Friday, March 6, 2026
17 C
Athens

Ο ενεργειακός «χάρτης» της Ασίας – Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την κλιμάκωση στο Ιράν

Ο ενεργειακός «χάρτης» της Ασίας – Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την κλιμάκωση στο Ιράν

Η Ασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής της προσφοράς, εάν η διευρυνόμενη σύγκρουση μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ κατά του Ιράν οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξεις στην τροφοδοσία.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των εισαγγών και των αποθεμάτων για τους βασικούς ασιατικούς αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, όπως τις παρουσιάζει το Reuters. 

ΚΙΝΑ

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως και ο σημαντικότερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου. Ωστόσο, τα αποθέματα-ρεκόρ σε πλωτή αποθήκευση και τα στρατηγικά της αποθέματα περιορίζουν τον άμεσο κίνδυνο ελλείψεων.

Περίπου το ήμισυ των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.

Πέρυσι, η χώρα αγόρασε κατά μέσο όρο 1,38 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την Kpler — ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 13% των συνολικών θαλάσσιων εισαγωγών της. Επιπλέον, στα τέλη Ιανουαρίου βρίσκονταν αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια στην Ασία άλλα 42 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού.

Η Κίνα έχει επίσης επενδύσει επί σειρά ετών στην ενίσχυση των στρατηγικών της αποθεμάτων, κατασκευάζοντας νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αγοράζοντας αργό σε περιόδους πλεονάσματος στη διεθνή αγορά. Το Πεκίνο δεν δημοσιοποιεί επίσημα το ύψος των αποθεμάτων, ωστόσο αναλυτές τα εκτιμούν σε περίπου 900 εκατομμύρια βαρέλια — ποσότητα που αντιστοιχεί σε λίγο λιγότερο από τρεις μήνες εισαγωγών.

Η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, με περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της να προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ιαπωνία προμηθεύεται περίπου το 95% των εισαγωγών πετρελαίου της από τη Μέση Ανατολή, εκ των οποίων περίπου το 70% διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ.

Τον Ιανουάριο εισήγαγε 2,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, εκ των οποίων 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα προέρχονταν από τη Σαουδική Αραβία, ενώ προμήθειες υπήρχαν επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Η χώρα διατηρεί στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου που αντιστοιχούν σε 254 ημέρες κατανάλωσης.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως, η Ιαπωνία προμηθεύεται το 40% των αναγκών της από την Αυστραλία (25,8 εκατ. μετρικοί τόνοι πέρυσι). Οι εισαγωγές LNG από τη Μέση Ανατολή — κυρίως από το Κατάρ, το Ομάν και τα ΗΑΕ — αντιστοιχούν στο 11% των συνολικών εισαγωγών της.

Οι ιαπωνικές εταιρείες διαθέτουν αποθέματα LNG που επαρκούν για περίπου τρεις εβδομάδες κατανάλωσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μινόρου Κιχάρα.

Επιπλέον, η Ιαπωνία εμπορεύεται περίπου 40 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως και θα μπορούσε, σε περίπτωση ανάγκης, να ανακατευθύνει μέρος αυτών των ποσοτήτων στην εγχώρια αγορά.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η Νότια Κορέα, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, προμηθεύεται περίπου το 70% του πετρελαίου της και το 20% του LNG από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στοιχεία της Korea International Trade Association.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι τα κρατικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια βαρέλια. Ο ιδιωτικός τομέας διατηρεί επιπλέον 95 εκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα συνολικά αποθέματα επαρκούν για περίπου 208 ημέρες κατανάλωσης.

Την Κυριακή, το υπουργείο δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσθετες ποσότητες εκτός Μέσης Ανατολής εάν οι διαταραχές στον εφοδιασμό παραταθούν.

ΙΝΔΙΑ

Το μερίδιο του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής στις εισαγωγές αργού της Ινδίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022, φτάνοντας το 55% ή περίπου 2,74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς τα διυλιστήρια μείωσαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ινδία διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης αργού και διυλισμένων καυσίμων — συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων εταιρειών και των στρατηγικών αποθεμάτων — που επαρκεί για περίπου 74 ημέρες κατανάλωσης, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου Χαρντίπ Σινγκ Πούρι σε πρόσφατη ενημέρωση προς το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, πηγές της διυλιστικής βιομηχανίας ανέφεραν στο Reuters ότι τα τρέχοντα αποθέματα αργού και καυσίμων ενδέχεται να καλύπτουν μόλις 20–25 ημέρες.

