27.1 C
Athens
October 9, 2024
Image default
ECONOMY

Ψηφιακό τέλος για πάνω από 600 συναλλαγές – Πώς θα υποβάλλετε τη δήλωση

Από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αντικαθιστώντας το παλιό χαρτόσημο σε περισσότερες από 600 συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το Ψηφιακό Τέλος θα επιβάλλεται σε συμβάσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Για συναλλαγές που θα γίνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα ισχύει ακόμη το Χαρτόσημο.

Το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε σημαντικές συναλλαγές όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών οργανισμών, και πολλές ακόμη. Επίσης, απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου πάνω από 100 συναλλαγές που αφορούν σε παράβολα, καθώς και περισσότερες από 500 συναλλαγές με τέλη χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων, όπως αυτές υπέρ του ΕΟΦ, του ΤΑΧΔΙΚ και άλλων.

Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν θα επιβάλλεται σε πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, του φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, φόρου μεταβίβασης ακινήτων και άλλων σχετικών φόρων.

Ο φόρος επιβάλλεται όταν τουλάχιστον ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, εφόσον η συναλλαγή συνδέεται με αυτήν. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί του οικονομικού αντικειμένου της συναλλαγής, με ποσοστά 1,2%, 2,4%, και 3,6%, ανά περίπτωση.

Πού ισχύει

Οι συναλλαγές που θα υπόκεινται στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής από την 1η Δεκεμβρίου αφορά, μεταξύ άλλων:

·      Μισθώσεις ακινήτων (επαγγελματικές μισθώσεις, εφόσον δεν έχει επιλεγεί η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ)

·      Δάνεια (εξαιρούνται τα Ομολογιακά Δάνεια). Το τέλος υπολογίζεται βάσει του κεφαλαίου του δανείου, ακόμη και αν υπερβαίνει τη συμβατικά συμφωνηθείσα χρηματική παροχή. Στην περίπτωση μετατροπής ανεξόφλητης οφειλής σε νέο δάνειο, το τέλος επιβάλλεται στο συνολικό ποσό της οφειλής που μετατρέπεται. Το μέγιστο ποσό ανά δάνειο δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

·      Τρεχούμενοι λογαριασμοί

·      Καταθέσεις-αναλήψεις (ταμειακές διευκολύνσεις)

·      Πώληση κινητού ή άυλου αγαθού

·      Μεταβίβαση μετοχών

·      Διανομή κληρονομιάς, κληροδοτήματος και γενικά κοινής περιουσίας

·      Άφεση ή αναγνώριση χρέους, αναδοχή χρέους, παρακαταθήκη

·      Συμβιβασμός

·      Αποζημιώσεις

·      Τόκος υπερημερίας

·      Τραπεζικές επιταγές

Υποβολή δήλωσης για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

Η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myAADE.gov.gr). Οι υπόχρεοι για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υποβάλλουν δήλωση για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν κατά τον μήνα. Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα, ενώ το Ψηφιακό Τέλος αποδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η δήλωση υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται άμεσα “Ταυτότητα Οφειλής”. Δεν απαιτείται δήλωση στις περιπτώσεις όπου η απόδοση του τέλους γίνεται ταυτόχρονα με άλλους φόρους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή άλλων νόμων.

Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν επιστρέφεται στην περίπτωση που η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή για την οποία καταβλήθηκε ακυρωθεί, διαπιστωθεί η ακυρότητά της, κηρυχθεί άκυρη με δικαστική απόφαση, ή αν ακυρωθεί με τη βούληση των συμβαλλομένων μετά την έκδοση ή κατάρτισή της.

Κατ’ εξαίρεση, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιστρέφεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στον δικαιούχο, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής του άρθρου 42 του ΚΦΔ, στις εξής περιπτώσεις:

1.    Αν δεν ακολούθησε η έκδοση διοικητικής πράξης ή δεν καταρτίστηκε η σύμβαση για την οποία καταβλήθηκε το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.

2.    Εφόσον η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών, οι οποίες δικαιολογούν απόλυτη αδυναμία πραγματοποίησης της συναλλαγής.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, η διαδικασία επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής ξεκινά με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και την επισύναψη των δικαιολογητικών ακύρωσης της πράξης. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία.

Στις περιπτώσεις που το Δημόσιο ή οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης επιστρέφουν ποσά που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και αφορούν σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, τότε μαζί με αυτά επιστρέφονται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και τα ποσά του Ψηφιακού Τέλους που είχαν καταβληθεί.

Related posts

Στο Λουξεμβούργο ο Κ. Χατζηδάκης για το Eurogroup – Η ατζέντα

banks

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

banks

Γραφεία 40.000 μέτρων «έκλεισε» η Πειραιώς στο Ελληνικό

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερος πληθωρισμός και ανεργία το 2023

banks

Ισόπαλο το ντέρμπι με κερδισμένο τον Παναθηναϊκό

banks

Κ. Τσιάρας: Κλείνει σύντομα ο κύκλος της πανώλης των αιγοπροβάτων, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα

banks