Πυρά εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας σε ανακοίνωση το άρθρο – παρέμβαση του Χρήστου Ράμμου μετά το πόρισμα για τις υποκλοπές. Το γραφείο τύπου του κόμματος αναφέρει «Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πέραν της αδιαμφισβήτητης νομικής εμβρίθειας και κατάρτισης, λειτούργησε πάντοτε ως πραγματικός θεματοφύλακας του Συντάγματος, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να του αφαιρέσει αρμοδιότητες, αλλάζοντας πραξικοπηματικά τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, με τη βοήθεια του κ. Βελόπουλου».
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι με το άρθρο του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αποσαφήνισε πλήρως το νομικό πλαίσιο που αφορά στις άρσεις του απορρήτου που γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις πρέπει να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Αρχή ενώ «οι εισαγγελείς που εκδίδουν νομότυπες μεν, πλην όμως όχι νόμιμες κατ’ ουσίαν διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, διευκρινίζει ότι δεν απαλλάσσονται των πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την αναζήτησή τους στο μέλλον, όταν θα έχει αποκατασταθεί στη χώρα το κράτος δικαίου».
Με αφορμή το άρθρο του Ράμμου, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Με το χθεσινό, βαρύνουσας σημασίας άρθρο του, ο Προέδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κ. Χρήστος Ράμμος, αποσαφήνισε πλήρως το νομικό πλαίσιο που αφορά στις άρσεις του απορρήτου που γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Απαλλάσσονται οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που αποφασίζουν για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας, κάθε ευθύνης για τις διατάξεις τους;
Είναι εξ ορισμού νόμιμες αυτές;
Ο κ. Ράμμος απαντά ότι οι διατάξεις πρέπει να ελέγχονται, ότι η ΑΔΑΕ είναι η αρμόδια Αρχή γι’ αυτό και ότι επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για να το πράξει.
Όσο για τους εισαγγελείς που εκδίδουν νομότυπες μεν, πλην όμως όχι νόμιμες κατ’ ουσίαν διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, διευκρινίζει ότι δεν απαλλάσσονται των πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την αναζήτησή τους στο μέλλον, όταν θα έχει αποκατασταθεί στη χώρα το κράτος δικαίου.
Ο έλεγχος της νομιμότητας και η αιτιολόγηση αναδεικνύονται σε βασικά ζητήματα ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης από τον κ. Ράμμο, τα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία προσπέρασε απροκάλυπτα, αρνούμενη την πρόταση των πέντε κομμάτων της Αντιπολίτευσης για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας. Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα κου. Ζήση, μαζί με τη διαβίβαση του πορίσματος για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πέραν της αδιαμφισβήτητης νομικής εμβρίθειας και κατάρτισης, λειτούργησε πάντοτε ως πραγματικός θεματοφύλακας του Συντάγματος, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να του αφαιρέσει αρμοδιότητες, αλλάζοντας πραξικοπηματικά τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, με τη βοήθεια του κ. Βελόπουλου».