Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με τους επενδυτές να αξιολογούν τον αντίκτυπο των αμερικανικών πληγμάτων στο Ιράν

Πετρέλαιο: Ήπιες μεταβολές με τους επενδυτές να αξιολογούν τον αντίκτυπο των αμερικανικών πληγμάτων στο Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές την Πέμπτη (9/7), καθώς οι αγορές αξιολογούν τον αντίκτυπο των αμερικανικών πληγμάτων κατά του Ιράν, τα οποία ενδέχεται να δυσχεράνουν την πρόοδο των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου και να καθυστερήσουν την πλήρη επαναλειτουργία της κρίσιμης ναυτιλιακής διόδου των Στενών του Ορμούζ.

 

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κινούνται αυτή την ώρα στα 78,18 δολάρια ανά βαρέλι ελαφρώς ενισχυμένα κατά 0,23%. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κινείται στα 73,59 δολάρια ανά βαρέλι κινούμενο οριακά πάνω από το μηδέν.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (8/7), τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 22 Ιουνίου.

Μετά το κλείσιμο των αγορών την Τετάρτη, και οι δύο δείκτες ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από ένα δολάριο, αφότου ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε αεροπορικά πλήγματα κατά του Ιράν, το οποίο απάντησε με επιθέσεις εναντίον του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν.

«Οι επενδυτές επανεκτιμούν πλέον την κατάσταση, ιδιαίτερα καθώς παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο τι θα συμβεί με τις ροές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της KCM Trade, Τιμ Γουότερερ.

«Η πιθανότητα η επόμενη κίνηση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης είναι αυτό που, προς το παρόν, εμποδίζει τις τιμές του πετρελαίου να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα», πρόσθεσε στο ίδιο φόντο.

Σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, ορισμένοι ασφαλιστές που καλύπτουν πολεμικούς κινδύνους συνέστησαν στις ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν προσωρινά τα δρομολόγια μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενώ άλλοι επανεξετάζουν τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους, μετά τις νέες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που ενίσχυσαν τους φόβους για επιστροφή σε πολεμικές συνθήκες.

Πριν από την τελευταία κλιμάκωση της αμερικανοϊσραηλινής σύγκρουσης με το Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν σε πτωτική πορεία, καθώς η αγορά προσπαθούσε να απορροφήσει την αυξημένη προσφορά από τη Μέση Ανατολή, η οποία επανήλθε έπειτα από μια εύθραυστη εκεχειρία, σε συνδυασμό με ενδείξεις αύξησης των αποθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος αυτής της θαλάσσιας οδού από την Τεχεράνη αποτελεί το βασικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα στη σύγκρουση.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τις ροές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο και για τις βραχυπρόθεσμες τιμές παραμένουν αμφίρροποι.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι οι ροές θα μπορούσαν να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα έως τα τέλη Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, θα επανέλθουν οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο και θα δοθούν επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας προς τις ναυτιλιακές εταιρείες. Σε αυτό το σενάριο, οι διελεύσεις μέσω των Στενών του Ορμούζ θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 6,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια αποτυχία των συνομιλιών, η κλιμάκωση των επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια και το ενδεχόμενο αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω διαταραχές στις ροές.

«Στο βασικό μας σενάριο, το Brent εκτιμούμε ότι θα κινηθεί μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον επόμενο μήνα, με μια ήπια ανοδική τάση», δήλωσε η Ανίκα Γκούπτα, διευθύντρια μακροοικονομικής έρευνας της WisdomTree.

«Η ανάκαμψη της προσφοράς είναι πραγματική, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το αφήγημα περί υπερπροσφοράς έχει προς το παρόν αποδυναμωθεί, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες, παρότι έχουν βαλτώσει, δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η Ρωσία απαγόρευσε την Τετάρτη τις εξαγωγές ντίζελ, με στόχο να στηρίξει την εγχώρια αγορά καυσίμων, καθώς οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) σε διυλιστήρια προκάλεσαν ελλείψεις καυσίμων και απότομη αύξηση των τιμών.

Αποκλιμάκωση στο φυσικό αέριο – Ενίσχυση για τα μέταλλα

Την ίδια ώρα, τα ολλανδικά futures του φυσικού αερίου σημειώνουν πτώση το μεσημέρι της Πέμπτης κατά 0,78% στα 48,63 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός κερδίζει 0,80% στα 4,114.72 δολάρια η ουγγιά. Στην ίδια κατεύθυνση, το ασήμι ενισχύεται 1,55% στα 59,44 δολάρια η ουγγιά, ενώ και ο χαλκός κερδίζει 1,97% στα 6,2278 δολάρια ανά ουγγιά.

Κλείνοντας, όσον αφορά τα νομίσματα, το δολάριο χάνει 0,11% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία στα 1,1430 δολάρια προς ευρώ, ενώ αντίστοιχα μικρή πτώση καταγράφει και έναντι της βρετανικής λίρας κατά 0,16% με την ισοτιμία στα 1,3407 δολάρια ανά λίρα. Με τη σειρά της, η λίρα ενισχύεται ελαφρώς 0,05% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία στη 0,8524 λίρα ανά ευρώ.

#brent #WTI #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #ασήμι #χαλκός #ισοτιμίες_νομισμάτων #ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ με δώρο ένα περίστροφο και πυρομαχικά μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου αιφνιδιάστηκε κάπως όταν, επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι στις αποσκευές του υπήρχαν ένα πιστόλι και πυρομαχικά. Μετά τη συγκέντρωση των ηγετών του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της επεισοδιακής Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης στην Άγκυρα, ο οικοδεσπότης τους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ

Ετοιμότητα στο Ισραήλ για το σενάριο ιρανικής επίθεσης

Ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ Κλίμα αυτοσυγκράτησης αλλά και ετοιμότητας επικρατεί στο Ισραήλ, ενόσω οξύνεται ολοένα και περισσότερο το πολεμικό μέτωπο Ιράν-ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Αβέβαιο παραμένει εάν θα διατηρηθεί η εκεχειρία και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Με αυτοσυγκράτηση αλλά και με έντονο ενδιαφέρον το Ισραήλ παρακολουθεί την ανάφλεξη στο μέτωπο Ιράν-ΗΠΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Εφαρμοστικό Πλαίσιο του Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), με τη συμμετοχή επιστημονικών, θεσμικών και παραγωγικών φορέων. Το νομοσχέδιο καθορίζει το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής του AI Act, με στόχο την ασφαλή και αξιόπιστη αξιοποίηση

Deutsche Bank: Πιθανοί στόχοι εξαγορών από μεγάλες τράπεζες σε Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία οι ελληνικές τράπεζες – Ποιες είναι, τα οφέλη και οι επιπτώσεις

Της Ελευθερίας Κούρταλη Το ενδεχόμενο ενός κύκλου εξαγορών των ελληνικών  συστημικών τράπεζων από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες επισημαίνει και πάλι η Deutsche Bank, αναφέροντας ωστόσο συγκεκριμένες συναλλαγές που θεωρεί πιθανές, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Η γερμανική τράπεζα δεν αποκλείει ουσιαστικά την πιθανότητα οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές

Χάρης Δούκας: «Οι νέοι δημοτικοί αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας» – ΦΩΤΟ

Άρχισε σήμερα το πρωί η πρακτική εκπαίδευση των νέων δημοτικών αστυνομικών, που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο πριν από την πλήρη επιχειρησιακή δράση και την ένταξή τους στην καθημερινή λειτουργία της Αθήνας. «Οι 94 νέοι δημοτικοί αστυνομικοί, που ορκίστηκαν πριν από λίγους μήνες, βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2025: Ξεπέρασε την Τουρκία και όλες τις βαλκανικές οικονομίες

Σε ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2025, με τη χώρα να προσελκύει περισσότερα κεφάλαια από την Τουρκία και κάθε άλλη οικονομία των Βαλκανίων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση World Investment Report της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), οι εισροές ξένων επενδύσεων ανήλθαν στα 12,86 δισ.

Βουλευτικές εκλογές στις 28 Νοεμβρίου στην Παλαιστίνη μετά από 20 χρόνια

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς όρισε την 28η Νοεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Αν οι εκλογές διεξαχθούν, θα είναι οι πρώτες στα παλαιστινιακά εδάφη έπειτα από δύο δεκαετίες. "Το προεδρικό διάταγμα καλεί τον παλαιστινιακό λαό στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας να λάβει

Ρωσικές πηγές στο Reuters: Ο Πούτιν θα κατευθυνθεί προς κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απορρίπτει τις προτάσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και η πρόσφατη ουκρανική εκστρατεία των επιθέσεων με drones κατά διυλιστηρίων και λιμανιών εις βάθος στο ρωσικό έδαφος ενισχύουν την απόφασή του να συνεχίσει προς το παρόν τον πόλεμο, δήλωσαν στο Reuters τρεις προσκείμενες στο Κρεμλίνο και μη κατονομαζόμενες πηγές. Οι δύο από

Related Articles

Popular Categories