Wednesday, June 11, 2025
29.2 C
Athens

Ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου: Nέα e-υπηρεσία για γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές

Τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν ψηφιακά γονικές παροχές, δωρεές και αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων έχουν πλέον οι πολίτες σε συνεργασία με τον συμβολαιογράφο τους,  μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr, ενώ μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμη μόνο για αγοραπωλησίες.

Η νέα αυτή δυνατότητα εντάσσεται στον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες για τις αγοραπωλησίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επέκταση της πλατφόρμας και οι νέες λειτουργίες της στοχεύουν στην  άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις, μετατρέποντας την υποβολή και την καταχώριση του συμβολαίου τους σε υπόθεση μίας εργάσιμης ημέρας.

Από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του ψηφιακού φακέλου έχουν ήδη ολοκληρωθεί 1.838 αγοραπωλησίες ακινήτων, με μέσο χρόνο διεκπεραίωσης μόλις μία εργάσιμη ημέρα, εφόσον δεν προκύψουν προγενέστερες εκκρεμότητες. Ακόμη και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις με εκκρεμότητες σε ακίνητα από τα καταργημένα πλέον υποθηκοφυλακεία, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλός, στις τέσσερις εργάσιμες ημέρες.

Η πλατφόρμα akinita.gov.gr απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής προς καταχώριση των συμβολαίων μέσω της διαλειτουργικότητας με βασικά Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι συμβολαιογράφοι ξεκινούν ηλεκτρονικά τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του akinita.gov.gr.
  • Οι εμπλεκόμενοι πολίτες λαμβάνουν ειδοποίηση και δίνουν εξουσιοδότηση μέσω TaxisNet.
  • Η πλατφόρμα αντλεί αυτόματα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσω διασύνδεσης με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ, του Κτηματολογίου και του ΤΕΕ.
  • Ο φόρος μεταβίβασης και τα σχετικά τέλη καταβάλλονται ψηφιακά με κάρτα, ebanking κ.α.
  • Η πράξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο και καταχωρίζεται εντός 24 ωρών, εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Μπουκώρος, δήλωσε σχετικά: «Το Ελληνικό Κτηματολόγιο γυρίζει σελίδα. Οι διαδικασίες  υποβολής προς καταχώριση και της καταχώρισης ενός συμβολαίου, που άλλοτε απαιτούσαν εβδομάδες, πλέον ολοκληρώνονται ψηφιακά, άμεσα και με διαφάνεια.

Με το akinita.gov.gr, οι πολίτες σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους  μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, είτε λόγω πώλησης, είτε λόγω δωρεάς ή που έχουν αποκτήσει μέσω κληρονομιάς, χωρίς γραφειοκρατία και αναμονή.

Σταδιακά, αφήνουμε πίσω τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες του παρελθόντος και, με την υποστήριξη των εργαζομένων μας, στοχεύουμε έως το τέλος του 2025 να μετατρέψουμε τον φορέα σε μια σύγχρονη πλήρως ψηφιακή υπηρεσία πρότυπο, με μηδενικές καθυστερήσεις και απολυτή ασφάλεια».

Η πλατφόρμα akinita.gov.gr αποτελεί πλέον το ψηφιακό κέντρο για τη μεταβίβαση των ακινήτων στη χώρα, παρέχοντας τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες ένα σύγχρονο, ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για όλες τις πράξεις μεταβίβασης, επισημαίνει το υπουργείο.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE