Πάνω από τα $110 το πετρέλαιο, καθώς η προθεσμία Τραμπ στο Ιράν πλησιάζει

Πάνω από τα $110 το πετρέλαιο, καθώς η προθεσμία Τραμπ στο Ιράν πλησιάζει

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται γύρω από τα 110 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη (7/4), καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχει θέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ προς το Ιράν προκειμένου να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ.

 

 

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent ενισχύονται αυτή την ώρα κατά 1,09% στα 110.95 δολάρια ανά βαρέλι. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) άγγιξαν νωρίτερα στη συνεδρίαση ένα τετραετές υψηλό, ξεπερνώντας τα 116 δολάρια το βαρέλι. Αυτή την ώρα κινούνται ενισχυμένα κατά 1,38% στα 113,88 δολάρια το βαρέλι. 

Σημειώνεται ότι συνήθως, το WTI διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με το Brent, αλλά αυτή η σχέση αντιστράφηκε σε μια αγορά όπου τα βαρέλια για ταχύτερη παράδοση έχουν υψηλότερη τιμή. Το βασικό συμβόλαιο WTI αφορά παράδοση τον Μάιο, ενώ το Brent αφορά τον Ιούνιο.

Ο Τραμπ έδωσε στο Ιράν προθεσμία έως τις 20:00 ώρα Ουάσινγκτον για να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ. Εάν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί, ο Τραμπ δήλωσε ότι «κάθε γέφυρα στο Ιράν θα καταστραφεί» και ότι «κάθε σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Ιράν θα τεθεί εκτός λειτουργίας, θα καεί, θα εκραγεί και δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά».

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε πρόταση των ΗΠΑ μέσω του Πακιστάν, το Ιράν απέρριψε την εκεχειρία και δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος, αντιστεκόμενο στην πίεση να ανοίξει τα στενά.

Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές από πολλούς παραγωγούς του Κόλπου έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω των περιορισμένων ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οικονομικά οφέλη για το Ιράν, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, ενώ άλλες χώρες που δεν διαθέτουν εναλλακτικές διαδρομές αποστολής έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Στα αξιόλογα της μέρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Τρίτη για μια απόφαση που θα προστατεύει τη διεθνή ναυσιπλοΐα στα στενά, αλλά σε σημαντικά περιορισμένη μορφή, καθώς η Κίνα, που έχει δικαίωμα βέτο, αντιτάχθηκε στην εξουσιοδότηση χρήσης βίας, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών.

Παράλληλα, με το ασυνήθιστο πλεόνασμα των αμερικανικών συμβολαίων WTI σε σχέση με το Brent, η σύγκρουση έχει στείλει τις τιμές spot του WTI σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι Ασιατικοί και Ευρωπαϊκοί διυλιστές προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις ροές από τη Μέση Ανατολή.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης του Arab Light για την Ασία για παράδοση το Μάιο, καθορίζοντας ρεκόρ πλεονάσματος 19,50 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο Oman/Dubai.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ουκρανικά drones έπληξαν το τερματικό σταθμό του Consortuim Pipeline Κασπίας στη Μαύρη Θάλασσα, που διαχειρίζεται το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι αποστολές πετρελαίου εκεί ήταν σταθερές.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η OPEC+ συμφώνησε την Κυριακή να αυξήσει τα ποσοστά παραγωγής πετρελαίου κατά 206.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, αν και η αύξηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική, καθώς τα βασικά μέλη δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή λόγω του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.

Μείωση για το φυσικό αέριο – Μικτά αποτελέσματα στα μέταλλα

Την ίδια στιγμή, το μεσημέρι της Τρίτης τα ολλανδικά futures του φυσικού αερίου εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,74% στα 49.67 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός παραμένει σταθερός, κινούμενος σε θετικός έδαφος στα 4,686.80 δολάρια η ουγγιά. Στον αντίποδα, το ασήμι σημειώνει απώλειες 0,65% στα 72,375 δολάρια. Την ίδια ώρα, σταθερός παραμένει και ο χαλκός, ο οποίος ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,07% στα 5,6083 δολάρια η ουγγιά. 

Κλείνοντας, όσον αφορά τα νομίσματα, τα δολάριο μειώνεται ελαφρώς έναντι του ευρώ κατά 0,07% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 1,1553 δολάριο προς ευρώ. Παράλληλα, το δολάριο εμφανίζεται ελαφρώς αποδυναμωμένο και έναντι της βρετανικής λίρας κατά 0,05% στα 1,3250 δολάρια ανά λίρα. Με τη σειρά της, η λίρα παραμένει σταθερή έναντι του ευρώ με την ισοτιμία στη 0.8719 λίρα ανά ευρώ.

