Νέα Εποχή στους Αιθέρες: Η αόρατη Βαλκυρία, η Συμμαχία Airbus-Kratos και το ελληνικό ενδιαφέρον

Η αρχιτεκτονική των αεροπορικών επιχειρήσεων παγκοσμίως αλλάζει ριζικά, με τα μη επανδρωμένα συστήματα να αναλαμβάνουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr ήδη η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Stealth Drone XQ-58A Valkyrie και παραγωγής του στην Ελλάδα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο επίκεντρο της τεχνολογικής επανάστασης στην αρχιτεκτονική των αεροπορικών επιχειρήσεων βρίσκεται το αμερικανικής κατασκευής drone XQ-58A Valkyrie ή Βαλκυρία όπως αποδίδεται στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα αεριωθούμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Το συγκεκριμένο σύστημα ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του «Collaborative Combat Aircraft» (CCA) ή «Loyal Wingman» (Πιστός Σύντροφος), λειτουργώντας ως συνεργατικό αεροσκάφος που προορίζεται να πετά δίπλα σε επανδρωμένα μαχητικά, προστατεύοντάς τα και πολλαπλασιάζοντας την ισχύ τους.

Το Valkyrie αναπτύχθηκε από την Kratos Defense και Security Solutions σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Σχεδιάστηκε με βάση το δόγμα της οικονομικά αναλώσιμης τεχνολογίας, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής του παραμένει αρκετά χαμηλό ώστε να επιτρέπει την πιθανή απώλειά του σε συνθήκες έντονης μάχης, χωρίς αυτό να προκαλεί οικονομική ή επιχειρησιακή παράλυση.

Τα χαρακτηριστικά του XQ-58A Valkyrie

Διαθέτει μήκος που αγγίζει τα 9 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 8,2 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει υψηλές υποηχητικές ταχύτητες, ενώ η εντυπωσιακή του εμβέλεια ξεπερνά τα 3.900 χιλιόμετρα. Με εσωτερικό χώρο αποθήκευσης οπλισμού για έξυπνες βόμβες μικρού διαμετρήματος, καθώς και δυνατότητα μεταφοράς συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, η «Βαλκυρία» προσφέρει τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία. Επιπλέον, το σύστημα χαρακτηρίζεται από «ανεξαρτησία διαδρόμου», καθώς μπορεί να απογειωθεί μέσω συστήματος ραγών με τη βοήθεια ρουκετών και να ανακτηθεί με τη χρήση αλεξίπτωτου, αν και αναπτύσσονται και εκδόσεις με συμβατικό σύστημα προσγείωσης.

Η δυναμική του XQ-58A Valkyrie ενισχύθηκε σημαντικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε η Kratos με τον ευρωπαϊκό αεροναυπηγικό κολοσσό Airbus Defense and Space. Στόχος αυτής της σύμπραξης είναι η δημιουργία μιας «εξευρωπαϊσμένης» έκδοσης του drone, η οποία θα ενσωματώνει το κυρίαρχο ευρωπαϊκό σύστημα αποστολής MARS (Multiplatform Autonomous Reconfigurable and Secure).

Η Airbus επενδύει συστηματικά πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, με σκοπό να αποτελέσει το βασικό συνοδό μη επανδρωμένο αεροσκάφος για τα υφιστάμενα μαχητικά αλλά και για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό έκτης γενιάς (FCAS). Οι δοκιμές των δύο πρώτων τροποποιημένων αεροσκαφών με ευρωπαϊκά συστήματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, προσφέροντας στις ευρωπαϊκές αεροπορίες μια έτοιμη, δοκιμασμένη λύση που δεν χρειάζεται να σχεδιαστεί από το μηδέν.

Stealth Drone

Το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας για το drone

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, με την Πολεμική Αεροπορία να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του XQ-58A Valkyrie. Το ενδιαφέρον αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός νέου δόγματος «επιχειρήσεων νέας γενιάς», το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την υποστήριξη και την προστασία των πολύτιμων επανδρωμένων πλατφορμών της χώρας, όπως των μελλοντικών F-35, των Rafale και των εκσυγχρονισμένων F-16 Viper.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Airbus προς το enikos.gr, η συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοια προγράμματα αναμένεται να εξεταστεί σοβαρά, με τις σχετικές αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά μετά το 2027.

Για την Αθήνα, η συγκεκριμένη προοπτική δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά έτοιμων συστημάτων, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τη βιομηχανική συμμετοχή και τη συμπαραγωγή των συνοδευτικών αυτών drones. Καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει τις δικές της ερευνητικές βάσεις και την εγχώρια τεχνογνωσία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η είσοδος σε ένα τέτοιο διεθνές πρόγραμμα θα εξασφάλιζε σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο επιμερισμός του κόστους ανάπτυξης μεταξύ περισσότερων κρατών-μελών καθιστά την προσέγγιση αυτή ιδιαίτερα ελκυστική, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελληνική συμμετοχή στην ελίτ της αεροπορικής τεχνολογίας του μέλλοντος.

*Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το enikos.gr είναι από την πρόσφατη αποστολή στο Μόναχο της Γερμανίας, στην βάση της Airbus, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές όλων των συστημάτων που παράγει ή είναι σε εξέλιξη.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ουκρανική επίθεση με drones στην Αγία Πετρούπολη

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 86 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στην περιφέρεια που περιβάλλει την Αγία Πετρούπολη, όπου διεξάγεται σημαντικό φόρουμ επενδύσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης. "Ογδόντα έξι drones καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Λένινγκραντ. Οι επιχειρήσεις μάχης συνεχίζονται", έγραψε ο περιφερειάρχης Αλεξάντρ Ντροζντένκο στο Telegram.

Με πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ απειλεί το Ιράν μετά τις νυχτερινές εχθροπραξίες

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τελευταίο επεισόδιο έντασης με τις ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ενδεχόμενη επανάληψη αντίστοιχων ενεργειών θα μπορούσε να οδηγήσει στο πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Η εκδοχή της Τεχεράνης για το περιστατικό Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, που

Μαρινάκης: Την Πέμπτη οι αλλαγές στην κυβέρνηση – Στερείται λογικής η ταύτιση Μητσοτάκη με Τσίπρα από Σαμάρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του ανέφερε πως δεν θα δούμε ανασχηματισμό και πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Επίσης απάντησε σε όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και ανεξάρτητος – πλέον – βουλευτής, Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κρήτη. Για το εάν θα κάνει ζημιά στη ΝΔ πιθανό

Μελέτη: “100 μέρες πόλεμος στο Ιράν” – Πώς εκτέθηκαν οι ενεργειακές αδυναμίες της Ευρώπης

Του Χάρη Φλουδόπουλου Εκατό ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ιράν, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη διαπίστωση: η στρατηγική που υιοθέτησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχει δημιουργήσει μια νέα μορφή ενεργειακής εξάρτησης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας

Μερτς: Η ΕΕ θα ξεκινήσει μια σταδιακή διαδικασία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σταδιακή διαδικασία για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, κάτι που στέλνει επίσης το μήνυμα ότι τις επιθυμεί ως πλήρη μέλη. "Το σαφές μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι και θα παραμείνει: σας θέλουμε. Και θέλουμε αυτή

Τι προκάλεσε τη χειρότερη εβδομάδα του Nasdaq εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο

Οι μετοχές που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογικές εταιρείες σημείωσαν έντονες απώλειες την Παρασκευή, καθώς μια καλύτερη από το αναμενόμενο έκθεση για την αγορά εργασίας ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά ή και θα αυξηθούν. Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 4,2%, επηρεασμένος από τη μείωση 6,2%

Πούτιν: Η Ρωσία θα αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι πρότεινε την αναβολή των περαιτέρω προγραμματισμένων αυξήσεων φόρων της κυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις. Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν πρότεινε να οριστεί, για αόριστο χρονικό διάστημα, ένα όριο εσόδων άνω του οποίου προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ στα 20 εκατομμύρια ρούβλια

Η ΕΕ καλεί την Ισπανία να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ισπανία να απομακρυνθεί από τη χρήση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού της συστήματος μετά το μπλακάουτ του περασμένου έτους, αναφέροντας ότι καλύτερα δίκτυα, διασυνδέσεις και περισσότερη αποθήκευση ενέργειας θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Οι διακυμάνσεις τάσης ήταν μεταξύ των βασικών αιτιών της

Related Articles

Popular Categories