Υπ. Εργασίας: 563.000 νέες θέσεις από το 2019 – Περισσότεροι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και μέσο μισθό πάνω από 1.000 ευρώ

Στο χαμηλότερο ποσοστό των 18 τελευταίων ετών και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ιστορία της χώρας υποχώρησε η ανεργία τον Δεκέμβριο 2025, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία μειώθηκε στο 7,5%, έναντι 9,4% τον Δεκέμβριο 2024, με το υπουργείο Εργασίας να χαρακτηρίζει τα στοιχεία της έκθεσης ιδιαιτέρως θετικά για τη μισθωτή εργασία που επιβεβαιώνουν τη σταθερά ανοδική πορεία της απασχόλησης, αλλά και των αμοιβών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία έξι χρόνια ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί στη χώρα μας κατά περίπου 20%, ξεπερνώντας τα 1.500 ευρώ. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν πάνω από 563.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε στο 78,5%.  Αυτό σημαίνει ότι στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης 558.000 άτομα.

Συνοπτικά τα στοιχεία της έκθεσης για το 2025:

  • Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2025, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 563.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που αποτυπώνεται στις μηνιαίες ροές απασχόλησης.
  • Η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε στο 78,5% από το 76,4% το 2024. Φέτος, 106.047 περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το 2019 η πλήρης απασχόληση ήταν της τάξης του 69%, έκτοτε σημειώνοντας αύξηση κατα 9,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ως εκ τούτου, σήμερα εργάζονται με πλήρη απασχόληση 557.925 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019.
  • Το χάσμα μισθωτής απασχόλησης ανδρών – γυναικών μειώθηκε στις 3,6 μονάδες (51,81% άντρες – 48,19% γυναίκες), από 6,7 μονάδες το 2019. Σήμερα εργάζονται με σχέση μισθωτής εργασίας 1.185.757 γυναίκες, δηλαδή 259.480 περισσότερες από ότι το 2019.
  • Ο μέσος μισθός πλήρους και μερικής απασχόλησης αυξήθηκε στα 1.362,66 ευρώ από τα 1342 ευρώ το 2024. Συνολικά, από το 2019,  η αύξηση του μέσου μισθού είναι 30,3% (1.362.66 ευρώ έναντι 1.046 ευρώ).
  • Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στα 1.516 ευρώ από 1.478 ευρώ το 2024 και 1.264 ευρώ το 2019, σημειώνοντας συνολική αύξηση 20% .
  • Το 63,5% των μισθωτών, δηλαδή σχεδόν 2 στους 3, αμείβεται με μέσο μισθό  πάνω από 1.000 ευρώ. Το ποσοστό αυτό ήταν 53,7% το 2024 και μόλις 36,3% το 2019, σημειώνοντας συνολική αύξηση κατα 75%.
  • Σχεδόν 1 στους 4 μισθωτούς (24,29%) αμείβεται σήμερα με μισθό από 1.001 έως 1.200 ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει τη διεύρυνση του συγκεκριμένου μισθολογικού κλιμακίου σε σχέση με το 2024 (19,36%) και ιδίως συγκριτικά με το 2019, όταν σε αυτό το κλιμάκιο συγκαταλεγόταν μόλις 1 στους 10 μισθωτούς.

Δείτε εδώ αναλυτικά το ειδικό τεύχος του ΕΡΓΑΝΗ για το 2025

Δείτε εδώ αναλυτικά το ειδικό τεύχος του ΕΡΓΑΝΗ για το 2025

Η εικόνα τον Δεκέμβριο

Μείωση 14.524 θέσεων εργασίας κατέγραψε τον Δεκέμβρειο του 2025 το σύστημα «Εργάνη» καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Δεκεμβρίου 2025, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 231.834, ενώ οι αποχωρήσεις σε 246.358. Από τις 246.358  συνολικά αποχωρήσεις, οι 77.035 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 169.323  από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Δεκέμβριος 2025 και Δεκέμβριος 2024, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά -306 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Δεκέμβριο 2025 αρνητικό ισοζύγιο (-14.524) θέσεων εργασίας έναντι  αρνητικού ισοζυγίου (-14.218) τον Δεκέμβριο του 2024.

