Παγώνουν για τουλάχιστον 30 ημέρες οι αμερικανικοί δασμοί σε προϊόντα από τον Καναδά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
“Μόλις είχα μια καλή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ”, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ και προσθέτει: “Ο Καναδάς εφαρμόζει το σχέδιο για τα σύνορα ύψους 1,3 δισ. δολ. — ενίσχυση των συνόρων με νέα ελικόπτερα, τεχνολογία και προσωπικό, ενισχυμένος συντονισμός με τους Αμερικανούς εταίρους μας και αυξημένοι πόροι για να σταματήσει η ροή της φαιντανύλης [ναρκωτικό]. Σχεδόν 10.000 άτομα εργάζονται ήδη και θα εργαστούν για την προστασία των συνόρων.
Επιπλέον, ο Καναδάς αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις για να διορίσει έναν Τσάρο για τη φαιντανύλη, θα χαρακτηρίσουμε τα καρτέλ τρομοκρατικές οργανώσεις, θα εξασφαλίσουμε 24ωρη παρακολούθηση στα σύνορα, θα ξεκινήσουμε μια Κοινή Δύναμη Κρούσης Καναδά – ΗΠΑ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της φαιντανύλης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Υπέγραψα επίσης μια νέα οδηγία για τις υπηρεσίες πληροφοριών όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα και τη φαιντανύλη και θα τη στηρίξουμε με 200 εκατ. δολ.”
Ο Καναδός πρωθυπουργός κλείνει την ανάρτηση του σημειώνοντας ότι “οι προτεινόμενοι δασμοί θα τεθούν σε παύση για τουλάχιστον 30 ημέρες όσο συνεργαζόμαστε”.
I just had a good call with President Trump. Canada is implementing our $1.3 billion border plan — reinforcing the border with new choppers, technology and personnel, enhanced coordination with our American partners, and increased resources to stop the flow of fentanyl. Nearly…
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) February 3, 2025
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό πήγε “πολύ καλά”, όπως αναφέρει το CNN.
Ερωτηθείς εάν σχεδιάζει ακόμα να επιβάλει δασμούς στον Καναδά, είπε μόνο “θα δείτε”.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε προϊόντα των ΗΠΑ, ξεκινώντας από την Τρίτη, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς 25% σε όλα τα αγαθά από τον Καναδά, επίσης από την Τρίτη.