Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση – Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά για μια ιστορική μεταρρύθμιση

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και την καλλιτεχνική εκπαίδευση, όπως επίσης και πολλά άρθρα του νομοσχεδίου, μεταξύ αυτών εκείνα που αναφέρονται στη σύσταση κατηγορίας θέσεων Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, τα προσόντα διορισμού, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τη μισθολογική κατάταξη, τις αποδοχές του προσωπικού και το προβάδισμα υπαλλήλων κατηγορίας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερα, ομόφωνα ψηφίστηκε το άρθρο 85 για την παράταση ισχύος των μέτρων στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 για την εισαγωγή τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών», δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και «Νίκη».

«H Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια νέα δημόσια σχολή. Είναι η στιγμή που η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι οι παραστατικές τέχνες αξίζουν πλήρη πανεπιστημιακή στέγη, σαφή ακαδημαϊκή προοπτική και θεσμική θέση αντάξια της ιστορίας και της δυναμικής τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και τόνισε ότι η ΑΣΠΤ «είναι το πρώτο μεγάλο βήμα και, μαζί, ο θεμέλιος λίθος της συνολικής μεταρρύθμισης στην καλλιτεχνική εκπαίδευση», που θα ακολουθήσει.

«Η δική μου γενιά είναι από τις πρώτες που μεγάλωσαν στη μεταπολίτευση, απολαμβάνοντας τους καρπούς της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της κοινωνικής προόδου, της αδιατάρακτης κοινωνικής ευημερίας. Σε αυτή τη διαδρομή η εκπαίδευση προχώρησε σημαντικά σε όλες τις βαθμίδες, συχνά με πρωτοβουλίες του κόμματος μου, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πολλών θετικών πρωτοβουλιών και από άλλα κόμματα», είπε η Σοφία Ζαχαράκη για να σημειώσει:

«Ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κάτι με ειλικρίνεια. Η καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν είχε την αναγνώριση που της άξιζε, ούτε στη διαβάθμιση των τίτλων, ούτε στην οργανωμένη θεσμική της θέση. Σήμερα λοιπόν, επιχειρούμε να καλύψουμε αυτό το κενό και αυτό είναι μια πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, μια δέσμευση που γίνεται πράξη, με τη βαθιά πεποίθηση ότι οι καλλιτέχνες και όσοι εκπαιδεύονται για να δημιουργήσουν, δεν είναι απλά επαγγελματίες του χώρου. Είναι φορείς πολιτισμού, συνοχής και δημοκρατίας. Γιατί η τέχνη δεν είναι μόνο προσωπική έκφραση, είναι εργαλείο διαλόγου, είναι γλώσσα δημοκρατίας και δύναμη κοινωνικής συνοχής».

Υπό το πρίσμα αυτό, η υπουργός Παιδείας, αφού σημείωσε ότι η ΑΣΠΤ θα είναι ο θεμέλιος λίθος στη συνολική μεταρρύθμιση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, κάλεσε τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για τα επόμενα πολύ σημαντικά βήματα, που θα είναι «συναρπαστικά» και «πολύ ουσιαστικά».

Μεταρρύθμιση που «συνδέει το σήμερα με την επόμενη μέρα και που δίνει στην εκπαίδευση περισσότερο βάθος»

Η Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τέλος τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, γιατί πέραν της ΑΣΠΤ και των ρυθμίσεων για την νέα κατηγορία προσόντων, την «Κ.Ε.», δηλαδή την κατηγορία «Καλλιτεχνική Εκπαίδευση», ψηφίζουν ρυθμίσεις για την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, το ΙΕΠ, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, το διεθνές απολυτήριο, την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Να υπερψηφίσουν δηλαδή, μια μεταρρύθμιση που «συνδέει το σήμερα με την επόμενη μέρα και που δίνει στην εκπαίδευση περισσότερο βάθος, περισσότερη συνοχή και περισσότερη αξιοπιστία».

Προτού η συζήτηση μπει στην τελική ευθεία, η Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων με τις οποίες:

– προβλέπεται ρητά η δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων ΑΣΚΕ και ΑΣΜΕ στην ΑΣΠΤ στο έβδομο εξάμηνο, και «έτσι αναγνωρίζεται στην πράξη η μέχρι τώρα σπουδαστική διαδρομή των αποφοίτων».

