30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
ECONOMY

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις  για αναδρομικά ποσά που έλαβαν τη περίοδο 2015 – 2021 και εισέπραξαν το 2023. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των συγκεκριμένων εισοδημάτων.

Τα ποσά που δηλώνονται αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αγροτικές ενισχύσεις και θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις στο έτος που αφορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος

Ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Όσον αφορά το φόρο που θα προκύψει θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Σημειώνεται ότι με συμπληρωματική – τροποποιητική δήλωση δηλώνονται κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2023 σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης, καθώς και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Τα ποσά φορολογούνται στα έτη που ανάγονται, καθόσον χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης. Π.Χ. για το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020.

Αναδρομικά και ανείσπρακτες αποδοχές

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Όσοι θέλουν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσης θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Με συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν θα δηλωθούν και οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2023 και υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται (όπως βεβαίωση από πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό βάσει αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων του ασφαλιστικού φορέα κ.λπ. ή παλαιότερες βεβαιώσεις αποδοχών από τις οποίες προκύπτει το ύψος των αποδοχών που είχαν καταστεί ανείσπρακτες, δικαστική απόφαση, κ.ά.). Για τις αποδοχές αυτές για τις οποίες ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών αποδόθηκε ή όφειλε να είχε αποδοθεί σε προγενέστερο φορολογικό έτος υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία για τα έτη που οι αποδοχές αυτές ανάγονται.

Διόρθωση λαθών ή παραλείψεων

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν πλέον και οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στη φετινή φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλλει καθώς τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις  26 Ιουλίου, που ισχύει αυτή τη στιγμή δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα μπορούν

  • να  υποβάλλουν  τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος,
  • συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2  ή/και το έντυπο Ε3.
  • Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα βάση τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Related posts

Συντάξεις αλλοδαπής: Ειδοποιητήρια ΑΑΔΕ σε όσους δήλωσαν μικρότερα ποσά το 2014

banks

ΤΑΙΠΕΔ: 1 προσφορά για το ακίνητο «Σάνη Κασσάνδρας»

banks

Αυστηρό μήνυμα Τσακαλώτου: Να δείχνουν σοβαρότητα όλοι όταν μιλάνε για τις τράπεζες

banks

Στα 3,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τον Νοέμβριο

banks

Ακίνητα: Μπλόκο στην πώληση ή ενοικίαση χωρίς ενεργειακή αναβάθμιση

banks

Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» – Τι αλλάζει

banks