Friday, February 20, 2026
15.3 C
Athens

ΤτΕ: «Σήκωσαν» καταθέσεις 274 εκατ. τα νοικοκυριά τον Μάιο – Αύξηση αποταμίευσης για τις επιχειρήσεις

Θετική κατά 363 εκατ. ευρώ ήταν μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων τον Μάιο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 135 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 303 εκατ. ευρώ τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, έναντι αύξησης κατά 384 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,5% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

«Φούσκωσαν» κατά 577 εκατ. οι καταθέσεις των επιχειρήσεων

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση κατά 577 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2024, έναντι αύξησης κατά 36 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 3,1% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 559 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 154 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 18 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 190 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

«Ψαλιδίστηκαν» οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, καταγράφηκε μείωση κατά 274 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2024, έναντι αύξησης κατά 348 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυξημένες οι καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, αύξηση κατά 60 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 249 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -27,0% από -27,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η εικόνα στην τραπεζική χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 659 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 815 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάιο του 2024, ήταν θετική κατά 593 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 26 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο -0,5% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα: Το Μάιο του 2024, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 4,8% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 66 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 789 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων: Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2024, ήταν θετική κατά 105 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 730 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,3% από 7,8% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 7,6% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 78 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 298 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε στο 13,7% από 15,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 27 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 432 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων: Το Μάιο του 2024, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 7 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 26 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους αυξήθηκε στο 0,3% από -0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων: Αρνητική κατά 32 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,0% από -1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Hot this week

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Εκλογές ΕΚΑ: Πρώτη η παράταξη του ΚΚΕ – Ο Παναγόπουλος «κέρδισε» το ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα αποτελέσματα Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ κέρδισε τις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ενώ ενδιαφέρον προκαλεί με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η δεύτερη θέση, την οποία καταλαμβάνει η ΠΑΣΚΕ του Γιάννη Παναγόπουλου, προσπερνώντας την

O Νετανιάχου δηλώνει ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν προϋποθέτει τη διάλυση των υποδομών εμπλουτισμό ουρανίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα πρέπει να περιλαμβάνει την "καταστροφή" της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας. "Η πρώτη προϋπόθεση" για μια συμφωνία "είναι ότι όλο το εμπλουτισμένο υλικό πρέπει να φύγει από το Ιράν", δήλωσε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στη συνάντησή του

Goldman Sachs: Υποβαθμίζει την Εθνική σε «ουδέτερη» — η αποτίμηση «προεξοφλεί» τα πλεονεκτήματά της

Η Goldman Sachs προχωρά σε εκτεταμένη αναθεώρηση της εικόνας...

Alpha Bank για τουρισμό: Ιστορικά υψηλές οι επιδόσεις της Ελλάδας, θετικές οι ενδείξεις για το 2026

Έτος ορόσημο για τον τουρισμό παγκοσμίως αποτέλεσε το 2025, με τις διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις να ανέρχονται σε αξία σε 1,52 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά περίπου 4%. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank με

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες επιθυμούν μια Ελλάδα εθνικής αυτοπεποίθησης και όχι εθνικής υστερίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. «Οι διαφωνίες μας είναι υπαρκτές και σημαντικές. Δεν τις υποτιμούμε» επισημαίνει και σημειώνει πως «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ούτε την ένταση, ούτε

Ζελένσκι σε Μόναχο: Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο εντός 10 ημερών

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει σε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής υποστήριξης με τους ευρωπαίους συμμάχους της ενόψει της τέταρτης επετείου από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο επδιώκει να συγκεντρώσει στήριξη μεταξύ των εταίρων του καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη ρωσική προέλαση επί του

Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: Εξέφρασε ένα σπάνιο πολιτικό και ατομικό ήθος

Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη: Εξέφρασε ένα σπάνιο πολιτικό και ατομικό ήθος 18:39, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Το δικό του «αντίο» στην Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η απώλεια της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βουλής και της Ακαδημίας Αθηνών

Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: Μιλάμε για παρακράτος – Αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει θύλακας αστυνομικών με τον οποίο είναι σε επαφή

Παρέμβαση στην εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι» έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη, που μίλησε νωρίτερα για την κόντρα του με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. «Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να τα γνωρίζει κάθε πολίτης. Το πρώτο είναι ότι η δική μου σφοδρή επίθεση στον

Η Σερβία στο άρμα της Τουρκίας με μπίζνες 3,5 δισ. και προοπτική για 5 δισ. το 2026 – Η Ελλάδα υπό πίεση

Η Τουρκία συνεχίζει σταθερά την πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια, με τον Ερντογάν να λέει στον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς ότι «δεν παραμέλησε ποτέ την περιοχή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Σερβίας ως «κλειδοκράτορα» των Βαλκανίων. Τι συμφωνίες έκλεισαν και πώς επιχειρεί η Τουρκία να μειώσει την επιρροή της Ελλάδας. Του Χρήστου Μαζανίτη Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »