Ρωσία: Νέες αυξήσεις φόρων την περίοδο 2027-2029 για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών

Έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 2% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία, καθώς και ένα νέο πακέτο φορολογικών αυξήσεων για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών, προβλέπει η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η κυβέρνηση εξέτασε το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο κοινοβούλιο έως την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters. Όπως αναφέρει, οι ανάγκες άμυνας και ασφάλειας αποτελούν “στρατηγική προτεραιότητα” για τον νέο προϋπολογισμό.

“Οι προβλεπόμενοι πόροι θα επιτρέψουν τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων με τα απαραίτητα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών επιχειρήσεων, καθώς και την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων και επιδομάτων στο στρατιωτικό προσωπικό”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο, αυξάνεται για τη Ρωσία. Η οικονομία παρουσίασε απότομη επιβράδυνση πέρυσι, με την ανάπτυξη να πλησιάζει το μηδέν, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τη φορολογία και τον δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρόσθετες πιέσεις λόγω ουκρανικών επιθέσεων με drones σε υποδομές και διυλιστήρια. Η Μόσχα έχει χρειαστεί να διαθέσει άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό για την ενίσχυση της αντι-drone άμυνας, τις επισκευές εγκαταστάσεων και τις εισαγωγές καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπίσει ελλείψεις που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Τα κρατικά έσοδα για το 2027 προβλέπεται να ανέλθουν σε 43,3 τρισ. ρούβλια (509 δισ. δολάρια), ενώ οι κρατικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 48,8 τρισ. ρούβλια. Το αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με 2,2% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για 1,2% στις προηγούμενες εκτιμήσεις για την τριετία.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας το τρέχον έτος, στο 0,6% από 0,4%, αποδίδοντας την αναθεώρηση στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μια σειρά από μη προσδιορισμένους κινδύνους θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Το υπουργείο αύξησε επίσης την εκτίμηση για τη μέση τιμή του πετρελαίου, βασικής πηγής εσόδων για τη Ρωσία, στα 61,2 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό μείγμα Urals, από 59 δολάρια προηγουμένως. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πραγματική τιμή ενδέχεται να διαμορφωθεί υψηλότερα, ενισχύοντας τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Η Ρωσία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, καθώς οι σχέσεις με την Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί. Η Ευρώπη αποτελούσε στο παρελθόν τη σημαντικότερη αγορά για τις εξαγωγές ρωσικών εμπορευμάτων.

Η Ρωσία αύξησε τη φορολογία της φέτος προκειμένου να διατηρήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων.

Ωστόσο, την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την αύξηση της φορολογίας στα λεγόμενα “υπερκέρδη” των κλάδων μετάλλων και λιπασμάτων, επικαλούμενο τις υψηλές διεθνείς τιμές, καθώς και την επιβολή υψηλότερης φορολογίας στις διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα, πρότεινε την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για το λεγόμενο “παθητικό” εισόδημα φυσικών προσώπων, το οποίο προέρχεται από επενδύσεις σε τίτλους, πωλήσεις ακινήτων και τόκους τραπεζικών καταθέσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες.

Συρρίκνωση της βιομηχανίας και πτώση των επενδύσεων

Η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,2% φέτος, σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση από το 2020, τη χρονιά της πανδημίας του COVID-19.

Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2026, στο 6,8% από 5,2% προηγουμένως, φέρνοντάς την πιο κοντά στην αντίστοιχη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας. Η αναθεώρηση ήρθε μετά τις επιθέσεις με drones σε διυλιστήρια, οι οποίες προκάλεσαν ελλείψεις καυσίμων και σημαντική άνοδο των τιμών.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες επηρεάζονται από τα υψηλά επιτόκια και τις δυτικές κυρώσεις, αναμένεται να μειωθούν κατά 5,4% φέτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την οικονομική κρίση του 2015, όταν οι επενδύσεις είχαν υποχωρήσει κατά 10,1%.

Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για σαφώς ηπιότερη μείωση, της τάξης του 1,5%.

Για το 2027, το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει σχεδόν μηδενική αύξηση των επενδύσεων, μόλις 0,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο 2%.

