Monday, April 14, 2025
11.6 C
Athens

Όρμπαν: Προ των πυλών δασμολογική ειρήνη

Για δασμολογική ειρήνη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, υποβαθμίζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στη χώρα του.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, ο Όρμπαν προέβλεψε ότι ο δασμολογικός πόλεμος που προκάλεσε ο Τραμπ και ο οποίος ταρακούνησε τις αγορές αυτή την εβδομάδα, θα τελειώσει σε “ένα ή δύο μήνες” μόλις οι ΗΠΑ προσαρμόσουν τους δασμούς τους σε όλο τον κόσμο.

“Μόλις σφραγιστούν οι συμφωνίες, δεν θα μιλάμε πια για δασμολογικό πόλεμο”, δήλωσε ο Όρμπαν στην εβδομαδιαία συνέντευξή του. “Θα μιλάμε για μια δασμολογική ειρήνη”.

Ο Ούγγρος ηγέτης θεωρείται ευρέως ότι έχει τους στενότερους δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τραμπ ανέστειλε για 90 ημέρες ορισμένους από τους λεγόμενους “αμοιβαίους” δασμούς του σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, μειώνοντας το ποσοστό στο 10%. Αλλά οι δασμοί του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο εξακολουθούν να ισχύουν. Στην τελευταία του ομοβροντία, ο Τραμπ αύξησε επίσης τους δασμούς στην Κίνα στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 145%, σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον του ασιατικού αντιπάλου του.

Αν αυτή είναι η “νέα ισορροπία” όσον αφορά τους δασμούς, όπως το έθεσε ο Όρμπαν, τότε είναι κοντά σε ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ουγγαρία. Η χώρα έχει προσελκύσει το 44% των ευρωπαϊκών επενδύσεων της Κίνας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto.

“Η στρατηγική μας για οικονομική ουδετερότητα είναι πολύ σαφής”, δήλωσε ο Szijjarto στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη. “Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση”.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικοί κατασκευαστές μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ηγέτη Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, καθώς και ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co. έχουν εγκατασταθεί στην Ουγγαρία για να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο κατασκευής αυτοκινήτων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εργοστάσια γερμανικών premium brands όπως η Volkswagen AG, η Mercedes Benz AG και η BMW AG. Η Audi της Volkswagen, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ουγγαρία, είναι επίσης εκτεθειμένη στις εμπορικές κυρώσεις, καθώς παράγει αυτοκίνητα και κινητήρες που πωλούνται επίσης στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του Τραμπ η Ουγγαρία

Όλα αυτά βάζουν την Ουγγαρία στο στόχαστρο του Τραμπ, ακόμη και χωρίς τους δεσμούς της με την Κίνα. Με το διεθνές εμπόριο να ανέρχεται στο 157% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, και εμπορικό πλεόνασμα 3,55 δισ. δολαρίων έναντι των ΗΠΑ, η Ουγγαρία είναι σε θέση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους της τιμωρητικής δασμολογικής πολιτικής.

Αλλά ο Όρμπαν έχει εκτιμήσει τους δεσμούς της Ουγγαρίας με την Κίνα τον τελευταίο καιρό. Υπολογίζει στο εμπόριο και τις επενδύσεις για να δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη πριν από τις εκλογές σε ένα χρόνο, με το κόμμα του πρωθυπουργού με πέντε θητείες να υπολείπεται της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Η Ουγγαρία αποτελεί μέρος της “Ζώνης και του Δρόμου” του Πεκίνου, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας υποδομών που χρηματοδοτεί μια σιδηροδρομική εμπορευματική σύνδεση μεταξύ της σερβικής πρωτεύουσας και της Βουδαπέστης. Ο Όρμπαν προσπαθεί επίσης να απευθυνθεί στην Κίνα για άλλη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών και πήρε πέρυσι δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολαρίων) από κινεζικούς κρατικούς δανειστές.

Ενώ το άνοιγμα προς την Κίνα συνάδει με την αγωνιώδη προσπάθεια της ΕΕ αυτή την εβδομάδα να χτίσει γέφυρες με το Πεκίνο – κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο -, θέτει επίσης τον Ούγγρο ηγέτη μου σε πορεία σύγκρουσης με τον Τραμπ, ο οποίος έχει καταστήσει την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό του στόχο. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμαχήσουν κατά της Κίνας ως ομάδα και προειδοποίησε ότι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται με το Πεκίνο “θα κόψουν τον λαιμό τους”.

Προς το παρόν, η στρατηγική της Ουγγαρίας είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προβάλλει τα φιλοεμπορικά της διαπιστευτήρια. Η χώρα ήταν η μόνη που ψήφισε κατά των ανταποδοτικών δασμών της ΕΕ κατά των δασμών 25% που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του μπλοκ. Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την Πέμπτη την επιβολή τους για 90 ημέρες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές αν αυτό ισοδυναμεί με εμπορική ανακωχή και αν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή των αμερικανικών δασμών. Αλλά είναι σαφές ότι λίγοι είναι εκείνοι που εξαρτώνται περισσότερο από τον Όρμπαν.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE