21 C
Athens
September 24, 2024
Image default
WORLD

Όσ. Γκούλσμπι (Fed): Αναμένουμε πολλές ακόμη μειώσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο  Όσταν Γκούλσμπι δήλωσε ότι αναμένει “πολλές ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά τον επόμενο χρόνο”, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επιδιώκει μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία, όπου θα ελέγχει τον πληθωρισμό χωρίς να καταστρέψει την αγορά εργασίας. 

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί “σημαντικά” από το υψηλότερο σημείο του και τους τελευταίους μήνες πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δήλωσε ο Γκούλσμπι.  

Ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ, το οποίο είναι 4,2%, θεωρείται από πολλούς ως πλήρης απασχόληση, που αποτελεί τον έτερο στόχο της Federal Reserve.

“Θα θέλαμε να παγώσουμε και τις δύο πλευρές της διπλής εντολής της Fed ακριβώς εδώ,” είπε ο Γκούλσμπι. “Ωστόσο, τα επιτόκια είναι τα υψηλότερα που έχουν υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Έχει νόημα να διατηρούνται τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα όταν θέλεις να επιβραδύνεις την οικονομία, όχι όταν θέλεις τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν.”

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μείωσε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 4,75%-5,00%, κάνοντας μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο μείωση 50 μονάδων βάσης.

“Είμαι άνετος με μια αρχική κίνηση σαν αυτή, ως ένδειξη ότι επιστρέφουμε στη σκέψη για τις δύο πλευρές της εντολής,” συνέχισε ο Γκούλσμπι. “Αν θέλουμε μια ομαλή προσγείωση, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις.”

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αποκτούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται πίσω στο 2%, είπε, είναι κατάλληλο “να σκεφτόμαστε και τους κινδύνους για την απασχόληση, όχι μόνο για τον πληθωρισμό… και αυτό πιθανότατα σημαίνει πολλές ακόμη μειώσεις επιτοκίων κατά τον επόμενο χρόνο.”

Ο Γκούλσμπι εδώ και μήνες υποστηρίζει τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, το οποίο η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει σταθερό για περισσότερο από έναν χρόνο.

“Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή της αρχικής μείωσης είναι λιγότερο σημαντική από τη μακροπρόθεσμη άποψη ότι οι συνθήκες είναι καλές και από τις δύο πλευρές της εντολής,” τόνισε ο Γκούλσμπι. “Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον αν θέλουμε οι συνθήκες να παραμείνουν έτσι.”

Related posts

Ζυρίχη και Σιγκαπούρη είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

banks

Πώς εμπλέκονται εταιρείες συνδεόμενες με τον Ορμπάν στην εξαγορά του Euronews

banks

Δείπνο εργασίας στο Παρίσι από Μακρόν με Μισέλ και τέσσερις Ευρωπαίους πρωθυπουργούς

banks

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ επισκέφθηκε το υπό ανέγερση εργοστάσιο κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στο Μπουργκάς

banks

Οι χειρότερες μαζικές δολοφονίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη

banks

ΕΕ: Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο

banks