Παρά τις πιέσεις, η κατανάλωση αναμένεται να προσφέρει κάποια στήριξη στη ρωσική οικονομία φέτος. Η πρόβλεψη για την αύξηση των λιανικών πωλήσεων αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα πάνω, στο 4,6% από 0,8% προηγουμένως, ενώ η εκτίμηση για την αύξηση των πραγματικών μισθών ενισχύθηκε στο 4%, από 2,2%.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΗΠΑ – Κίνα: “Δίαυλος επικοινωνίας” για την αντιμετώπιση περιστατικών που προκαλούνται από την ΤΝ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανοίξουν έναν "δίαυλο επικοινωνίας" για την αντιμετώπιση περιστατικών που προκαλούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος. Οι δύο χώρες δημιούργησαν έναν "Διάλογο ΗΠΑ-Κίνας για τη σούπερ-νοημοσύνη για να ανταλλάσσουν απόψεις για τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα" της ΤΝ και συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν έναν

Κομισιόν: Διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας σε τέσσερα μέτωπα – Υδρογόνο, ξέπλυμα χρήματος και εμπορία ανθρώπων

Σε τέσσερα μέτωπα ανοίγει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η χώρα δεν έχει κοινοποιήσει την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό της δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν την εμπορία ανθρώπων, την αγορά υδρογόνου και απανθρακοποιημένου αερίου, καθώς και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συνολικά, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο

Επενδυτικά σχέδια ύψους από 10 έως 50 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση έως 20 εκατ. ευρώ ανά σχέδιο, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Το προτεινόμενο καθεστώς περιλαμβάνει φορολογική απαλλαγή, ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγή και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το υπουργείο

Τουρισμός: Ισχυρό άνοιγμα του ΕΟΤ στη γαλλική αγορά – Νέες συνεργασίες το 2027

Την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη γαλλική τουριστική αγορά, με έμφαση στην επιμήκυνση της περιόδου, την προσέλκυση ταξιδιωτών σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών για το 2027, προωθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), εντείνοντας τις δράσεις του σε μία από τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτής

«Μας λείπεις»: Συγκινητικά μηνύματα από Ντόρα και Κώστα για τα 37 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η Ντόρα και ο Κώστας Μπακογιάννης έκαναν συγκινητικές αναρτήσεις.  Η κ. Μπακογιάννη ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται ο Παύλος Μπακογιάννης με τα παιδιά τους, Αλεξία και Κώστα. Οι τρεις τους

Μήνυμα Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

«Βαδίζουμε στα βήματά του, διεκδικώντας όσα και εκείνος ήθελε. Ενωμένους τους Έλληνες να ευημερούν» Ανάρτηση για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βαδίζουμε στα βήματά του, διεκδικώντας όσα και εκείνος ήθελε. Ενωμένους τους Έλληνες να ευημερούν. Να ξεπερνούν δυσκολίες με όπλο την αλήθεια. Και να οικοδομούν καθημερινά μία

ΑΑΔΕ: Πληρωμές 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 δικαιούχους για λιπάσματα

Την πληρωμή 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 δικαιούχους της τρίτης περιόδου υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, ολοκλήρωσε η ΑΑΔΕ. Η 3η περίοδος αφορά παραστατικά αγοράς λιπασμάτων που εκδόθηκαν από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2026. Οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν από 7 έως και

ΗΠΑ: Το CNN αποκλείστηκε από προγραμματισμένη μετακίνηση του προέδρου Τραμπ σήμερα

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκλείστηκε από το να συνοδεύσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε σημερινή μετακίνησή του, μετέδωσε χθες, Παρασκευή, το ειδησεογραφικό μέσο. Οι δημοσιογράφοι του CNN προβλεπόταν να πετάξουν με το προεδρικό αεροπλάνο για το Τενεσί για ποδοσφαιρικό αγώνα κολλεγίου στο πλαίσιο της κοινής δημοσιογραφικής κάλυψης (pool coverage) του Λευκού Οίκου για

Related Articles

Popular Categories