Όσον αφορά το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2025, είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 77.074 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2025, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 3.383.976 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.306.902, εκ των οποίων οι 2.141.413 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 1.165.489 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΗΠΑ: Συνελήφθησαν η ανιψιά του Κασέμ Σολεϊμανί και η κόρη της

Ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν την ανιψιά και τη μικρανιψιά του πρώην στρατιωτικού διοικητή των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ανακάλεσε το καθεστώς νόμιμης παραμονής τους στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η Χαμιντέ Σολεϊμανί Ασφάρ και η κόρη της είναι τώρα υπό κράτηση" από την

Τι τρώνε οι τέσσερις αστροναύτες της Artemis II στο Διάστημα

H NASA έγραψε ιστορία με την αποστολή Artemis II, στέλνοντας ανθρώπους στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά από πάνω από μισό αιώνα. Μια από τις προκλήσεις που θέτουν τα διαστημικά ταξίδια για τους αστροναύτες είναι το φαγητό. Η υγεία και η απόδοση του πληρώματος της αποστολής είναι υψίστης σημασίας, οπότε λαμβάνονται υπόψη τα επίπεδα ενυδάτωσης

Κόντρα Βούλτεψη – Ταγαρά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αχ, το ΠΑΣΟΚ τα λέει αυτά, τα νεύρα μου» – «Να φύγετε, να έρθουμε εμείς»

Κόντρα Βούλτεψη – Ταγαρά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αχ, το ΠΑΣΟΚ τα λέει αυτά, τα νεύρα μου» – «Να φύγετε, να έρθουμε εμείς» 17:48, Σάββατο 04 Απριλίου 2026 Πολιτική Έντονη αντιπαράθεση σε αρκετά υψηλούς τόνους είχαν σε τηλεοπτικό πάνελ για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ η Σοφία Βούλτεψη και η Κατερίνα Ταγαρά. Οι τόνοι στη συζήτηση ανάμεσα

Σύνταξη στα 67 (και) στη Μ.Βρετανία

  Ανταπόκριση από το Λονδίνο Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έμενε ανέπαφο από αυτό που συμβαίνει σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου: Τα όρια συνταξιοδότησης ανεβαίνουν. Από τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, η κρατική σύνταξη δεν θα λαμβάνεται στα 66 έτη, όπως μέχρι πρότινος, αλλά σταδιακά και σε διάστημα δύο χρόνων το όριο θα αυξηθεί

Τουρκία: “Τέλος” η ανωνυμία στα social media

Ανατροπή-βόμβα στο διαδίκτυο! Ο Akın Gürlek ανακοίνωσε ότι η Τουρκία περνά σε νέα εποχή στα social media, με τους χρήστες να καλούνται να μπαίνουν πλέον… με ταυτότητα. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι επαφές με τις πλατφόρμες ολοκληρώθηκαν και πως το αίτημα για ταυτοποίηση έγινε αποδεκτό. Όπως ανέφερε σε περίπου 3 μήνες η είσοδος

Στην Κωνσταντινούπολη ο Β. Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Τ. Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου. Ο εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ζελένσκι θα συναντήσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η Ινδία αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια

Τα ινδικά διυλιστήρια αγόρασαν πετρέλαιο από το Ιράν εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που έχει διαταράξει τον εφοδιασμό μέσω του Στενού του Ορμούζ, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο πετρελαίου. Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, δεν έχει αγοράσει κανένα φορτίο πετρελαίου από την Τεχεράνη μετά τον Μάιο του

Αντιπολεμικά μηνύματα στη Μ. Παρασκευή των Καθολικών

  Ανταπόκριση από τη Ρώμη Περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν την τελετή της Οδού του Σταυρού (Via Crucis) στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Ο Πάπας Λέων θέλησε να σηκώσει τον ξύλινο σταυρό και στις δεκατέσσερις στάσεις της διαδρομής, κάτι που είχε κάνει μέχρι σήμερα μόνο ο Παύλος ο Έκτος το 1965. "Ο Άγιος Φραγκίσκος της
spot_img

Related Articles

Popular Categories