Κατώτατος μισθός: Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – «Ανεπαρκής αύξηση»

Σφοδρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση με επίκεντρο την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ μικτά (28 – 35 ευρώ καθαρά) επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τον κατώτατο μισθό, Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης αναφέρει ότι πρόκειται για την κυβέρνηση «που ‘κατόρθωσε’ να φέρει τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην ΕΕ, ως προς την αγοραστική δύναμη, μαζί με τη Βουλγαρία», που «έχει ‘κατορθώσει’ να φέρει την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ ως προς το μέσο μισθό, με ετήσιες αποδοχές κάτω από 18.000 ευρώ», την κυβέρνηση -συνεχίζει- «του 13ωρου ακόμη και σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας». Προσθέτει ότι «την ίδια ώρα, οι υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι πρωταθλητές σε ώρες απασχόλησης και η καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας επιδεινώνεται συνεχώς». Σημειώνει ότι «το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 28% την τελευταία πενταετία, ένας στους τέσσερις Έλληνες κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ένας στους πέντε δεν μπορεί να κρατήσει επαρκώς ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα, ενώ το 11,3% στερείται ένα κανονικό γεύμα με κρέας ή ισοδύναμη θρεπτική επιλογή».

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «σε αυτό το περιβάλλον, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ανεπαρκής και κατώτερη των περιστάσεων».

Αναφέρει ότι «πολιτική αλλαγή σημαίνει ελεύθερες διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και προσδιορισμός του κατώτατου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» και επίσης σημαίνει «δίκαιη ανάπτυξη που οδηγεί σε μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και ευκαιρίες για όλους».

ΣΥΡΙΖΑ: «Αναιμική αύξηση – Τι ακριβώς θα καλύψει ο εργαζόμενος με 40 ευρώ τον μήνα μεικτά»

«Αναιμική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε παρέμβασή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Όπως τόνισε: «έχει ήδη χαθεί από την ακρίβεια, το κόστος ζωής, το οποίο έχει αυξηθεί δραματικά»

«Τι ακριβώς θα καλύψει με 40 ευρώ το μήνα μεικτά ο εργαζόμενος και η εργαζόμενη, όταν έχουν ήδη έχουν χάσει πολύ περισσότερα από την ακρίβεια;», διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για μια «κοινωνία εργαζόμενων φτωχών» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να βρει ουσιαστικές λύσεις, όπως είναι αυτές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη μείωση των έμμεση φόρων μέχρι την επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΚΚΕ: «Άλλη μια αύξηση κοροϊδία στον κατώτατο μισθό»

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε για άλλη μια χρονιά μια αύξηση κοροϊδία στον κατώτατο μισθό, που καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να τα βγάζουν πέρα με 771,67 ευρώ καθαρό μισθό τον μήνα και μάλιστα σε συνθήκες που η ακρίβεια καλπάζει, εξαιτίας και των επιπτώσεων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, και έχει εξανεμίσει κι αυτή τη μικρή αύξηση πριν ακόμα ανακοινωθεί».

Έπειτα πρόσθεσε ότι «δεν περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικό από μια κυβέρνηση που πριν λίγες ημέρες, αντί να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και διεύρυνσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

«Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι αυτή η αύξηση θα συμπαρασύρει και διάφορα επιδόματα, είναι τουλάχιστον προκλητικά, αφού κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το επίδομα ανεργίας μετά βίας το παίρνουν μόλις το 13% των ανέργων, ενώ η κυβέρνηση με νόμο έχει “κλέψει” τις τριετίες από το 2012 έως το 2023. Έτσι ένας εργαζόμενος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία, δεν παίρνει καμία αύξηση πλην αυτής που ανακοινώθηκε.

Επιπλέον η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό αποκαλύπτει και τα ψέματα της κυβέρνησης για την “Κοινωνική Συμφωνία” της ντροπής που υπέγραψε με τους εργοδότες και τον ελεγχόμενο για οικονομικά σκάνδαλα πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Επιβεβαιώνεται η προειδοποίηση του ΚΚΕ, ότι στήνεται ένας μηχανισμός με ανάθεση ρόλου στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για να συρθούν οι κλαδικοί μισθοί προς τα κάτω, στο ύψος του κατώτατου. Τώρα αποκαλύπτεται ότι η περιβόητη αύξηση 25% στον κατώτερο κλαδικό μικτό μισθό του επισιτισμού δεν ήταν παρά μια διαφορά μόλις 10 ευρώ από τον γενικό κατώτερο μικτό μισθό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των τελευταίων ετών στον κατώτερο μισθό, ο μέσος ονομαστικός μισθός του 2025 παραμένει μικρότερος κατά 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2011, ενώ σε πραγματικές- αποπληθωρισμένες τιμές η μείωση αυτή φτάνει το 19%!» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Μόνο η ενίσχυση της δράσης του εργατικού κινήματος, ο οργανωμένος λαός, μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική του πολέμου και της φτώχειας. Να απορρίψουν τα καλέσματα υποταγής και συμβιβασμού με τις θυσίες που απαιτεί το κεφάλαιο για να προχωρήσουν οι στόχοι της πολεμικής οικονομίας και η ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Να απαιτήσουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου σε 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ευημερίας για τους εργαζόμενους».

Νίκη: Αύξηση «κοροϊδία»

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η Κυβέρνηση διά στόματος Πρωθυπουργού είναι αύξηση “κοροϊδία”»! Συνιστά εμπαιγμό των πολιτών που νιώθουν καθημερινά «στο πετσί τους» την ακρίβεια. Το ποσό που ανακοινώθηκε έχει εξανεμιστεί, πριν καν ανακοινωθεί» τόνισε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο, αλλά πληρώνονται λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους. Και η Ελλάδα προβάλλει τελευταία στην λίστα αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων. Τα στοιχεία της EUROSTAT μιλούν από μόνα τους. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό «υποκειμενικής φτώχειας», με τα δύο τρίτα (2/3) των Ελλήνων να θεωρούν τον εαυτό τους “φτωχό”. Η πενιχρή αύξηση δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, με την ακρίβεια να καλπάζει, για την οποία η Κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα» πρόσθεσε.

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει την κοινωνία με αυξήσεις-απάτη

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολίασε ότι ο «κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει την κοινωνία με αυξήσεις-απάτη». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η «αύξηση» του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι στην πραγματικότητα μια λογιστική απάτη. Από τα περίπου 40 ευρώ μεικτά, στην τσέπη των εργαζομένων μένουν μόλις 27-30 ευρώ καθαρά. Δηλαδή 0,92 ευρώ τη μέρα. Ούτε μισό λίτρο βενζίνης».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «και όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια σε καύσιμα, ενέργεια και βασικά αγαθά πιέζει ασφυκτικά τα νοικοκυριά, ενώ το αυξημένο μεταφορικό κόστος προμηνύει νέο κύμα ανατιμήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ (η γνωστή) προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στην ενέργεια δεν έχουν ακόμη φανεί πλήρως. Τα δύσκολα είναι μπροστά και επίσημα από τα πλέον φιλελεύθερα χείλη. Και σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα και τα παρουσιάζει ως στήριξη, διατηρώντας τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 800 ευρώ καθαρά, περίπου στα 771,6 ευρώ».

«Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο: Χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς πραγματικές αυξήσεις και με πολιτικές που κρατούν τους μισθούς χαμηλά, η κοινωνία οδηγείται σε διαρκή φτωχοποίηση. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει την κρίση ευκαιρία και δίνει μικρότερη αύξηση από αυτή που ο ίδιος προανήγγειλε. Η Νέα Αριστερά απαιτεί πραγματικές αυξήσεις μισθών, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστική στήριξη της εργασίας. Γιατί κανείς και καμία δεν ζει καλύτερα με 0,92 ευρώ παραπάνω τη μέρα», συμπλήρωσε.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Γερμανία: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχεδιάζει το Βερολίνο για την υπόθεση με τα drones στη Λειψία

Την Ρωσία πρόκειται να υποδείξει ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ως υπεύθυνη για τις πρόσφατες απόπειρες επιθέσεων με drones στο αεροδρόμιο της Λειψίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Welt am Sonntag και του περιοδικού Politico. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο καγκελάριος θα ανακοινώσει και γερμανικές "εκτεταμένες κυρώσεις" σε βάρος της Μόσχας. Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης

Ισλανδία: Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Οι Ισλανδοί ξεκίνησαν σήμερα να προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν σε ένα δημοψήφισμα για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 13 χρόνια μετά την αναστολή αυτών. Τα εκλογικά τμήματα στο νησιωτικό αυτό έθνος άνοιξαν στις 9:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 1 ξημερώματα Κυριακής

HELLENiQ ENERGY: Στην πρώτη θέση των Extel Awards για την περιοχή Emerging EMEA ο Ανδρέας Σιάμισιης

Κορυφαία διάκριση έλαβε ο CEO της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης στην ετήσια έρευνα «2026 Emerging EMEA Executive Team» του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Extel, με εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων και την παροχή πληροφοριών στην επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, ο κ. Σιάμισιης κατέκτησε την πρώτη θέση ως καλύτερος Διευθύνων Σύμβουλος στην κατηγορία “Mid-Cap Oil

Σφοδρές χαλαζοπτώσεις στην Ευρώπη: Σαράντα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Ζυρίχη – Ζημιές στον περίφημο καθεδρικό ναό της Κρεμόνας

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Κρεμόνα της Ιταλίας, προκάλεσε ζημιές στον περίφημο καθεδρικό ναό της πόλης –ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου– την ίδια στιγμή που στα περίχωρα της Ζυρίχης, περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από χαλαζόπτωση που κράτησε περίπου μισή ώρα. Το χαλάζι είχε διάμετρο έξι εκατοστά. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες ήταν μικρά παιδιά που

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 νεκροί σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην περιφέρεια του Κιέβου

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής ρωσικής αεροπορικής επιδρομής με drones σε αποθήκη στην περιοχή της Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Τιμούρ Τκατσένκο, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων. Ζελένσκι: "Τα πυρομαχικά δεν μπορεί να αποθηκεύονται κοντά σε κατοικίες" Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθύμισε την απαγόρευση αποθήκευσης πυρομαχικών κοντά σε

Στεγαστικά δάνεια: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το 2026

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης, με την αγορά να σημειώνει εφέτος πολυετή υψηλά σε διάφορα επίπεδα. Μπορεί να υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από τα μεγέθη της δεκαετίας του 2010, η πρόοδος ωστόσο που καταγράφεται είναι σημαντική, με τις τράπεζες να αναμένουν περαιτέρω ενίσχυση των εκταμιεύσεων τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα

Νεπάλ: “Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια” το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

Το κόστος ανοικοδόμησης των περιοχών και των υποδομών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στο Νεπάλ ενδέχεται να ανέλθει σε "πολλά δισεκατομμύρια δολάρια", εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ, Σισίρ Κανάλ. "Η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση μπορεί να κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Σισίρ σε δημοσιογράφους τρεις ημέρες μετά την καταστροφή που άφησε περισσότερους από

Ουκρανία: Τουλάχιστον 27 νεκροί σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην περιφέρεια του Κιέβου

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια νυκτερινής ρωσικής αεροπορικής επιδρομής κατά αποθήκης στην περιοχή της Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Τιμούρ Τκατσένκο. Σαράντα δύο άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, πρόσθεσε ο κυβερνήτης σε ανάρτησή του στο Telegram, ενώ 380 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. ⁠ Ζελένσκι: "Τα πυρομαχικά δεν μπορεί να αποθηκεύονται κοντά

Related Articles

Popular Categories