28.1 C
Athens
September 24, 2024
Image default
ECONOMY

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Κοντά στο 130% του ΑΕΠ το χρέος έως το τέλος του 2028

«Η Ελλάδα σκοπεύει να περικόψει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, σε ένα ακόμη ορόσημο για τη διαφυγή από την κρίση που διαρκεί μια δεκαετία, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι ο κρατικός δανεισμός θα συρρικνωθεί στο «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, ενισχυόμενος από μια οικονομία που έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες.

«Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και ήδη προβλέπεται από την κυβέρνηση να συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια μείωση του ποσού που, όπως προβλέπει ο κ. Χατζηδάκης, εγείρει την επικείμενη προοπτική ενός μικρότερου σωρού δανείων από την Ιταλία, εκτός και αν αλλάξει δραστικά η τροχιά της δημόσιας χρηματοδότησης αυτής της χώρας.

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης υπολογίζει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας – το μέτρο των εσόδων μείον τις δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων – θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες.

«Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά «λίγο υψηλότερο από 3%» το 2025 — έναντι αρχικής πρόβλεψης 3% — ενώ θα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο αυτού του τελευταίου ποσού μέχρι το τέλος του 2028 , παρατήρησε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης με την πρόωρη αποπληρωμή της πίστωσης διάσωσης συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,9 δισεκατομμύρια δολάρια), καλύπτοντας τις αποσβέσεις δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιτάχυνε την επιστροφή της βοήθειας που έλαβε στην πρώτη πρόγραμμα διάσωσης το 2010, γνωστό ως ‘’Greek Loan Facility’’.

«Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει σε έναν δρόμο δημοσιονομικής σύνεσης», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Related posts

KPMG: Αυξήσεις 2,1% έδωσαν στους εργαζόμενους οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2022

banks

Από 4 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχορήγησης επιχειρήσεων εστίασης για θερμαντικά σώματα

banks

Πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών: Πώς θα λειτουργεί – Τι θα καλύπτει

banks

«Καλές» και «κακές» προβλέψεις για το ΑΕΠ

banks

Από σήμερα 800 ευρώ βασικό εισόδημα στους τυχερούς της Πανευρωπαϊκής Λοταρίας UBI4ALL

banks

Π. Σταμπουλίδης: Την Δευτέρα επιστρέφει το click away

banks