30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
MARKETS

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές μετά την απόφαση BoE για τα επιτόκια

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές μετά την απόφαση BoE για τα επιτόκια

Πτωτικά κινούνται στη συνεδρίαση της Παρασκευής (21/6) οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν ένα πλήθος αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, αλλά και οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,31% στις 517,28 μονάδες, με τις κινήσεις να είναι υποτονικές. Οι μετοχές λιανικού εμπορίου και τεχνολογίας ηγούνται των απωλειών, αμφότερες με πτώση 0,5%.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,22% στις 18.199,55 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,32% στις 8.244,28 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 0,30% στις 7.648,25 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,73% στις 33.430,00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,52% στις 11.102,00 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI χάνει 0,68% στις 6.605,47 μονάδες.

Οι αγορές έχουν «διώξει» ένα μεγάλο μέρος της αρνητικότητας της περασμένης εβδομάδας, που παρουσιαάστηκε μετά την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές. Ακόμη και ο γαλλικός CAC 40 οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη, αν και η ανακοίνωση των εκλογών στη χώρα έχει πλήξει τον δείκτη σε κάποιο βαθμό. Το ευρώ παραμένει σε ύφεση, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η μεταβλητότητα στις τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη Γαλλία σε σχέση με τη Βρετανία, μετά τις επικείμενες εκλογές, όπως σημειώνει το Reuters.

Η προσοχή, αυτήν την εβδομάδα, ήταν στραμμένη στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να ανακοινώνει μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%. Η SNB έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλό 16 ετών, 5,25%. Οι οικονομολόγοι εντόπισαν μία «ήπια» χροιά στα τελευταία μηνύματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι έκαναν λόγο για μία «λεπτή ισορροπία» που οδήγησε στην απόφαση για μη μείωση.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στη Βρετανία έδειξαν ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,9% τον Μάιο, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για αύξηση 1,5%, ανακάμπτοντας από τις θλιβερές επιδόσεις του Απριλίου.

«Μετά από ένα αργό ξεκίνημα του έτους, οι λιανοπωλητές μπορούν να παρηγορηθούν με την ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων για το καλοκαίρι – μια εποχή κατά την οποία τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, από το EURO μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναμένεται να βελτιώσουν, επίσης, το εμπορικό περιβάλλον», δήλωσε η Deann Evans, διευθύνουσα σύμβουλος EMEA της Shopify.

Την Παρασκευής ανακοινώθηκαν, επίσης, στοιχεία για τη γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία παρέμεινε σταθερή για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά και τα στοιχεία του γερμανικού και του βρετανικού δείκτη flash purchasing managers για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #απώλειες #Πτώση

Related posts

Εταιρικά αποτελέσματα και επιτόκια «πληγώνουν» τη Wall Street

banks

Δεύτερη διαδοχική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Ευρωαγορές: Ανοδικά με στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Στη δίνη των ομολόγων και του Μεσανατολικού η Wall Street

banks

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

banks

UBS: Σημαντική η διατήρηση της έκθεσης στον τεχνολογικό τομέα

banks