– αυξάνεται το ποσοστό κατατάξεων των αποφοίτων Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε ΑΕΙ του ίδιου καλλιτεχνικού αντικειμένου με τον τίτλο αποφοίτησής τους, στο 30% από το 15% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

– διαμορφώνεται ειδικός ακαδημαϊκός χάρτης εφόσον υπάρξει σχετικό πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της ΑΣΠΤ και του ΕΑΠ, και το πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στο επίπεδο 6 προβλέπεται ότι θα έχει διάρκεια ένα έτος αντί για δύο έτη. Προϋπόθεση είναι, να έχει προηγηθεί συμφωνία της ΑΣΠΤ και του ΕΑΠ.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, είπε ότι σήμερα ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο με ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για τον ίδιο τον πολιτισμό, «ένα νομοσχέδιο που αφορά στην αποκατάσταση μιας θεσμικής εκκρεμότητας δεκαετιών, την οποία όλοι αναγνώριζαν, πολλοί συζητούσαν αλλά ελάχιστοι τόλμησαν να το αντιμετωπίσουν». Είναι ένα νομοσχέδιο με όραμα, θεσμική συνοχή και διοικητική πρακτική αλλά ταυτόχρονα με ακαδημαϊκό μηχανισμό εφαρμογής, είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τραμπ: “Οφείλουμε στους Έλληνες τόσο πολλά”

Με αναφορές στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας, παρουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Η εκδήλωση, που αποτελεί θεσμό για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και συγκαταλέγεται στις λίγες εθνικές επετείους που τιμώνται κάθε

Apple: Τέλος και επίσημα το Mac Pro προς όφελος του Mac Studio

Στην κατάργηση του επιτραπέζιου υπολογιστή Mac Pro προχώρησε η Apple, αποσύροντας το μοντέλο από την ιστοσελίδα της και ενισχύοντας τη στροφή της προς το Mac Studio, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Mac Pro, που απευθυνόταν σε επαγγελματίες όπως μοντέρ βίντεο και φωτογράφους και είχε τιμή εκκίνησης τα 6.999 δολάρια, δεν είχε αναβαθμιστεί από το 2023

Washington Post: Οι ΗΠΑ εξετάζουν να στείλουν στη Μ. Ανατολή όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία

Το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακατευθύνει όπλα που προορίζονταν αρχικά για την Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν περιορίζει τις προμήθειες ορισμένων από τα πιο κρίσιμα πυρομαχικά του αμερικανικού στρατού, όπως μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Τα όπλα περιλαμβάνουν πυραύλους αναχαίτισης αεράμυνας που αγοράστηκαν μέσω της

Eurogroup: Στο επίκεντρο την Παρασκευή οι αγορές ενέργειας και τα μέτρα πολιτικής – Ζητούμενο ο προσεκτικός σχεδιασμός

Η αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην οικονομία της ΕΕ, θα είναι το πρώτο θέμα της αυριανής ημερήσιας διάταξης του Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη.  Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την εκτίμησή της για την κατάσταση και να προχωρήσει σε

Μπαράζ τουρκικών εναέριων παραβιάσεων στο Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών εναέριων παραβιάσεων στο Αιγαίο Μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών σημειώθηκε την Πέμπτη (26/03) από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Συνολικά 7 τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, από το Βορειοανατολικό έως το Νοτιοανατολικό τμήμα του. Η σύνθεση της τουρκικής δύναμης περιελάμβανε δύο

Τραμπ: “Αναστέλλω για άλλες 10 ημέρες, μέχρι τις 6 Απριλίου, τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν”

Σε αναστολή των πληγμάτων κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων του Ιράν για 10 ημέρες προχωρούν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social. Όπως ανέφερε, η παύση ισχύει κατόπιν αιτήματος της ιρανικής κυβέρνησης και παρατείνεται έως τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026, στις 8 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ). Ο ίδιος σημείωσε ότι

Λίβανος: Άλλος ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα πως άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. "Ο λοχίας Αβιάντ Ελχανάν Βολάνσκι, 21 ετών, από την Ιερουσαλήμ, μέλος του 77ου Τάγματος της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, σκοτώθηκε σε μάχη στο νότιο τμήμα του Λιβάνου", αναφέρει η

Ηχηρές απώλειες στη Wall Street με φόντο το ράλι στο πετρέλαιο και τις απειλές Τραμπ

Οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν την Πέμπτη (26/3), επηρεασμένοι από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow κινήθηκε πτωτικά κατά 1,01% στις 45.959,43 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,72% στις 6.478,41 μονάδες και ο Nasdaq βυθίστηκε κατά
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img