#brent #αργό_πετρέλαιο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #ασήμι #χαλκός #ισοτιμίες_νομισμάτων #ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Λευκός Οίκος για διορία στο Ιράν: Μόνο ο Τραμπ ξέρει πού βρισκόμαστε και τι θα κάνει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι "ο μόνος" που γνωρίζει "τι θα κάνει" στο Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ λίγες ώρες προτού λήξει το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη. "Το ιρανικό καθεστώς έχει διορία μέχρι τις 20.00, ώρα Ουάσινγκτον, για να αδράξει την ευκαιρία και να συνάψει συμφωνία με τις

ΟΗΕ: Μπλόκο από Κίνα και Ρωσία στην πρόταση Μπαχρέιν για το Ορμούζ – Άσκησαν βέτο στο ψήφισμα

Η πρόταση του Μπαχρέιν για την προστασία της ναυτιλίας στο Στενό του Ορμούζ δεν εξασφάλισε το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο στο σχετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το Associated Press. Η πρόταση του Μπαχρέιν ενθάρρυνε τα κράτη να συντονίσουν τις προσπάθειες για την προστασία της

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι εξετάζουν χρήση πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν – Η δήλωση Βανς και η ανάρτηση στο X που προκάλεσε την αντίδραση...

Ο Λευκός Οίκος, με ανάρτησή του στο X από τον λογαριασμό του @RapidResponse47, διέψευσε έντονα σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν. "Ο (σ.σ. αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) Τζέι Ντι Βανς συνεχίζει και επιτείνει την απειλή του Τραμπ ότι "ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε", και υπονοεί ότι ο Τραμπ μπορεί να

Η Ρωσία καθυστερεί τις αποστολές στη Σελήνη, με φόντο την ιστορική πτήση της Nasa

Η Ρωσία ανέβαλε την εκτόξευση τριών αποστολών στη Σελήνη, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση σε σχέση με το φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, καθώς ο μακροχρόνιος αντίπαλός της στο διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, γιορτάζουν μια ιστορική πτήση γύρω από τη Σελήνη. Οι εκτοξεύσεις των ρωσικών διαστημόπλοιων Luna-28, Luna-29 και Luna-30

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελέγχομαι για αδίκημα που δεν διαπράχθηκε, έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη – Ζητώ την άρση της ασυλίας μου

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελέγχομαι για αδίκημα που δεν διαπράχθηκε, έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη – Ζητώ την άρση της ασυλίας μου «Ελέγχομαι για αδίκημα που δεν διαπράχθηκε. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τάσος Χατζηβασιλείου σχετικά με τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έφτασε στη Βουλή και συμπεριλαμβάνει το όνομά του

Νετανιάχου: Βομβαρδίσαμε γέφυρες και σιδηροδρόμους στο Ιράν

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα σιδηροδρόμους και γέφυρες στο Ιράν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισχυριζόμενος ότι οι επιθέσεις στόχευαν υποδομές που χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC). "Χθες, οι πιλότοι μας κατέστρεψαν μεταγωγικά αεροπλάνα και δεκάδες ελικόπτερα σε μια ιρανική στρατιωτική βάση. Σήμερα, έπληξαν σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες που χρησιμοποιούνται

Πακιστάν: Προσπάθειες μεσολάβησης, αλλά και φόβοι μην συρθεί στον πόλεμο – “Τα πλήγματα στη Σ. Αραβία απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες”

Οι προσπάθειες για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζονται, δήλωσαν σήμερα δύο πακιστανικές πηγές που έχουν γνώση αυτών των συζητήσεων, την ώρα που τα αμερικανικά πλήγματα στο ιρανικό έδαφος εντείνονται και απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι τη λήξη του τελεσίγραφου που έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μία από τις

Τσουκαλάς: Ο κ. Γεωργιάδης για ακόμη μία φορά είναι ο «λαγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τσουκαλάς: Ο κ. Γεωργιάδης για ακόμη μία φορά είναι ο «λαγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη «Όσα δεν θέλει να πει δημόσια ο Πρωθυπουργός βάζει τον Υπουργό Υγείας να τα πει. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ‘λαγός’ του κ. Μητσοτάκη και σε αυτήν την περίπτωση», σχολίασε ο Κώστας Τσουκαλάς  αναφορικά με «τις δηλώσεις του ‘Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με
spot_img

Related Articles

Popular Categories