32.4 C
Athens
July 2, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί ελαφρά με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό το πετρέλαιο

Υποχωρεί ελαφρά με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό το πετρέλαιο

Ήπια πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (25/6), ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το μπρεντ, πάντως, συνεχίζει να κινείται κοντά στο επίπεδο των 85 δολαρίων μετά τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τις ελπίδες για βελτιωμένη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κέρδισαν περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.

Τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων έχουν μειωθεί και η ζήτηση βενζίνης αυξάνεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισέρχονται στην περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής κατανάλωσης.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα. Τα αποθέματα βενζίνης αναμενόταν επίσης να έχουν μειωθεί, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί.

«Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου προκλήθηκε από μια αισιόδοξη προοπτική ζήτησης και τα μειωμένα αποθέματα στις ΗΠΑ. Με το βόρειο ημισφαίριο να εισέρχεται σε ένα θερμό καλοκαίρι και την επερχόμενη περίοδο τυφώνων, η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια της αγοράς Τίνα Τενγκ.

Στο ραντάρ βρίσκεται επίσης η δημοσίευση της Παρασκευής του δείκτη προσωπικών δαπανών κατανάλωσης των ΗΠΑ, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, ο οποίος θα δώσει στους επενδυτές μια καθοδήγηση για το πόσο καιρό μπορεί να περιμένει η κεντρική τράπεζα πριν μειώσει τα επιτόκια.

Η διοικητής της Fed Μισέλ Μπάουμαν επανέλαβε ότι η διατήρηση του επιτοκίου σταθερού «για κάποιο χρονικό διάστημα» είναι πιθανό να είναι αρκετή για να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Η καθυστέρηση στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και να περιορίσει την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Το πετρέλαιο υποστηρίζεται επίσης από τις συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή. Στις 21 Ιουνίου, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τέσσερα διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του διυλιστηρίου Ilsky, ενός από τους κύριους παραγωγούς καυσίμων στη νότια Ρωσία.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,55% στα 81,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,46% στα 84,76 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,438% στα 34,570 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 2.338,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,26% στα 29,938 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,80% στα 4,3893 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0708 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,02% στο 1,2677 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8446 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ

Related posts

OPEC: Υποβαθμίζει ξανά τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

banks

Σε υψηλό επτά εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Ανεβαίνει ελέω αποθεμάτων και Χούθι το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Πρόσκαιρη πτώση του πετρελαίου-Αναμένεται ανάκαμψη

banks

Ενισχύεται σχεδόν 1% το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks