Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα ξεκινήσει αμέσως τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ και θα απαγορεύσει τη διέλευση σε διεθνή ύδατα κάθε πλοίου που έχει πληρώσει φόρο στο Ιράν.
Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις του σε μια ανάρτηση στο Truth Social λίγες ώρες αφότου οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντηση “πήγε καλά, τα περισσότερα σημεία συμφωνήθηκαν”, αλλά πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν συμφωνήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
“Από τώρα, το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, το Καλύτερο του Κόσμου, θα ξεκινήσει τη διαδικασία ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ οποιουδήποτε και όλων των πλοίων που προσπαθούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το Στενό του Ορμούζ”, δήλωσε ο Τραμπ.
Είχε αναγγελθεί και λίγο νωρίτερα
Πριν λίγες ώρες κι ενώ είχε γίνει γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ισλαμαμπάντ δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στην πλατφόρμα Truth Social δημοσίευμα στο οποίο γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν, σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί τις αμερικανικές απαιτήσεις.
Το άρθρο, με τίτλο “Το χαρτί Τραμπ αν το Ιράν δεν υποχωρήσει: ένας ναυτικός αποκλεισμός”, δημοσιεύτηκε από το μέσο Just the News, το οποίο εκφράζει φιλοκυβερνητικές και συντηρητικές θέσεις, και υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την ιρανική οικονομία, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την πίεση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αποτελούν μεγάλους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου.
Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, μια πιθανή στρατηγική αποκλεισμού θα στηριζόταν σε ήδη υπάρχουσες πολιτικές κυρώσεων και περιορισμών, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της διαπραγματευτικής πίεσης προς την Τεχεράνη.

