Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματική την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών το περασμένο έτος, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «τo ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερες εγκυκλίους σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, διότι θα έπρεπε να ήταν Υπουργικές Αποφάσεις, εκδοθείσες κατ’ εξουσιοδότηση νόμου».

Δηλαδή, συνεχίζει, δεν υπήρχε νόμος, που να ορίζει το πλαίσιο και να εξουσιοδοτεί τον υπουργό Παιδείας να εκδίδει Υπουργικές Αποφάσεις, που να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η έκδοση εγκυκλίων ήταν η εδραιωμένη πρακτική τού υπουργείου επί σειρά ετών, εξηγεί το ΥΠΑΙΘ. «Αυτή η πολύχρονη πρακτική, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, κείται εκτός νόμου, ενώ θέτει πρόβλημα ασφάλειας δικαίου, καθώς θα έπρεπε η ρύθμιση τέτοιων θεμάτων να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης», διευκρινίζεται.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πριν από την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, όπως επισημαίνεται, διόρθωσε αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος «ορίζει το πλαίσιο και δίνει την εξουσιοδότηση στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Έχουν ήδη εκδοθεί δύο Υπουργικές Αποφάσεις, μία για την πρωτοβάθμια και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ορίζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και «οι οποίες συνάδουν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ (έκδοση ΥΑ κατόπιν εξουσιοδότησης του νόμου και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ), αλλά και με την προηγούμενη απόφασή του σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης για την απαλλαγή», καταλήγει το ΥΠΑΙΘ.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

Μία μέρα νωρίτερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν ασκήσει γονείς μαθητών που φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ζητώντας την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων της υφυπουργού Παιδείας, οι οποίες αφορούσαν στην απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Χωρίς να εισχωρεί στην ουσία των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει πως οι υπουργικές αποφάσεις έχουν εκτελεστό χαρακτήρα, πλην όμως για να λάβουν νόμιμη υπόσταση έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και να υπάρξει σχετική εξουσιοδότηση προς την ηγεσία του υπουργείου για τη λήψη της σχετικής πρωτοβουλίας. Κάτι που δεν έγινε.
Ο λόγος ακύρωσης, δηλαδή, απορρέει από το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Γράψτε το σχόλιό σας