Sunday, December 14, 2025
12.8 C
Athens

ΦΠΑ και απάτες Carousel: Σφίγγει ο κλοιός στους επιτήδειους

Ανεβάζει «στροφές» ο ελεγκτικός μηχανισμός όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ, καθώς, λίγο πριν εκπνεύσει το 2025, θέτει νέο στόχο όσον αφορά τις επιστροφές φόρου, αυξάνοντας τους ελέγχους πάνω από 55%.

Ειδικότερα, μετά την αναθεώρηση του σχεδίου δράστης για το τρέχον έτος, οι διασταυρώσεις για επιστροφές ΦΠΑ από 4.200 εκτινάσσονται σε 6.600, ύστερα και από τα τελευταία κρούσματα απάτης τύπου Carousel.

Επισημαίνεται ότι η απάτη Carousel είναι μια κυκλική απάτη ΦΠΑ που εκμεταλλεύεται τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, όπου αγαθά ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά μετακινούνται μεταξύ πολλών επιχειρήσεων σε κύκλους, με έναν έμπορο του οποίου στην πορεία τα ίχνη εξαφανίζονται, αφού όμως προηγουμένως έχει καταφέρει να εισπράξει τεράστια ποσά ΦΠΑ ως επιστροφή από τις εικονικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να γράφει σημαντικές ζημιές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι καταγγελίες στις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων το τελευταίο διάστημα καταγράφουν σημαντική αύξηση, ενώ από τις υποθέσεις που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών η παραβατικότητα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα αφού προσεγγίζει το 80%.

6.600 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τις ελεγκτικές αρχές έως το τέλος του έτους να μπουν περισσότερες υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ στο «μικροσκόπιο», συνολικά 6.600 από 4.200 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν και εξονυχιστικές διασταυρώσεις στις περιοδικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι κυρίως σε όσες είναι μηδενικές ενώ οι υπόχρεοι είχαν δραστηριότητα.

Στόχος των εν λόγω κινήσεων είναι να μειωθεί το κενό ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των εκτιμώμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και εκείνου που θα εισπράττονταν με βάση το πραγματικό ύψος των συναλλαγών στην οικονομία, αφού στόχος είναι να μειωθεί στο 5% έτος 2029, που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ οι στόχοι για φέτος στο σκέλος του ΦΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%,
  • αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση και
  • αξιοποίηση της «Χρυσής Λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠA. Πρόκειται ουσιαστικά για επιχειρήσεις με άψογη φορολογική συμπεριφορά, που έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και δεν έχουν υποπέσει σε καμία παράβαση και προς τις οποίες επιστρέφεται αυτόματα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες ο ΦΠΑ που δικαιούνται.

Παράλληλα, «τρέχει» η αυτοματοποίηση έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, καθώς και η διενέργεια ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 70% των διενεργηθεισών υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι προχωρά επίσης η διαδικασία για έλεγχο μίας ή περισσότερων φορολογικών περιόδων ΦΠΑ σύντομης χρονικής διάρκειας, με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μεγάλο δείγμα.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

World Central Kitchen: Η πολωνική ηγεσία καταγγέλλει τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ. Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό πολωνικό μέσο ενημέρωσης

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »