευτούμε την ειρήνη. Πρέπει να πάρουμε πίσω τους ομήρους”.
Νόμπελ
Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στην επιθυμία του να του απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης, ισχυριζόμενος ότι “όλοι” πιστεύουν ότι το αξίζει μέσα από τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
“Όλοι λένε ότι θα έπρεπε να πάρω το Νόμπελ Ειρήνης για καθένα από αυτά τα επιτεύγματα”, είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας νωρίτερα τον ισχυρισμό του ότι έχει τερματίσει επτά πολέμους. “Αλλά για μένα, το πραγματικό βραβείο θα είναι οι γιοι και οι κόρες που θα ζήσουν για να μεγαλώσουν με τις μητέρες και τους πατέρες, επειδή εκατομμύρια άνθρωποι δεν σκοτώνονται πλέον σε ατελείωτους πολέμους”.
“Αυτό που με νοιάζει δεν είναι να κερδίζω βραβεία, είναι να σώζω ζωές”, συνέχισε ο Τραμπ.