30.6 C
Athens
August 21, 2024
Image default
PIRAEUS BANK

Τρ. Πειραιώς: Στο 4,625% έκλεισε το κουπόνι του πράσινου ομολόγου – Στα €4 δισ. οι προσφορές

Ισχυρή ζήτηση που υπερκάλυψε την έκδοση πάνω από έξι φορές, εκδηλώθηκε για το “πράσινο” ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι προφορές έφτασαν στα 4 δισ. ευρώ από 234 λογαρισμούς, με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου συμπιέστηκε στο 4,625%, από την περιοχή του 5% όπου είχαν τεθεί οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης (IPT).

Το ομόλογο θα είναι τύπου “πράσινο” senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας ανακλήσιμο μετά τα 4 έτη.

Πόσο ίσο μετά καθαρά έσοδα του ομολόγου προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της χρηματοδότησης και/ή της αναχρηματοδότησης, εν όλω ή εν μέρει, των Αποδεκτών Πράσινων Περιουσιακών Στοιχείων και για την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης MREL του Εκδότη.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τα στοιχεία α’ τριμήνου του 2024, έχει δείκτη MREL 26%. Βρίσκεται, δηλαδή, πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025 που για την τράπεζα έχει προσδιοριστεί στο 24,9%, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να “πιάσει” το 27,8%.

Όπως εξηγούν στο Capital.gr πηγές της τράπεζας, μέχρι τότε και ανάλογα με την οργανική παραγωγή κεφαλαίου θα μπορούσαν να γίνουν μία ή δύο εκδόσεις benchmark size, δηλαδή, της τάξεως 400 με 600 εκατ. ευρώ. “Ο σχεδιασμός προβλέπει την έξοδο στις αγορές το 2025. Το timing, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από τις επικρατούσες συνθήκες, οπότε δυνητικά κάποια έκδοση θα μπορούσε να έρθει και νωρίτερα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη χθες, Δευτέρα, η Moody’s έδωσε στην Τράπεζα Πειραιώς την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων κατά δύο βαθμίδες, σε Baa3 από το Ba2. Παράλληλα, ο οίκος αναθεώρησε επί τα βελτίω τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) σε ba2 από ba3.

Related posts

Τρ. Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο Tier 2 – Προχωρά και σε επαναγορά ομολογιών

banks

ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ:€146 εκατ. κέρδη προ φόρων το 9μηνο 2019

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτη ΓΣ στις 16/6 για έγκριση του σχεδίου διάσπασης της Πειραιώς Ασφαλιστικών Εργασιών

banks

Πρωτοποριακό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης από την Τράπεζα Πειραιώς

banks

Κ. Χριστοδούλου (Τράπεζα Πειραιώς): Θετικές οι προοπτικές του factoring στην Ελλάδα

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία με τη Lely Center για τη χρηματοδότηση αγοράς κτηνοτροφικού εξοπλισμού

banks