Συνέχισε τις υψηλές πτήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες η Federal Reserve να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε σύσφιξη της πολιτικής της παρά τις έντονες αντιδράσεις του Λευκού Οίκου.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από οριακή άνοδο 0,1% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στατιστική υπηρεσία. Στο δωδεκάμηνο έως τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 3,4%. Το Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε σημειώσει επίσης άνοδο 3,4%.
Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.
Χωρίς τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 0,2% τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 2,4% τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 2,5% τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για τις τιμές παραγωγού έδειξαν σημαντικές αυξήσεις σε αρκετές βασικές συνιστώσες που επηρεάζουν τον υπολογισμό του πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων της Fed την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ενώ οι τιμές του ντίζελ στις ΗΠΑ βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός και να διευρυνθεί.
Μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 90% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 15-16 Σεπτεμβρίου, βάσει του εργαλείου FedWatch του CME.
Ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει “δουλειά να κάνει” στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι διαπιστώσουν ότι ο πληθωρισμός δεν οδεύει προς τον στόχο του 2%.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στη Fed να μειώσει τα επιτόκια, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα: “Μειώστε το επιτόκιο ή θα σταματήσω τις συναλλαγές με χώρες με τις οποίες έχουμε έλλειμμα”. Ορισμένοι αναλυτές περιμένουν η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την επόμενη Τετάρτη, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανεξαρτησία της.


