31.5 C
Athens
June 29, 2024
Image default
POLITICS

Φωνή Τσίπρα εν τη ερήμω «πιάστε το εμείς και αφηστε το εγώ», στην κεντροαριστερά οι αρχηγοί έχουν της καρέκλας τον καημό

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας χθες στην καταληκτική ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού τo Ινστιτούτo το δικό του και το Ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ, τους τα είπε. Όλα. Τα μηνύματα είχαν αρκετούς και εμφανείς αποδέκτες. Το παιχνίδι έτσι κι αλλιώς έχει ανοίξει….

Προοδευτική Συμμαχία

Αναφέρομαι στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, που αφορούσε στα εγχώρια πολιτικά πράγματα. Και ιδιαίτερα στην κεντροαριστερά – την «πληθυντική αριστερά» όπως την χαρακτήρισε. Κι έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «Προοδευτικής Συμμαχίας». Μίλησε για προγραμματικές συγκλίσεις. Και είπε χαρακτηριστικά ότι όποιοι δεν ακολουθήσουν θα τους αφήσει η ζωή πίσω. Να σημειώσω πως η ομιλία του αυτή είναι η πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στις διεργασίες της κεντροαριστεράς!

Από τα κάτω…

Βέβαια φρόντισε προηγουμένως να παρουσιαστεί μία έρευνα της Metron Analysis, σύμφωνα με την οποία το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιθυμεί την σύγκλιση των δύο κομμάτων σε «ενιαίο σχήμα». Ως εκ τούτου η ομιλία του κ. Τσίπρα βασίζεται σε μία εμφανή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Τώρα τον λόγο έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Από τους οποίους άλλοι … «δροσίζονται» κι άλλοι «ζορίζονται»! Κι είναι αρκετοί κι από τις δύο πλευρές!

Mea culpa

Στην συνέντευξη που έδωσε προχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης είπε πολλά. Θεωρώ όμως ότι ένα εξ αυτών πέρασε απαρατήρητο. Που όμως μάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία. Αναφέρθηκε εν είδη αυτοκριτικής στην σχεδόν μόνιμη αναφορά του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη ως «εκβιαζόμενο». Το πήρε πίσω και το χαρακτήρισε εμμέσως ως λάθος του….

Συνομιλητές;

Δεν είναι τυχαία η συγκυρία αυτής της αναφοράς. Πρόκειται – έτσι μου λένε – για μία έμμεση προσπάθεια στήριξης του κ. Ανδρουλάκη. Αναγνωρίζοντας το λάθος του, του δίνει διέξοδο να κινήσει αυτός τις διαδικασίες συνεργασίας, κι όχι οι «δελφίνοι» του. Αντικαθιστώντας τη «Νέα Αριστερά» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους σχεδιασμούς του. Και το μήνυμα είναι σαφές: αν δεν πάρουν αυτοί την πρωτοβουλία της συνεργασίας τότε «αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις» όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του. Και σήμερα είναι μία κρίσιμη μέρα για την Χαριλάου Τρικούπη, διότι συνεδριάζουν από κοινού το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Θα το καταλάβει ο κ. Ανδρουλάκης; Θα την αρπάξει την ευκαιρία; Θα φανεί σήμερα….

Κοινός ο κίνδυνος

Γιατί όμως ο κ. Κασσελάκης ξαφνικά αποφάσισε να στείλει μήνυμα συνεργασίας στον κ. Ανδρουλάκη; Γιατί κι ο ίδιος αντιμετωπίζει παρόμοιο κίνδυνο. Εντάξει, όχι στο βαθμό που αντιμετωπίζει ο κ. Ανδρουλάκης, διότι τα δικά του τα αντιμετώπισε προ μηνών. Αλλά αν πάνε σε εσωκομματικές εκλογές στην Χαριλάου Τρικούπη με αποκλειστικό στόχο την διατήρηση της ηγετικής ομάδας στους θώκους της, τότε έρχεται ολοταχώς ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας να «μαζέψει όλο το χαρτί». Μάλιστα ο ίδιος μιλώντας χθες στο συνέδριο σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος» και «δεν είναι τοξικότητα», στέλνοντας το μήνυμα στον Ανδρουλάκη. Και κάνοντας λόγο για την ανάγκη να «δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις»!

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου

Μάλιστα σε παρόμοιο κλίμα παραπέμποντας στο «γαλλικό παράδειγμα» ήταν και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ετσι ο κίνδυνος του κ. Κασσελάκη θα είναι κυρίως έξωθεν της Κουμουνδούρου, με την παράλληλη αναζωπύρωση των εντάσεων από τους «φίλους» του κ. Τσίπρα, που προς το παρόν είναι ήσυχοι!

Οδικός χάρτης

Και φρονίμως ποιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έσπευσε εγκαίρως να διαμορφώσει έναν «οδικό χάρτη» για την σύγκλιση της κεντροαριστεράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τον αφήνουν αδιάφορο οι εξελίξεις στην «γειτονιά» του. Αρα ο κ. Κασσελάκης έχει κάθε λόγο να θέλει τον κ. Ανδρουλάκη στην θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Σας είχα εγκαίρως ενημερώσει για τους τακτικισμούς στους οποίους σκοπεύουν να αναλωθούν «εντός, πέριξ και επί τα αυτά» της κεντροαριστεράς. Να σας βεβαιώσω πάντως ότι είμαστε ακόμη στην αρχή! Εχει αρκετό δρόμο μέχρι το εγχείρημα να καταστεί συμβατό με τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως τις περιέγραψε ο κ. Τσίπρας….

Αργότερα

Χθες πάντως τα όσα ανέφερε ως εκτιμήσεις ο κ. Κασσελάκης τις τελευταίες ημέρες για το αποτέλεσμα των εκλογών και για την συνεργασία της κεντροαριστεράς επιβεβαιώθηκαν από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Προς το παρόν αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες της δημιουργίας του δικού του ινστιτούτου και όταν επιστρέψει με το καλό θα συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή – όχι ο ίδιος, η Πολιτική Γραμματεία!

Δύσκολη μέρα

Τώρα βέβαια για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σήμερα είναι μία σημαντική μέρα. Είναι η άτυπη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ολοι οι «οιωνοί» προβλέπουν ότι δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία. Και οι αντιπολιτευόμενοι θα ζητήσουν επιμόνως την δέσμευση του κ. Ανδρουλάκη για νέες εσωκομματικές εκλογές ως το τέλος του χρόνου. Θα είναι δύσκολο να μην το αποδεχθεί και σε κάθε περίπτωση φθοροποιό το ενδεχόμενο να αρχίσει να υλοποιεί την απειλή του για διαγραφές. Τότε είναι που θα … κατέβουν όλες οι τζαμαρίες από το πετροβόλημα! Και ήδη έχουν ακροβολιστεί….

Ανομολόγητο πρόβλημα

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την μία προσπαθεί να συντονίσει την επανεκλογή της φίλης του κυρίας Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι από την άλλη με τις επισκέψεις του να συμβολίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Όμως το μεγάλο του πρόβλημα – ανομολόγητο προς το παρόν είναι άλλο. Πρόκειται για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εντάξει, δεν έχει σκοπό να το αφήσει τελευταία στιγμή – εκεί περί τον Δεκέμβριο. Αλλά δεν σκοπεύει και να ασχοληθεί επισταμένως μαζί του σε συνθήκες θερμοπληξίας. Από τον Αύγουστο θα το πιάσει. Ο κ. Μητσοτάκης!

Διχασμός

Γιατί διάφοροι άλλοι κύκλοι έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται μαζί του. Με τη νέα εκλογή! Όπως εγκύρως και εγκαίρως σας ενημέρωσα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί σε επανεκλογή η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως μου εξηγούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ρήγμα θα ήταν τόσο βαθύ, που η περίπτωση του διχασμού της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έμοιαζε με ένα απλό επεισόδιο.

Οι «σαμαρικοί»

Ισως και περισσότεροι από 30 βουλευτές θα βρίσκονταν «απέναντι». Και δεν νομίζω με το 28,5% και με μία κοινοβουλευτική ομάδα αρκούντως ταλαιπωρημένη, να ρισκάρει μία τέτοια περίπτωση. Το μήνυμα το έστειλε προ ημερών ο πρώην υπουργός κ. Νότης Μηταράκης – έχοντας στενές σχέσεις με την «σαμαρική ομάδα». Οι «σαμαρικοί» δεν έχουν σκοπό να στηρίξουν την κυρία Σακελλαροπούλου. Και δεν είναι και λίγοι!

Ο κ. Κώστας Τασούλας

Ετσι το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου έριξε στην αγορά για να συζητείται το όνομα του προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα. Μου είπαν ότι είναι «μία εξαιρετική υποψηφιότητα», δεδομένου ότι προέρχεται από την παλιά «οικογένεια» των «αβερωφικών». Δεν νομίζω όμως να είναι τόσο ευτυχείς οι «σαμαρικοί» – οι οποίοι και θα ήθελαν την εκλογή του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Αλλά κι αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Και η συζήτηση για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίζεται!

Παράλληλη συζήτηση

Αλλά γίνεται παράλληλα και εφαπτόμενη με την συζήτηση για την στροφή προς το κέντρο ή προς τα δεξιά. Της Νέας Δημοκρατίας. Και λένε ότι πως το πρόσωπο του κ. Τασούλα εκφράζει τον «μέσο όρο». Αναμένεται πως τα χαρτιά του ο κ. Μητσοτάκης θα τα αποκαλύψει πιθανόν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε το θέμα θα «ζυμώνεται». Ανεπισήμως….

Related posts

Φωτιές: Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας

banks

Γεννηματά: Το Συνέδριο γονιμότητας μας γυρίζει στο μεσαίωνα

banks

Slots προσγείωσης και απογείωσης στα μικρά αεροσκάφη στα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, ζητάει η Περιφέρεια

banks

Τι ειπώθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2024

banks

Φαραντούρης: Δεν καταλαβαίνω πώς η επενδυτική βαθμίδα επηρεάζει την τσέπη των πολιτών – Βολές ΝΔ

banks1

Πειραιάς: Ποδηλατοβόλτα… με θέα τη θάλασσα

banks