31.2 C
Athens
July 3, 2024
Image default
WORLD

2ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

“Οι γυναίκες και το μέλλον της εργασίας” ήταν το κεντρικό θέμα του πάνελ συζήτησης του 2ο Διεθνούς Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, το οποίο συντόνισε η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Γιάννα Χορμόβα, τόνισε ότι, με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, το 60% των συμμετεχόντων στα προγράμματα κατάρτισης, που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, αλλά και στα προγράμματα που “τρέχει” σε συνεργασία με εταιρίες κολοσσούς στον κλάδο της τεχνολογίας, είναι γυναίκες.

Όπως είπε, το 2023 ανακηρύχθηκε ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων και αυτό “δίνει την ευκαιρία για τη συντονισμένη προβολή της ανάγκης για συνεχόμενη αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι σε θέση να προσαρμόζονται στις μεταλασσόμενες συνθήκες”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Χορμόβα, έως τώρα, συνολικά 150.000 άνεργοι και 100.000 εργαζόμενοι αναβάθμισαν τις δεξιότητές τους με την παρακολούθηση των προγραμμάτων κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

Εκτός, όμως, από τις πράσινες και τις ψηφιακές δεξιότητες, η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ τόνισε ότι η περίοδος του κορονοϊού ανέδειξε επίσης την ανάγκη για την απόκτηση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τομέα της φροντίδας των ανθρώπων.

Από την πλευρά της, η CEO της People for Business, Ρεβέκκα Πιτσίκα, δήλωσε ότι, οδεύοντας προς ένα μέλλον περισσότερο τεχνολογικό και πράσινο, ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι βασικές δεξιότητες, όπως είναι, για παράδειγμα, η ενσυναίσθηση, η ομαδικότητα και η συνεργασία, “που ενδεχομένως σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τη γυναικεία φύση”, ενώ έδωσε έμφαση και στον παράγοντα της κλιματικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, η κ. Πιτσίκα επανέλαβε με τη σειρά της ότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον είναι τα επαγγέλματα φροντίδας και τόνισε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που καθοδηγεί την τεχνολογία.

Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σχολίασε ότι το μέλλον έχει ανθρωπιστικό πρόσημο, “καθώς, σε ένα AI περιβάλλον, ο άνθρωπος θα επανεφεύρει τον εαυτό του, μέσα από ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η φαντασία, η διαδικασία επίλυσης σύνθετων προβλημάτων κ.ά., που είναι κυρίως προτέρημα και πλεονέκτημα του γυναικείου τρόπου σκέψης και αντίληψης του κόσμου”.

Παράλληλα, ο κ. Μαστρογεωργίου σημείωσε ότι οι απαιτητές βάσεις εκκίνησης για τον άνθρωπο του μέλλοντος είναι το reskilling (επανεκπαίδευση) και το upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων).

Related posts

Λαβρόφ: Ρωσία – Κίνα έχουμε “αποδολαριοποιήσει” σχεδόν πλήρως το διμερές εμπόριο

banks

Ερντογάν: Αναμένω συγκεκριμένα βήματα από συμμάχους στη μάχη της Άγκυρας κατά των τρομοκρατών

banks

Γάζα: Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ετοιμάζεται να ελευθερώσει δύο Ισραηλινούς ομήρους

banks

Κάθε πρωτοβουλία υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα “τιμωρηθεί αυστηρά”, προειδοποιεί το Πεκίνο

banks

“Κεραυνοί” Ερντογάν: Επαίσχυντα τα πλήγματα στη Γάζα, το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται σαν κράτος, αλλά σαν οργάνωση

banks

ΗΠΑ: Προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

banks