Tuesday, March 24, 2026
9.9 C
Athens

«Τρενάκι τρόμου» ο χρυσός – Κατάρρευση και rebound μέσα σε λίγες ώρες

«Τρενάκι τρόμου» ο χρυσός – Κατάρρευση και rebound μέσα σε λίγες ώρες

Ο χρυσός και το ασήμι συνέχισαν αρχικά την πτωτική τους πορεία τη Δευτέρα (23/3), αλλά ανακάμπτουν δυναμικά από τις αρχικές απότομες απώλειες, καθώς οι νέες ελπίδες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του spot χρυσού είχε υποχωρήσει πάνω από 5% το πρωί της Δευτέρας, στα 4.262,50 δολάρια, πριν ανακάμψει και διαμορφωθεί στα 4.482 δολάρια στις 2:40 μ.μ. στο Λονδίνο.

Η έντονη μεταβλητότητα ακολούθησε την ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αναβάλουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, μετά από «καλές και παραγωγικές» συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του χρυσού καταγράφονταν περίπου 1,5% χαμηλότερα, στα 4.502 δολάρια, έχοντας νωρίτερα σημειώσει πτώση σχεδόν 10%.

Ο χρυσός σημείωσε απώλειες σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδα — τη χειρότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2011 — και συνολικά έχει χάσει περίπου 25% από το ιστορικό υψηλό των 5.594,92 δολαρίων ανά ουγγιά που κατέγραψε στα τέλη Ιανουαρίου.

Το ασήμι spot υποχωρεί κατά 5,9% στα 63,76 δολάρια — χαμηλό έτους και σχεδόν στο μισό της τιμής των 117 δολαρίων που είχε στις 28 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση με το Ιράν. Παρότι οι έντονες πιέσεις περιορίστηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα, τα futures του ασημιού παρέμεναν χαμηλότερα κατά 8,3%, στα 63,98 δολάρια.

Η πτώση επεκτείνεται και σε άλλα πολύτιμα μέταλλα: τα futures της πλατίνας αποδυναμώνεται κατά 9,7% στα 1.780,20 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχωρεί κατά 4,7% στα 1.377,50 δολάρια.

Η υποχώρηση του χρυσού – που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής – συνδέεται με το ευρύτερο «risk-off» κλίμα στις αγορές, καθώς η σύγκρουση με το Ιράν εντείνει τις ανησυχίες για πληθωρισμό και αύξηση των τιμών ενέργειας.

Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων λόγω του πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων εις βάρος των πολύτιμων μετάλλων, τα οποία δεν αποδίδουν τόκο, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Ωστόσο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινήθηκαν και πάλι ανοδικά στις αρχές της Δευτέρας, καθώς η τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης άφησε περιορισμένες επιλογές «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές.

Νωρίτερα, μετά το τελεσίγραφο του Ντόναντ Τραμπ προς το Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, και την απειλή της Τεχεράνης προς αγοραστές αμερικανικών ομολόγων, ο Nic Puckrin, συνιδρυτής της Coin Bureau, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της ανοδικής πορείας του χρυσού τον τελευταίο χρόνο.

«Τα διακυβεύματα στον πόλεμο με το Ιράν μόλις αυξήθηκαν και αυτό που βλέπουμε είναι μια απόλυτη στροφή προς την ασφάλεια. Έτσι ακριβώς τελειώνουν οι “συνωστισμένες” ανοδικές τάσεις», δήλωσε.

«Οι εξελίξεις στα πολύτιμα μέταλλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και τα κράτη του Κόλπου αξιοποιούν τα αποθέματα χρυσού που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια. Η προτεραιότητα μετατοπίζεται από τη συσσώρευση στη διατήρηση κεφαλαίου — κάτι που θα θέσει φυσικό “ταβάνι” στις τιμές του χρυσού.»

#χρυσός #ασήμι #Τραμπ #Μέταλλα

Hot this week

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

World Travel Awards: Πού ψηφίζουμε για να πάρει το «Όσκαρ τουρισμού» η Αθήνα

Υποψήφια στα φετινά 28α World Travel Awards, στην κατηγορία καλύτερου ευρωπαϊκού προορισμού για ταξίδι αναψυχής σε πόλη (αστικός τουρισμός), είναι η Αθήνα.  Η ελληνική πρωτεύουσα διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου City Break ευρωπαϊκού προορισμού ανάμεσα σε 15 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Παρίσι, η Ρώμη και το Βερολίνο. Όσοι…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Κεντρικές τράπεζες στο δίλημμα: Πληθωρισμός ή χρηματοπιστωτική κατάρρευση;

Ο πόλεμος στο Ιράν αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά...

Νέα κόντρα Λυμπερόπουλου – Κυρανάκη στη Βουλή: «Αποχωρούμε και θα τα πούμε» – «Πάλι απειλείς» – ΒΙΝΤΕΟ

Τέλος δεν έχει ο ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα στον Θύμιο Λυμπερόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, καθώς μετά την πρώτη σφοδρή σύγκρουση σήμερα στη Βουλή, δημιουργήθηκε και δεύτερο επεισόδιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών να κατηγορεί τον πρόεδρο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εισαγωγέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης και συμφέροντα μαντράδων. Ο πρόεδρος

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει την κατάληψη του νησιού Χαργκ προκειμένου να αναγκάσει το Ιράν να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει να καταλάβει ή να αποκλείσει το νησί Χαργκ του Ιράν προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη για να ανοίξει και πάλι το Στενό του Χορμούζ, δήλωσαν στο Axios τέσσερις πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Συνεχής ενημέρωση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στο Liveblog του Capital.gr

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα στραφεί σε νέες αγορές για το LNG της – H ΕΕ “πυροβολεί τα πόδια της”

Η Ρωσία θα στραφεί πλήρως προς τις αναπτυσσόμενες νέες αγορές για το υγροποιημένο φυσικό αέριό της (LNG), εφόσον αυτές αποδειχθούν ελκυστικές, δήλωσε το Κρεμλίνο. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση 'πυροβολεί τα πόδια της' επιμένοντας στο σχέδιό της να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG", συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »