Η μεγαλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη του ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator και για την αγαστή συνεργασία που είχε αναπτύξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με την Intellexa, είχε προκύψει από δημοσίευμα του Inside Story στις 13 Ιουλίου 2023 με τον τίτλο «Η Intellexa διορθωνει κείμενο της ΕΥΠ»
Το εν λόγω αποκαλυπτικό δημοσίευμα παρουσίαζε αδιάσειστα στοιχεία για το πως ο Ισραηλινός εργαζόμενος της Intellexa Νιρ Μπεν Μοσέ, βρέθηκε να έχει κάνει διορθώσεις στο προσχέδιο προσυμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΠ και της αρμόδιας υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της Βορείου Μακεδονίας, της ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω έγγραφο, έχει λεκτικές διορθώσεις από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που μετά την αποστράτευσή του συνεργάστηκε με την Intellexa. Το όνομά του Νιρ Μπεν Μοσέ (γραμμένο στις διορθώσεις του προσχεδίου στα εβραϊκά) έχει μείνει ως ίχνος στο ηλεκτρονικό έγγραφο.
To ηλεκτρονικό ίχνος όπου φαίνεται το όνομα του Νιρ Μπεν Μοσέ στις διορθώσεις του προσχεδίου μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ.
Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλυπτόταν πως οι διορθώσεις του Νιρ Μπεν Μοσέ στο προσχέδιο του προσυμφώνου συνεργασίας, εστάλησαν τόσο στον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα , όσο και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, επικεφαλής του οποίου τη δεδομένη στιγμή, ήταν ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Από τον Ιούλιο του 2023, τις σχετικές αποκαλύψεις δεν τις διέψευσε καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ούτε η Intellexa, ούτε ο Νιρ Μπεν Μοσέ, ούτε η ΕΥΠ, αλλά ούτε και το πρωθυπουργικό γραφείο.
Αλλά πώς να γινόταν κάποια διάψευση από τη στιγμή που ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας είχε αναφερθεί στο προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Αυτό είχε συμβεί όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών που είχαν ζητήσει ενημέρωση για την αλληλογραφία της ΕΥΠ με τις μυστικές υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας.
Ωστόσο, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης που τους τελευταίους 9 μήνες διενεργούσε την προανάκριση για τις υποκλοπές, όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας για να τεκμηριώσει το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator, αλλά στο πόρισμά του έρχεται να υποστηρίξει πως δεν είναι σαφές ποια πλευρά ανέθεσε στον Νιρ Μπεν Μοσέ να κάνει τις διορθώσεις και το εάν ο Ισραηλινός ενεργούσε ως συνεργάτης της Intellexa ή με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα.
Ειδικότερα, ο αντιεισαγγλέας δεν ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από την ΕΥΠ και το γραφείο του πρωθυπουργού, δεν ρώτησε τον Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον Γρηγόρη Δημητριάδη για το επίμαχο ζήτημα (όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους), δεν ζήτησε να καταθέσει ο Νιρ Μπεν Μοσέ, αλλά επιχείρησε να «αποδυναμώσει» και τις καταθέσεις των δημοσιογράφων που απεκάλυψαν το σοβαρό αυτό θέμα, υποστηρίζοντας πως στις καταθέσεις που είχαν δώσει στις εισαγγελικές Αρχές το 2022 δεν είχαν εισφέρει σχετικές πληροφορίες. Αλλά πώς θα μπορούσε να είναι αυτό δυνατόν, αφού η αποκάλυψη έγινε τον Ιούλιο του 2023;
Για το λόγο αυτό, ο Ζαχαρίας Κεσσές, συνήγορος των θυμάτων των υποκλοπών ανέφερε πως «το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι ατελές και περιλαμβάνει αποδεικτικά και νομικά άτοπα».
Παραθέτουμε αυτούσια, όσα αναφέρει το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση για τις διορθώσεις που έκανε η Intellexa στο κείμενο του προσχεδίου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΠ και της υπηρεσίας κυβερνοασφαλείας της Βορείου Μακεδονίας (σ.σ. διατηρούνται τα bold όπως στο πρωτότυπο).
«Όσον αφορά τον ισχυρισμό των εγκαλούντων -αναφερόντων ότι σε προσχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ – Επιχειρησιακή Τεχνική Υπηρεσία Σκοπίων- σε θέματα κυβερνοασφάλειας, το οποίο φέρεται να κοινοποιήθηκε στον τότε Διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέοντα τον Μάρτιο του 2022, λεκτικές διατυπώσεις έγιναν από συνεργάτη της Intellexa Νιρ Μπεν Μοσέ, λεκτέα τα ακόλουθα :
Ο ως άνω ισχυρισμός αναφέρεται μόνο στην από 29/3/2024 ένορκη κατάθεση της Ελίζας-Σταματίνας Τριανταφύλλου, δημοσιογράφου στην ιστοσελίδα ίnsidestory.gr , σχετικά με ρεπορτάζ που κάνανε με το συνάδελφο της Τάσο Τέλογλου από 7/1/2022 έως 20/3/2024 , ενώ τόσο η ίδια στην από 16/11/2022 αρχική ένορκη κατάθεσή της, όσο και ο τελευταίος στη μοναδική από 8/11/2022 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, δεν αναφέρουν τίποτε για λεκτικές διατυπώσεις που έγιναν από συνεργάτη της Intellexa .
