Tuesday, August 12, 2025
30 C
Athens

Τραμπ: Εκτελεστικό διάταγμα για την παράταση της προθεσμίας επιβολής δασμών στην Κίνα για 90 ημέρες

Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο παρατείνει την προθεσμία για την επιβολή δασμών στην Κίνα για άλλες 90 ημέρες υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η εντολή υπογράφηκε λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα, όταν η αναστολή των δασμών του Τραμπ επρόκειτο να λήξει.

Η καθυστέρηση ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου συνομιλιών μεταξύ των αμερικανών διαπραγματευτών και των κινεζικών ομολόγων τους, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η εκεχειρία, με την οποία οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν να μειώσουν τις αμοιβαίες αυξήσεις των δασμών και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές μαγνητών σπάνιων γαιών και ορισμένων τεχνολογιών, έληγε την Τρίτη.

Οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη διατήρηση της συμφωνίας τον περασμένο μήνα στη Σουηδία, και οι σύμβουλοι του προέδρου είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι θα την εγκρίνει.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα, αμφιταλαντεύτηκε όταν ρωτήθηκε αν θα παρατείνει τη συμφωνία.

Η παράταση θα μετριάσει τις ανησυχίες για έναν νέο δασμολογικό πόλεμο που απειλεί να στραγγαλίσει το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου νωρίτερα φέτος συγκλόνισε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Επίσης, δίνει στις χώρες περισσότερο χρόνο για να συζητήσουν άλλα ανεπίλυτα ζητήματα, όπως τα δασμολογικά τέλη που επέβαλε ο Τραμπ στο Πεκίνο για τη διακίνηση φαιντανύλης, τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία και το Ιράν που έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις, καθώς και τις διαφωνίες σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Κίνα.

Η παράταση μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για τον Τραμπ να επισκεφθεί την Κίνα και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στα τέλη Οκτωβρίου, περίπου την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής συνάντηση στη Νότια Κορέα, στην οποία ο Αμερικανός ηγέτης πιθανότατα θα συμμετάσχει.

Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και το Πεκίνο ανταποκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο. Οι αμερικανικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές έφτασαν τελικά το 145%, ενώ η Κίνα περιόρισε την πρόσβαση σε μαγνήτες που είναι ζωτικής σημασίας για τους αμερικανούς κατασκευαστές. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε 90ήμερη εκεχειρία τον Μάιο, στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς τους στην Κίνα στο 30%, ενώ το Πεκίνο μείωσε τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 10% και συμφώνησε να επαναλάβει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Η προθυμία του Τραμπ να διαπραγματευτεί με την Κίνα έχει προκαλέσει ανησυχίες στους σκληροπυρηνικούς της εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι διατεθειμένος να λάβει σκληρά μέτρα κατά του μεγαλύτερου γεωπολιτικού αντιπάλου των ΗΠΑ. Οι εταιρείες Nvidia Corp. και Advanced Micro Devices Inc. κατέληξαν σε συμφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ για την εξασφάλιση αδειών εξαγωγής, συμφωνώντας να καταβάλλουν το 15% των εσόδων τους από ορισμένες πωλήσεις τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα στην αμερικανική κυβέρνηση. 

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE