24.4 C
Athens
October 11, 2024
Image default
MARKETS

Υψηλότερα οι ασιατικές αγορές με «ώθηση» από τον ιαπωνικό Nikkei

Υψηλότερα οι ασιατικές αγορές με «ώθηση» από τον ιαπωνικό Nikkei

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές Ασίας, τη Δευτέρα (7/10), με οδηγό των κερδών τον ιαπωνικό Nikkei 225, ο οποίος σημείωσε άνοδο άνω του 2%, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών της περιοχής.

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 2,05% στις 39.405,50 μονάδες, η οποία πυροδοτήθηκε από τις χρηματοοικονομικές και τις κυκλικές μετοχές, με ονόματα όπως η Mizuho Financial Group (+4,88%) και Mitsubishi UFJ Financial Group (+3,45%) μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του δείκτη.

H μετοχή της Nintendo έκανε άλμα 4,44%, αφού το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το μερίδιό του στην εταιρεία, όπως και σε άλλες ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του gaming.

Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,15% έναντι του δολαρίου, στα 148,46, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδό του εδώ και πάνω από δύο μήνες. Το δολάριο ενισχύθηκε μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση, την Παρασκευή. Το γεν δέχθηκε, επίσης, πιέσεις μετά τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shigeru Ishiba ότι «το περιβάλλον είναι έτοιμο για μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων» από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια τρεις κεντρικές τράπεζες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, και συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Κορέας, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η BOK και η RBNZ θα μειώσουν τα επιτόκια, ενώ η RBI θα τα διατηρήσει σταθερά.

Συγκεκριμένα, η BOK -την Παρασκευή- αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,25% από 3,5%, ενώ η RBNZ -την Τετάρτη- αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση 50 μονάδων βάσης, στο 4,75%. 

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε κατά 1,58% στις 2.610,39 μονάδες, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα στη συνεδρίαση, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,68% στις 8.205,40 μονάδες, με τις μετοχές λιθίου να σημειώνουν ράλι, καθώς η Rio Tinto εξέφρασε το ενδιαφέρον της για εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λιθίου Arcadium. 

Η μετοχή της Liontown Resources έκανε άλμα 18,92%, η Mineral Resources ενισχύθηκε κατά 4,61%, ενώ η Pilbara Minerals και η IGO κέρδισαν 1,64% και 2,65%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Arcadium Lithium που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία εκτοξεύθηκαν 45,65% υψηλότερα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,70% στις 23.122,50 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα οι αγορές παρέμειναν κλειστές, λόγω του εορτασμού της Χρυσής Εβδομάδας και θα επανεκκινήσουν τις συναλλαγές την Τρίτη.

#ΑΓΟΡΕΣ_ΑΣΙΑΣ #ασιατικά_χρηματιστήρια #Άνοδος #κέρδη

Related posts

Στα πρόθυρα bear market οι τουρκικές μετοχές λόγω Μέσης Ανατολής

banks

Ασιατικές αγορές: «Βαρίδι» τα στοιχεία για τις πληρωμές στην Ιαπωνία

banks

UBS: Οδηγίες για αναζήτηση «πυξίδας» μέσα στον θόρυβο των δεδομένων

banks

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές μετά τις δηλώσεις του Πάουελ

banks

Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

banks