Οι ανησυχίες για τις «Mag 7» αυξάνονται – Οι κορυφαίες διεθνείς εναλλακτικές επιλογές

Οι ανησυχίες για τις «Mag 7» αυξάνονται – Οι κορυφαίες διεθνείς εναλλακτικές επιλογές

Οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο πρόθυμοι να αυξήσουν την έκθεσή τους στις διεθνείς μετοχές, καθώς οι ανησυχίες για την κυριαρχία των επτά τεχνολογικών κολοσσών, γνωστών ως «Magnificent Seven», ενθαρρύνουν άλλες επιλογές, μακριά από τις αμερικανικές μετοχές, δήλωσε στο CNBC ο Julian McManus της Janus Henderson Investors.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μια τάση να εξετάζονται περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες εκτός ΗΠΑ», ανέφερε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της ομάδας Global Alpha Equity της Janus Henderson Investors. Η εταιρεία διαχειριζόταν περίπου 480 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στις 31 Μαρτίου.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί έντονη αντίθεση με την εικόνα πριν από δύο χρόνια, όταν οι Αμερικανοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις διεθνείς αγορές, ύστερα από μια δεκαετία κατά την οποία οι αμερικανικές μετοχές ξεπερνούσαν σταθερά σε απόδοση τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Ο McManus επισήμανε ότι οι επενδυτές έχουν συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων τους σε λίγες μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα εάν οι συγκεκριμένες μετοχές πάψουν να πρωταγωνιστούν.

Παρότι δεν χαρακτήρισε τη μετατόπιση ως μαζική έξοδο από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ο McManus σημείωσε ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση των διεθνών αγορών έχει οδηγήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεών τους.

«Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για πανικό ή μαζική φυγή», είπε. «Όμως, τουλάχιστον, οι επενδυτές είναι πλέον πιο ανοιχτοί σε αυτή τη συζήτηση.»

Εταιρείες και κλάδοι που προτιμά ο McManus

  • Ευρώπη: Ευρωπαϊκές τράπεζες
  • Ιαπωνία: Ιαπωνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ζωής
  • Νότια Κορέα: Samsung Electronics
  • Κίνα: Tencent, CATL
  • Άμυνα: BAE Systems, Hyundai Rotem
  • Υγεία: Argenx
  • Ηνωμένο Βασίλειο: AstraZeneca, NatWest
  • Καναδάς: Canadian Natural Resources, Teck Resources
  • Τεχνολογία / Τεχνητή Νοημοσύνη: Προμηθευτές ημιαγωγών αντί για εταιρείες εφαρμογών AI
  • Ινδία: Θετική μακροπρόθεσμη άποψη για την Ινδία. Παρακολουθεί τη Reliance Industries, αλλά προς το παρόν διατηρεί μικρότερη έκθεση λόγω υψηλής αποτίμησης.

Όπως εξήγησε ο McManus, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γίνει σημαντικά πιο κερδοφόρες και εξακολουθούν να έχουν περιθώρια περαιτέρω αναβάθμισης της αποτίμησής τους. Παράλληλα, οι ιαπωνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να ωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων, ύστερα από δεκαετίες εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού.

Θεωρεί επίσης ότι δημιουργούνται ελκυστικές ευκαιρίες στη Νότια Κορέα μετά την πρόσφατη πτώση της αγοράς.

«Η Κορέα έχει περάσει δύσκολες στιγμές το τελευταίο διάστημα», είπε. «Πιστεύουμε ότι πολλές κορεατικές εταιρείες προσφέρουν σημαντική αξία.»

Ξεχώρισε ιδιαίτερα τη Samsung Electronics, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές υποτιμούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του τομέα παραγωγής μικροτσίπ (foundry), ο οποίος, κατά την άποψή του, δεν αποτιμάται επαρκώς στη σημερινή αξία της εταιρείας.

Ο McManus εμφανίστηκε επίσης θετικός για τις κινεζικές μετοχές, λέγοντας ότι αρκετοί από τους «εθνικούς πρωταθλητές» της χώρας έχουν αδικηθεί από την αγορά λόγω των ετών αρνητικού επενδυτικού κλίματος. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Tencent και CATL, των οποίων οι αποτιμήσεις, όπως υποστηρίζει, δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την ανταγωνιστική τους θέση.

Παρά τον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε ότι η Janus Henderson παραμένει πειθαρχημένη ως προς τις αποτιμήσεις και προτιμά να επενδύει σε προμηθευτές ημιαγωγών αντί να προσπαθεί να προβλέψει ποιες εταιρείες εφαρμογών AI θα επικρατήσουν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει τεχνητή νοημοσύνη χωρίς ημιαγωγούς», δήλωσε ο McManus, προσθέτοντας ότι η επενδυτική προσέγγιση της εταιρείας βασίζεται στην προσεκτική επιλογή μεμονωμένων μετοχών και όχι σε μεγάλες τοποθετήσεις ανά κλάδο.

Η προσπάθεια διαφοροποίησης δεν περιορίζεται μόνο στις μετοχές. Ο Ian Horne, διευθυντής επενδύσεων της Muzinich & Co., δήλωσε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα που προκαλούν οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και τα οικονομικά στοιχεία ωθεί τους επενδυτές να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αντί να πραγματοποιούν επιθετικά βραχυπρόθεσμα στοιχήματα.

«Παρατηρούμε ολοένα και μεγαλύτερη μεταβλητότητα στα επιτόκια», δήλωσε ο Horne. «Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη παγκόσμια διαφοροποίηση.»

Γιατί ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τις αμερικανικές μετοχές

Παρόλα αυτά, ορισμένοι διαχειριστές περιουσίας υποστηρίζουν ότι η επενδυτική περίπτωση υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ισχυρή.

Η Polka Mishra, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων της Javelin Wealth Management, δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να προτιμά τις αμερικανικές μετοχές, επικαλούμενη την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, τη σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και τη συνεχιζόμενη ηγετική θέση των ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η πιο ελκυστική αγορά αυτή τη στιγμή είναι εκείνη που αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική και συνεχίζει να επιβεβαιώνει την αμερικανική υπεροχή, την οποία πολλοί αμφισβητούμε εδώ και αρκετά χρόνια», κατέληξε η Mishra. 

#MAG_SEVEN #μετοχές #Διαχειριστές #ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ_ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ #επενδυτές #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Περού: Δεκατρείς νεκροί από συντριβή τουριστικού αεροσκάφους

Ένα μικρό τουριστικό αεροσκάφος συντερίβη σήμερα καθώς πετούσε πάνω από τις Γραμμές της Νάσκα (ένας απο τους σημαντικότερους αρχιολογικούς χώρους όπου υπάρχει σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του πολιτισμού των Νάσκα) στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου Περού, μετέδωσε το κρατικό κανάλι TVPeru. Στο αεροσκάφος επέβαιναν σύμφωνα με το TVPeru 11 επιβάτες και δύο πιλότοι. "Έντεκα επιβάτες και

Ομάν: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα – Έμεινε ακυβέρνητο

Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα σε απόσταση περίπου 11 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Λίμα, στο Ομάν, όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (UKMTO). Από το πλήγμα προκλήθηκαν ζημιές στο μηχανοστάσιο του πλοίου, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει ακυβέρνητο. Σύμφωνα με την UKMTO, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και δεν

Αραγτσί: Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε “επιθετική ενέργεια”

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιαδήποτε "τυχοδιωκτική ενέργεια" εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια των ξεχωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον διοικητή του στρατού του Πακιστάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο

Τσεχία: Νέα επεισόδια στην κόντρα προέδρου-πρωθυπουργού

  Η εικόνα των δύο ανώτατων αξιωματούχων της χώρας στην οικογενειακή φωτογραφία της συνόδου του ΝΑΤΟ αποτύπωσε εύγλωττα την αντιπαράθεση για το ποιος έχει το "πάνω χέρι" στην εξωτερική πολιτική. Η συμμετοχή τόσο του αρχηγού της κυβέρνησης όσο και του αρχηγού του κράτους της Τσεχικής Δημοκρατίας στη συνάντηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σηματοδότησε την κορύφωση μιας

Τα εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων όπως αυτή της Θέουτα στην Ισπανία

Η πρόσφατη μεταναστευτική πίεση στη Θέουτα, τα χερσαία σύνορα της Ισπανίας στην Αφρική, έχει θέσει για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την αποτελεσματικότητα των επιστροφών και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ενώ το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 12

Sky news: Ακυρώνει τα σχέδια πώλησης μεριδίων ο Ινφαντίνο – “Δεν ήθελα διχασμό”

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αναγκάστηκε να ακυρώσει το σχέδιο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας να προσφέρει μερίδια σε εξωτερικούς επενδυτές μετά τις παγκόσμιες αντιδράσεις, μετέδωσε το Sky News παραθέτοντας αποκλειστική δήλωση. "Αφού άκουσα προσεκτικά όλες τις απόψεις, κατέστη σαφές ότι επικράτησε διχασμός ενώ σκοπός μας ήταν – και θα είναι πάντα – να ενωθούμε

Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό εξελίσσεται στη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα

Η τελευταία επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων συνεχίζει να αυξάνεται και ο ιός εξαπλώνεται σε πέντε επαρχίες, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες αντιμετώπισης από τις υγειονομικές αρχές και τους διεθνείς εταίρους, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Έως τις 30 Ιουλίου

Ρωσία: Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες από έκρηξη στη Μόσχα – TASS

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν ⁠σε έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε καφετέρια στο κέντρο της Μόσχας ⁠σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της ρωσικής πρωτεύουσας. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 20:00 τοπική ώρα κοντά σε μια θερινή καφετέρια που βρίσκεται μέσα ή κοντά σε έναν από τους επτά ουρανοξύστες

Related Articles

Popular Categories