Η Ινδία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως, προμηθεύεται περίπου τα δύο τρίτα των ποσοτήτων της από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

#Ιράν #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Ενέργεια #εξάρτηση #ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ_ΧΩΡΕΣ #Κίνα #Ινδία #ιαπωνία #Νότια_Κορέα

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Ξαναρχίζουν “περιορισμένες” πτήσεις από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι

Οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν απόψε, σε "περιορισμένο" βαθμό από τα αεροδρόμια του Ντουμπάι, τρεις ημέρες αφού ακυρώθηκαν όλες λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν από απόψε οι αναχωρήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο DXB και από το αεροδρόμιο DWC0 (Dubai World Central - Al Maktoum International).

Πούτιν για θάνατο Χαμενεΐ: Κυνική δολοφονία που παραβιάζει κάθε ηθική και το Διεθνές Δίκαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως "κυνική παραβίαση" της ηθικής και του νόμου. Σε επιστολή προς τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζέσκιαν, που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε "τα βαθιά του συλλυπητήρια για τη

Διάγγελμα Τραμπ μετά τους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών: “Θα εκδικηθούμε με το πιο σκληρό πλήγμα” στο ιρανικό καθεστώς – Νέο κάλεσμα στο λαό του Ιράν

Νέο διάγγελμα δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την πλατφόρμα του Truth Social, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα "εκδικηθούν" τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών και θα "επιφέρουν το πιο σκληρό πλήγμα" στο ιρανικό καθεστώς. Αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, ο οποίος

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών – Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι

Κίνα: Να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Δεν είχαμε ενημερωθεί από πριν για τις επιθέσεις

Τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για παράπλευρες επιπτώσεις από τη σύγκρουση για τις γειτονικές χώρες, όπως είπε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το Πεκίνο πιστεύει στην περιφερειακή ασφάλεια των χωρών και

Axios: Νετανιάχου και Τραμπ άρχισαν να σχεδιάζουν την κοινή επίθεση κατά του Ιράν τον Δεκέμβριο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να συζητούν τις λεπτομέρειες ενός ακόμη πλήγματος κατά του Ιράν στα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην κατοικία του προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios. Ο Νετανιάχου άρχισε μια συζήτηση για τη συνέχεια του πολέμου των 12

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων το Ντουμπάι – Πανικός, τραυματίες και φόβοι για τον τουρισμό

Στο στόχαστρο των ιρανικών επιθέσεων βρέθηκε και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Ντουμπάι. Ιρανικό πλήγμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι οδήγησε σε εκκένωση τερματικού σταθμού και αναστολή όλων των πτήσεων. Βίντεο που κυκλοφόρησαν διεθνώς καταγράφουν επιβάτες να τρέχουν μέσα από γεμάτους καπνούς διαδρόμους του αεροδρομίου, που είναι ένα  από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Dubai

Τουλάχιστον 150 δεξαμενόπλοια έριξαν άγκυρα στα ανοικτά των στενών του Ορμούζ μετά τα σημερινά πλήγματα κατά δύο τάνκερ

Τουλάχιστον 150 δεξαμενόπλοια μεταξύ των οποίων πλοία που μεταφέρουν αργό και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έριξαν άγκυρα στα ανοικτά στον Κόλπο πέρα από το Στενό του Χορμούζ και δεκάδες άλλα παραμένουν στάσιμα στην άλλη πλευρά του σημείου, όπως δείχνουν ναυτιλιακά στοιχεία σήμερα, μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν που βύθισαν

Τραμπ στο Axios: Μπορώ να το τραβήξω ή να το τελειώσω σε 2 με 3 μέρες – Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει το...

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι έχει αρκετές "διεξόδους" από την "Επιχείρηση Επική Οργή", τη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν που ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο το πρωί. "Μπορώ να το παρατείνω και να αναλάβω όλο το πράγμα, ή να το τελειώσω σε δύο ή τρεις ημέρες και να πω στους Ιρανούς:

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »