Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να προχωρήσουν όσον αφορά την περιοχή της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας, μιας αυτοδιοικούμενης δανικής επικράτειας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε φέτος κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης και αναστάτωση στο διατλαντικό στρατιωτικό ΝΑΤΟ, όταν ενέτεινε τις απαιτήσεις του οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, υποστηρίζοντας ότι η Δανία, ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούσε να την υπερασπιστεί.
“Είμαι αρκετά αισιόδοξη ότι μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο και νομίζω ότι ήδη βλέπουμε κάποια πολύ σαφή σημάδια και μηνύματα… η ελπίδα μου είναι ότι θα βρούμε έναν ειρηνικό τρόπο να προχωρήσουμε”, δήλωσε η Φρεντέρικσεν μετά από συνάντηση ηγετών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βόρεια Φινλανδία, όπως μεταδίδει το Reuters.


