Την απάντηση του SSM την 31η Ιουλίου αναμένουν οι διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά στις ρυθμίσεις που δόθηκαν στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων την περίοδο των capital controls, αλλά και την περίοδο της πανδημίας οπότε πολλές εταιρείες έθεσαν προσωπικό σε αναστολής εργασίας. Πηγές που εμπλέκονται στη συζήτηση εκτιμούν ότι τα εν λόγω δάνεια που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του επόπτη κινούνται μεταξύ 5 και 6 δισ. ευρώ.
Ο επόπτης εντόπισε ότι οι ρυθμίσεις-διευκολύνσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο αυτών συμβάντων στηρίζονταν στις κλιμακούμενες δόσεις (χαμηλή τα πρώτα χρόνια, υψηλότερη αργότερα) και η άνοδος των επιτοκίων προκάλεσε αύξηση της δόσης με αποτέλεσμα το ποσό που πλήρωνε σε μηνιαία βάση ο δανειολήπτης -σε ορισμένες περιπτώσεις όχι στο σύνολο των υπό εξέταση δανείων- να υπολείπονταν της κάλυψης των τόκων.
Οι συζητήσεις του επόπτη με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζονται οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν προβάλλει μια σειρά από επιχειρήματα με αιχμή την καθοδική πορεία πλέον των επιτοκίων. Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου αναμένεται η τοποθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για το ζήτημα.
Στην περίπτωση που ο επόπτης θεωρήσει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά τότε θα μεταφερθούν στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) επιβαρύνοντας τον ανάλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες μείωσης των NPE με τον δείκτη -στην πλειονότητα των τραπεζών- να κινείται στην περιοχή του 2%-2,5%.