Μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ έστειλαν από το Βερολίνο οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Άγκυρα.
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων συντόνισαν τις θέσεις τους γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, τη διατήρηση της στήριξης προς την Ουκρανία και τη θωράκιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο κ. Μερτς παρουσίασε πέντε βασικά μηνύματα προς τη Συμμαχία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟϊκού πυλώνα και στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν μαζικά στην άμυνα, επιδιώκοντας μια πιο ισορροπημένη διατλαντική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, προειδοποίησε κατά των μονομερών εθνικών πρωτοβουλιών στην αμυντική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια απαιτεί στενότερη συνεργασία τόσο εντός της Ευρώπης όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Στο ουκρανικό μέτωπο, ο Γερμανός καγκελάριος πρότεινε μια νέα ισχυρή χρηματοδοτική δέσμευση των Ευρωπαίων συμμάχων προς το Κίεβο, με στόχο να σταλεί σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα ότι η ευρωπαϊκή στήριξη παραμένει αμετάβλητη.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία των χωρών της G7 σε κοινό κείμενο για την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται πλήρως ευθυγραμμισμένοι ως προς τη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έδωσε έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και στην ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανικής της βάσης, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια δεν αφορά μόνο τις αμυντικές δαπάνες αλλά και την ικανότητα των κρατών να προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προανήγγειλε τη μεγαλύτερη διατηρήσιμη αύξηση των βρετανικών αμυντικών δαπανών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική ισχύς συνδέεται πλέον άμεσα με την οικονομική, τεχνολογική και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Στάρμερ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει ισχυρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες εντός του ΝΑΤΟ, παραμένοντας ταυτόχρονα σε πλήρη συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εστίασε στη σημασία της διατλαντικής συνοχής και της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι η Πολωνία προτίθεται να διαθέσει σχεδόν το 7% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, ποσοστό που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Οι πέντε ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη διατήρησης της πίεσης προς τη Ρωσία, αλλά και στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Το κοινό μήνυμα από το Βερολίνο ήταν σαφές: η Ευρώπη επιδιώκει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη συλλογική της ασφάλεια, επενδύοντας περισσότερους πόρους στην άμυνα και ενισχύοντας παράλληλα τη στρατηγική της συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.


