Thursday, March 5, 2026
14.3 C
Athens

Υπουργείο Εξωτερικών για Μέση Ανατολή: «Τα αιτήματα επαναπατρισμού ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες»

Ειδική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή πραγματοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση και τα μέτρα για την προστασία και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Έκκληση για αποκλιμάκωση και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λ. Ζωχίου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση». Η ίδια κάλεσε όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποτραπεί μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη με σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αθήνα «στηρίζει τη διπλωματία ως τη μόνη βιώσιμη οδό επίλυσης των διαφορών και επισημαίνει την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η εκπρόσωπος επανέλαβε τη διαχρονική θέση της Ελλάδας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζοντας ότι η πλήρης συμμόρφωση με τη Συνθήκη Μη Διασποράς Πυρηνικών Όπλων και η συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη θαλάσσια ασφάλεια στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για αναφορές περί κλεισίματος των Στενών και κάλεσε σε αποφυγή ενεργειών που θα έθεταν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο.

Επαναπατρισμός και προξενική συνδρομή σε πλήρη εξέλιξη

Η προστασία των Ελλήνων πολιτών αποτελεί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, απόλυτη προτεραιότητα. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και συνολικά 12 τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων πέντε αφορούν αποκλειστικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία στην περιοχή βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, ενώ η αρμόδια υπηρεσία έθεσε σε εφαρμογή πλατφόρμα εγγραφής για όσους επιθυμούν ενημέρωση ή επαναπατρισμό. Τα αιτήματα επαναπατρισμού ανέρχονται σε «μερικές χιλιάδες», με το μεγαλύτερο βάρος να καταγράφεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο Ιράν, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αίτημα επαναπατρισμού και οι Έλληνες που βρίσκονται εκεί είναι λιγότεροι από εκατό.

Η έναρξη των πτήσεων επαναπατρισμού εξαρτάται από την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς οι περισσότεροι εναέριοι χώροι στην περιοχή παραμένουν κλειστοί. Το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των πτήσεων και υπογράμμισε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν».

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές διατηρούν διαρκή συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας για τα ελληνικά πλοία και τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στον Κόλπο. Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι κανένας Έλληνας πολίτης δεν εξαιρείται από προξενική συνδρομή, ανεξαρτήτως σημαίας πλοίου.

Ξεκάθαρο μήνυμα για μη εμπλοκή της Ελλάδας

Σε ερωτήσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή της Ελλάδας, η εκπρόσωπος ήταν σαφής: «Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν». Η ίδια διευκρίνισε ότι η στήριξη προς την Κύπρο έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δεν συνιστά εμπλοκή στον πόλεμο.

Απαντώντας σε επικρίσεις περί «δύο μέτρων και δύο σταθμών» σε σύγκριση με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρέπεμψε στην επίσημη θέση που έχει διατυπωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του καθολικού σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει σενάρια για τη διάρκεια της κρίσης ή ενδεχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις και επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει σύνθετη και η διάρκειά της άγνωστη.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση ότι την Τετάρτη 4 Μαρτίου θα συγκληθεί, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Ξαναρχίζουν “περιορισμένες” πτήσεις από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι

Οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν απόψε, σε "περιορισμένο" βαθμό από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι, τρεις ημέρες αφού ακυρώθηκαν όλες λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν από απόψε οι αναχωρήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο DXB και από το αεροδρόμιο DWC0 (Dubai World Central - Al Maktoum International).

Διάγγελμα Τραμπ μετά τους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών: “Θα εκδικηθούμε με το πιο σκληρό πλήγμα” στο ιρανικό καθεστώς – Νέο κάλεσμα στο λαό του Ιράν

Νέο διάγγελμα δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την πλατφόρμα του Truth Social, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα "εκδικηθούν" τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών και θα "επιφέρουν το πιο σκληρό πλήγμα" στο ιρανικό καθεστώς. Αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, ο οποίος

Πούτιν για θάνατο Χαμενεΐ: Κυνική δολοφονία που παραβιάζει κάθε ηθική και το Διεθνές Δίκαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως "κυνική παραβίαση" της ηθικής και του νόμου. Σε επιστολή προς τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζέσκιαν, που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε "τα βαθιά του συλλυπητήρια για τη

Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει για να “διευκολύνει τον διάλογο” Πακιστάν-Αφγανιστάν

Το Ιράν, χώρα που συνορεύει τόσο με το Πακιστάν όσο και το Αφγανιστάν, πρόσφερε σήμερα τη βοήθειά του για "να διευκολύνει τον διάλογο", εν μέσω της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους. Το Ισλαμαμπάντ κήρυξε σήμερα "ανοιχτό πόλεμο" στις αρχές των Ταλιμπάν, μετά την αφγανική επίθεση, χθες, στα σύνορά του Πακιστάν. Η Καμπούλ λέει ότι επρόκειτο για

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι

Axios: Νετανιάχου και Τραμπ άρχισαν να σχεδιάζουν την κοινή επίθεση κατά του Ιράν τον Δεκέμβριο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συζητούν τις λεπτομέρειες ενός ακόμη πλήγματος κατά του Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην κατοικία του προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios. Ο Νετανιάχου άρχισε μια συζήτηση για τη συνέχεια του πολέμου των 12

Κίνα: Να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Δεν είχαμε ενημερωθεί από πριν για τις επιθέσεις

Τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για παράπλευρες επιπτώσεις από τη σύγκρουση για τις γειτονικές χώρες, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το Πεκίνο πιστεύει στην περιφερειακή ασφάλεια των χωρών και

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων το Ντουμπάι – Πανικός, τραυματίες και φόβοι για τον τουρισμό

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων βρέθηκε και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Ντουμπάι. Ιρανικό πλήγμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι οδήγησε σε εκκένωση τερματικού σταθμού και αναστολή όλων των πτήσεων. Βίντεο που κυκλοφόρησαν διεθνώς καταγράφουν επιβάτες να τρέχουν μέσα από γεμάτους καπνούς διαδρόμους του αεροδρομίου, που είναι ένα  από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Dubai

Τι αλλάζει στις συντάξεις ενστόλων και δημοσίων υπαλλήλων – Αφορολόγητο πετρέλαιο μέσω κινητού σε αγρότες από 1/11

Σειρά από σημαντικές φορολογικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, οι οποίες προωθούνται προς ψήφιση, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. Α. Με τις προτεινόμενες συνταξιοδοτικές διατάξεις αφενός μεν, τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του Μέρους Β΄ του ν. 5045/2023 κατά το μέρος που αφορούν στην αναπροσαρμογή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »