Thursday, July 17, 2025
27.9 C
Athens

ΤτΕ: Ποιους κινδύνους βάζει στο ραντάρ για τράπεζες, servicers και ασφαλιστικές εταιρείες

Η πιθανή επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου λόγω των δασμών, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ταυτόχρονα, ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός και ο αυξημένος κίνδυνος κυβερνοαπειλών απαιτούν ταχεία προσαρμογή και σημαντικές επενδύσεις από τα εποπτευόμενα ιδρύματα. Τα παραπάνω επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης, που δημοσιεύει για πρώτη φορά, ορίζοντας τις εποπτικές προτεραιότητες για την τριετία 2025-2027. Ζητούμενο από την ΤτΕ είναι η θωράκιση των εποπτευόμενων ιδρυμάτων έναντι των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, η επιτάχυνση της ψηφιακής τους μετάβασης και η περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Τράπεζες

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, η ΤτΕ εστιάζει καταρχάς στο επιχειρηματικό τους  μοντέλο, επικεντρώνοντας στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων και στην παρακολούθηση της προόδου υλοποίησής τους, με έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων. Για τις λιγότερο σημαντικές τράπεζες, η ΤτΕ θα εστιάσει επίσης στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, ιδίως σε ιδρύματα με μικρά κεφαλαιακά περιθώρια πέραν των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Κεντρική προτεραιότητα αποτελούν επίσης τα προγράμματα ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, καθώς και οι προκλήσεις, που ενδέχεται να προκύψουν κατά την υλοποίησή τους. Η ΤτΕ βάζει επίσης στο «ραντάρ» της την εσωτερική διακυβέρνηση: αποτελεσματικότητα των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών τους, καθώς και ενίσχυση των Λειτουργιών Εσωτερικού Ελέγχου, όπως η Εσωτερική Επιθεώρηση, η Διαχείριση Κινδύνων και η Κανονιστική Συμμόρφωση. Επιπλέον, διατηρείται η εποπτική προτεραιότητα αναφορικά με την αποτελεσματική συγκέντρωση δεδομένων κινδύνου και την υποβολή σχετικών αναφορών σύμφωνα με τις αρχές που έχει καθορίσει η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος (Basel Committee on Banking Supervision – BCBS 239).

Ο πιστωτικός κίνδυνος και η διαχείρισή του αποτελεί το δεύτερο μεγάλο πεδίο ελέγχου στο ραντάρ της ΤτΕ για τις τράπεζες. Έμφαση δίνεται στην ολοκλήρωση των ενεργειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των τιτλοποιήσεων μέσω του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», καθώς και στην υλοποίηση στρατηγικών για την αξιοποίηση ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί, επίσης, η αξιολόγηση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αρχικό στάδιο και της αποτελεσματικότητας των λύσεων αναδιάρθρωσης, τόσο για ενήμερα όσο και για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπρόσθετα, βαρύτητα δίνεται στις νέες εκταμιεύσεις και ιδιαίτερα στη συμμόρφωση της πολιτικής χορηγήσεων κάθε ιδρύματος με το θεσμικό πλαίσιο και τις εποπτικές οδηγίες.

Τρίτο ευρύ πεδίο δυνητικών κινδύνων και παρακολούθησης από την ΤτΕ είναι η έκθεση των τραπεζών σε κινδύνους Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η εποπτική προτεραιότητα αφορά την ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας και την παρακολούθηση των κινδύνων ΤΠΕ και κυβερνοασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον εντοπισμό σημαντικών αλλαγών σε συστήματα που υποστηρίζουν κρίσιμες λειτουργίες και στις σχέσεις με τρίτους παρόχους κρίσιμων υπηρεσιών ΤΠΕ.

Servicers

Για την επόμενη περίοδο, βασικές προτεραιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελούν η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (μεταξύ άλλων, αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και διερεύνηση των παραπόνων και καταγγελιών που λαμβάνουν οι εταιρείες).

Ασφαλιστικές εταιρείες

Η Τράπεζα της Ελλάδος επικεντρώνει τις εποπτικές της δράσεις για τις (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και στην προστασία των καταναλωτών/ασφαλισμένων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι κύριες εποπτικές δράσεις για την επόμενη τριετία 2025-2027 περιλαμβάνουν:

– Αξιολόγηση των μηχανισμών μεταφοράς κινδύνου (risk transfers) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην καταλληλόλητά τους και την πραγματική μεταβίβαση κινδύνου, καθώς και στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από την αντασφάλιση.

– Αξιολόγηση της εφαρμογής από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μιας εύλογης σχέσης ποιότητας/τιμής στα ασφαλιστικά προϊόντα, και αξιολόγηση της επάρκειας των καλύψεων και των αποδόσεων των προϊόντων σε σχέση με τα κόστη, με έμφαση στις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με επενδύσεις ή δείκτες (value for money),

– Προετοιμασία για την αποτελεσματική εποπτεία βάσει των νέων απαιτήσεων που θα ισχύσουν με την ενσωμάτωση του αναθεωρημένου πλαισίου Φερεγγυότητα II στους τομείς της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement – SCR), της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και της διαχείρισης κινδύνων. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, τους κινδύνους ΤΠΕ και τον κίνδυνο ρευστότητας. Παράλληλα, στόχος είναι να βελτιωθεί η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να παρακολουθείται αποτελεσματικότερα η συμμόρφωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις.

– Αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, όπου μεταξύ άλλων ελέγχονται φαινόμενα προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας (greenwashing), καθώς και το επίπεδο συμμόρφωσης των εποπτευόμενων οντοτήτων με τις απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης δημοσιοποίησης σχετικών πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι κοινός για όλα τα εποπτευόμενα ιδρύματα από την ΤτΕ είναι ο έλεγχος της συμμόρφωσής τους με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE