Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι σε περίπου 10 ευρωπαϊκές χώρες από τον καύσωνα τον Ιούνιο

Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν σε περίπου 10 ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πρωτόγνωρου κύματος ζέστης του Ιουνίου, σύμφωνα με μια συγκέντρωση στοιχείων από εθνικά αρχεία, που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ένας προσωρινός απολογισμός.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Το διάστημα μεταξύ 22ας και 28ης Ιουνίου, στην κορύφωση του καύσωνα σε διάφορες χώρες, περίπου 10.000 νεκροί επιπλέον καταμετρήθηκαν από κρατικά ινστιτούτα επτά χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία και Λουξεμβούργο).

Στην καταμέτρηση προστίθενται 2.200 θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office για το διάστημα 18ης-28ης Ιουνίου.

Αυτός ο απολογισμός είναι προσωρινός. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας παρακολούθησης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας EuroMOMO (European Mortality Monitoring) δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με 14.260 επιπλέον θανάτους. Το στατιστικό αυτό μοντέλο βασίζεται στα επίσημα στοιχεία που αποστέλλουν 24 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν 400 εκατομμύρια κατοίκους.

“Το καλοκαίρι δεν τελείωσε”, προειδοποίησε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Κλούγκε. “Διαθέτουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε αυτούς τους θανάτους”.

Αυτήν τη στιγμή, “πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να θεωρούν τη ζέστη ως ένα μετεωρολογικό φαινόμενο παρά μια υγειονομική έκτακτη ανάγκη”, υπογράμμισε.

“Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν άλλα αίτια για αυτήν την υπερβάλλουσα θνησιμότητα από τη ζέστη και αυτό είναι τραγικό” εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων o Λάσε Φέστεργκααρντ, επιδημιολόγος στο δανέζικο ερευνητικό κέντρο Statens Serum Institut και συντονιστής στο EuroMOMO.

Ο επιστήμονας επέστησε την προσοχή κατά την ερμηνεία των στοιχείων, που είναι προσωρινά. Σύμφωνα με τον οργανισμό, χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες ώστε οι εκτιμήσεις να είναι επαρκώς εδραιωμένες.

Οι μέθοδοι καταμέτρησης του αριθμού των επιπλέον νεκρών, ή πιο συγκεκριμένα των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας της ζέστης, διαφέρει μεταξύ των χωρών.

Για την Ισπανία, το σύστημα παρακολούθησης της θνησιμότητας του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας (MoMo) απέδωσε 610 θανάτους στη ζέστη το διάστημα μεταξύ 22ας και 28ης Ιουνίου, εκ των οποίων σχεδόν τα δύο τρίτα στους άνω των 85 ετών.

Η Γερμανία κατέγραψε 5.780 επιπλέον θανάτους κατά τη διάρκεια της 26ης εβδομάδας του έτους σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής (Destatis).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), τη γερμανική υγειονομική υπηρεσία, περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από τη ζέστη αυτό το καλοκαίρι στη χώρα σε σύγκριση με τα έξι προηγούμενα έτη.

Στη Γαλλία, περισσότεροι από 2.000 επιπλέον θάνατοι έχουν ήδη καταγραφεί την 26η εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με το Santé publique France.

Στο Βέλγιο, το επιστημονικό ινστιτούτο Sciensano καταμέτρησε 753 επιπλέον θανάτους μονάχα την 27η και 28η Ιουνίου, εκ των 1.747 το διάστημα μεταξύ 18ης Ιουνίου και 1ης Ιουλίου, ένα εθνικό ρεκόρ κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα τον 21ο αιώνα.

Μια ανάλυση των δεδομένων του Ολλανδικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) από το AFP καταγράφει σχεδόν 600 επιπλέον θανάτους στην Ολλανδία μεταξύ 22 και 28 Ιουνίου, καθώς και περίπου 220 στην Ελβετία κατά την ίδια περίοδο, με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στο Λουξεμβούργο, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 23 επιπλέον θανάτους.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Οι μισές από τις 50.000 επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας στη Volkswagen θα επηρεάσουν τη Γερμανία

Περίπου οι μισές από τις 50.000 επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας που σχεδιάζει η Volkswagen θα επηρεάσουν τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ομίλου, προσπαθώντας να κερδίσει την υποστήριξη των εργαζομένων που αντιτίθενται σε αυτό το μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία είναι σε κρίση. Η έκτακτη συνάντηση σήμερα μεταξύ της διοίκησης της Volkswagen και

Ρωσία: Έπληξε πέντε φορτηγά πλοία σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε τρία φορτηγά πλοία που μετέφεραν προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό και ένα δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι Πίβντενιι της Μαύρης Θάλασσας. Το υπουργείο αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του ότι ο στρατός έπληξε ένα ακόμη φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού όπως επίσης και λιμενικές υποδομές στα

VW: Bαθιά κρίση με απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τη διοίκηση της Volkswagen βρίσκονται πλέον οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. "Η εμπιστοσύνη μας σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα στον επικεφαλής του, Όλιβερ Μπλούμε, έχει κλονιστεί. Όχι ανεπανόρθωτα ακόμη, αλλά έχει κλονιστεί", δήλωσε η επικεφαλής του γενικού συμβουλίου εργαζομένων, Ντανιέλα Καβάλο, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από περισσότερους από 10.000 εργαζομένους που

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακαλέσουν τις βίζες 200.000 ξένων υπηκόων

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ανακαλέσει έως και 200.000 θεωρήσεις εισόδου για επαγγελματικούς λόγους και τουρισμό ξένων υπηκόων, σε αυτό που χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μαζική ανάκληση στην ιστορία των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή, την οποία ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, αναμένεται να στοχεύσει αιτούντες άσυλο που κατέχουν

Εστίαση: Γιατί έκανε νέα «βουτιά» ο τζίρος

Και νέα σημαντική υποχώρηση καταγράφει ο τζίρος της εστίασης σχεδόν σε όλη τη χώρα, εξέλιξη που έρχεται να αναδείξει τη δραματική συρρίκνωση της πραγματικής κατανάλωσης και τη διαρκή πίεση, η οποία ασκείται στις επιχειρήσεις του κλάδου. Η πτώση του τζίρου στην εστίαση Στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου

Τουρκικές πηγές στον ΣΚΑΪ για καλώδιο: Η Τουρκία διατηρεί κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία

Στο «μικροσκόπιο» της Άγκυρας έχουν μπει οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πώς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου θα προχωρήσει βάσει σχεδιασμού με τη συνδρομή του γαλλικού κολοσσού, Μεριντιάμ. To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ

Πέθανε η Ντόλι Πάρτον

Η Ντόλι Πάρτον, η "βασίλισσα" της κάντρι μουσικής, γνωστή για επιτυχίες όπως το "Coat of Many Colors", "I Will Always Love You" και "Jolene", πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Ο ανιψιός της Πάρτον, Μπράιαν Σίβερ, ανακοίνωσε την είδηση ​​την Τρίτη σε βίντεο στο Instagram, το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα της τραγουδίστριας. Την περασμένη Τετάρτη η διάσημη καλλιτέχνιδα

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ισραήλ: “Δεν εγκαταλείπουμε τον βασικό στόχο: αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και αφοπλισμό της Χαμάς”

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ δεσμεύτηκε σήμερα πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της αποστρατιωτικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας και του αφοπλισμού της Χαμάς, την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση του σχεδίου τους για τον

Related Articles

Popular Categories