26 C
Athens
June 28, 2024
Image default
ECONOMY

Υπ. Εθνικής Οικονομίας και ΕΛΤΕ ενώνουν δυνάμεις στο πεδίο των ελέγχων

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης και ο πρόεδρος του ΕΛΤΕ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, θέτοντας τις βάσεις της βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία στο πεδίο των ελέγχων. Το μνημόνιο προβλέπει ότι οι δύο φορείς θα αναπτύξουν από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες, με γενικότερο στρατηγικό στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφισταμένων μηχανισμών, καθώς και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων, ελεγκτικών εργαλείων προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το πλαίσιο της συνεργασίας

Συγκεκριμένα, στο εξής το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ιδιαίτερα στους τομείς αρμοδιότητας του κ. Θεοχάρη:

  • θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΛΤΕ, μέσω ειδικού διαύλου ανταλλαγής πληροφοριών. Στο πλαίσιο, ασφαλώς, της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων κ.λπ.,
  • το Υπουργείο και η ΕΛΤΕ θα προχωρήσουν, μέσω κοινών ομάδων εργασίας, στη διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου και την απαραίτητη διαβούλευση, προκειμένου να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η περαιτέρω εξειδίκευση της νομοθεσίας για τους ελέγχους,
  • δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΕΛΤΕ σε ό,τι αφορά σε θέματα που προβλέπονται στο άρθρο 65α του 4174/2013 (περί φορολογικού πιστοποιητικού),
  • το Υπουργείο και η ΕΛΤΕ θα ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές (best practices), σε σχέση με τη διενέργεια και τη μεθοδολογία των ελέγχων, με βάση την εκτίμηση κινδύνου (risk base approach).

Τα οφέλη της συνεργασίας

Τα προσδοκώμενα οφέλη από το εν λόγω μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς αφορούν στην

  • αποτελεσματικότερη άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων,
  • προαγωγή του εποπτικού και ελεγκτικού έργου,
  • ενδυνάμωση του εποπτικού έργου των ελεγκτικών, φορολογικών και λογιστικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα,
  • ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών σε θέματα εποπτείας και ελέγχου της ποιότητας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης στην Ελλάδα με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο και
  • ανάληψη κοινών δράσεων για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και του επενδυτικού κοινού στο έργο της εποπτείας.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΛΤΕ, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το βήμα που πραγματοποιούμε είναι εξόχως σημαντικό, καθώς στο εξής το υπουργείο συντονίζεται και συμπορεύεται με την ΕΛΤΕ, με βάση ένα συστηματικό και σαφώς οριοθετημένο θεσμικό πλαίσιο. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον νευραλγικό τομέα των ελέγχων και αξιοποιούμε την κοινή εμπειρία, την τεχνογνωσία και τα μέσα που διαθέτουμε, καταρτίζοντας εφεξής πλάνο ενεργειών στην αρχή κάθε χρονιάς, αλλά και ετήσιο απολογισμό στο τέλος. Με πιο ορθολογικούς, πιο σύγχρονους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους, εκπληρώνουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση και ενίσχυση της δικαιοσύνης, τόσο στη φορολόγηση, όσο και ευρύτερα στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας».

«Πρόκειται για μια συνεργασία που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της εποπτείας της ΕΛΤΕ όσο και της Φορολογικής Διοίκησης. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους, φιλικές προς τις επιχειρήσεις που θα προάγουν την διαφάνεια στους ελέγχους και θα εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΤΕ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Related posts

Θ. Σκυλακάκης: Τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου είναι αυξημένα κατά 400 εκατ. σε σχέση με τις προβλέψεις

banks

Μιχαηλίδου: Να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

banks

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα – Έως 15/1 αιτήσεις

banks

ΓΣΕΕ-Έρευνα: Απαισιόδοξοι για αύξηση αποδοχών το 61% των εργαζομένων

banks

Τέλη κυκλοφορίας με δωδεκατημόρια – Στη Βουλή η διάταξη πριν το Πάσχα

banks

Πακέτο μέτρων ΔΕΘ: Την Τρίτη η εξειδίκευσή τους από το οικονομικό επιτελείο

banks