Μάλιστα η εγκαλούσα η Μαρία Σακαλή-Ζώη του Βασιλείου στην από 26-11-2023 Μήνυσή της στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με επιφύλαξη αναφέρεται στα παραπάνω χρησιμοποιώντας τη λέξη « φέρεται να διόρθωσε..».(βλ. μήνυση, « Ότι στέλεχος της εταιρείας Intellexa, δηλαδή της εταιρείας που κατασκεύασε και εμπορευόταν το Predator, φέρεται να διόρθωσε ένα προσχέδιο προσυμφώνου που επρόκειτο να συναφθεί μεταξύ της ΕΥΠ και της ΟΤΑ, δηλαδή της Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που είναι αρμόδια για τις άρσεις απορρήτου», χωρίς όμως να το αναφέρει και στην από 29-12-2023 ένορκη κατάθεσή της.
Σε κάθε περίπτωση και αληθές υποτιθέμενο δεν προκύπτει με πρωτοβουλία ποιας πλευράς‚ δηλ. της Ελλάδος ή της Βόρειας Μακεδονίας ζητήθηκε η συνδρομή από τον ως άνω φερόμενο ως συνεργάτη της Intellexa ΑΕ, ενώ εξάλλου η τυχόν σχέση ενός ειδικού σε θέματα κυβερνοασφάλειας με οποιαδήποτε εταιρεία του χώρου δεν του στερεί αυτοδικαίως και την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα.
Πρέπει να λεχθεί ακόμη ότι τα περί προσχέδιου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΥΠ και ΟΤΑ -Επιχειρησιακή Τεχνική Υπηρεσία Σκοπίων- σε θέματα κυβερνοασφάλειας, έγιναν και αντικείμενο συζήτησης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τις Συνεδριάσεις 29 Ιουλίου 2022, 1 Σεπτεμβρίου 2022, και 25 Οκτωβρίου 2022 από τους Βουλευτές , ΘΕΟΦΙΛΟ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ και ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ , οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθεί η Επιτροπή για την αλληλογραφία της ΕΥΠ με μυστικές υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας του Φεβρουαρίου του 2022 για τεχνική συνεργασία, χωρίς να αναφέρονται όμως σε λεκτικές διατυπώσεις που έγιναν από συνεργάτη της Intellexa.( βλ. σχ.ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ).
Σχετική δε απάντηση έδωσε ο κληθείς τότε μάρτυρας και τώρα μηνυόμενος, ΠΑΝΑΓΙQΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ (τέως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών -ΕΥΠ) , απαντώντας χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση: « Ένα άλλο θέμα που νομίζω ότι πάλι εύκολα μπορεί να απαντηθεί είναι το περιβάλλον που λέει για την συμφωνία ή το προσύμφωνο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την ΟΤΑ που είναι η υπηρεσία της γείτονος χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είναι ένας συνδυασμός της αρχής διασφάλισης απορρήτου επικοινωνιών, αλλά και του μηχανισμού ο οποίος κάνει τις επισυνδέσεις. Η συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους είχε να κάνει με το cyberspace, με το πώς δηλαδή θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες προγραμματικά σε κυβερνοασφάλεια »..( βλ. σχ.ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ).
7.Τέλος ,όπως προβλέπεται και στο άρθρο 4 παρ.9 του Ν364912008 – Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις.- που τιτλοφορείται : Αρμοδιότητες -ορίζεται: «< Για την εκπλήρωση της Αποστολής της, η Ε.Υ. Π. ασκεί τις ακόλουθες Αρμοδιότητες: 9. Συνεργάζεται με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών, καθώς με τους φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του παρόντος, για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής της. Για την προαγωγή του έργου της Ε. Υ.Π., τον εκσυγχρονισμό των εργασιών της και τη διευκόλυνση της συνεργασίας της με τους ανωτέρω φορείς:
(α) Η Ε.Υ.Π. μπορεί να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς της παραγράφου 1, ιδίως δε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στα μνημόνια συνεργασίας προσδιορίζονται το αντικείμενο και οι όροι της εκάστοτε συνεργασίας. (δ) Τα μνημόνιο συνεργασίας και οι αποφάσεις που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως…..».
Δηλ. η Ε.Υ.Π για την αποστολή της, θεσμικά συνεργάζεται με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών και υπογράφει για το λόγο αυτό, ειδικά μνημόνια συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού που, εξαιτίας του ιδιαίτερου ρόλου της Υπηρεσίας, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».