23.8 C
Athens
September 27, 2024
Image default
ECONOMY

Φράγμα Μιναγιώτικο: Ποιοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Mελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0., ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο, προϋπολογισμού 96.494.657,15 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 29.550.000,00€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 126.044.657,15 εύρω, υπεβλήθησαν, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.-INTRAKAT-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται και το πρώτο που περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος και αρδευτικού δικτύου. Αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου που χωροθετείται  στην Π.Ε. Μεσσηνίας και περιλαμβάνει το Φράγμα Μιναγιώτικο, το κλειστό υπογειοποιημένο σωληνωτό αρδευτικό δίκτυο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Μιναγιώτικου και ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής, με αρδευόμενη έκταση 35.000 στρεμμάτων περίπου στον Δήμο Πύλου – Νέστορος και στον Δήμο Μεσσήνης.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι 25 έτη, περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του Έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά, το Φράγμα Μιναγιώτικο που είναι φράγμα βαρύτητας από σκληρό επίχωμα, ύψους 49 μέτρων, του οποίου ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα είναι περί τα 11 εκατ. κ.μ.. Το αρδευτικό δίκτυο αποτελείται από πέντε αρδευτικές ζώνες. Περιλαμβάνονται τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης, τα αντλιοστάσια το πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυο άρδευσης που καταλήγει στις υδροληψίες.

Η Α’ Φάση του Έργου, η οποία περιλαμβάνει  τα έργα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φράγματος, ήτοι το έργο εκτροπής, το πρόφραγμα, το έργο υδροληψίας, Αντλιοστάσιο Α1, τους αγωγούς προσαγωγής έως τη Δεξαμενή Δ1, τη Δεξαμενή Δ1 που αρδεύει έκταση 18.810 στρεμμάτων και το αντίστοιχο δίκτυο άρδευσης, θα παραδοθεί ολοκληρωμένη και λειτουργική στους 18 μήνες. Το δε σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί σε 36 μήνες.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως σημειώνεται από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Related posts

Οι Βρετανοί ψηφίζουν Νάξο

banks

Μπακαλιάρος: Από 4,98 € το κιλό στη Βαρβάκειο ο ξαλμυρισμένος – Γεωργιάδης: Ενδεχομένως και 20 € ο παστός

banks

Handelsblatt: Τι τροφοδοτεί την αυξανόμενη ζήτηση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα

banks

Πάμε Μαρόκο με 3 πεντανόστιμα πιάτα

banks

Β. Κικίλιας: Αυξημένες οι προκρατήσεις κατά 20% τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2019

banks

«Αέρας» στη Λαμία ο Παναιτωλικός

banks