Τζιτζικώστας: «Κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή και την Ευρώπη πιο ασφαλή»

«Με τον Άξονα Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας, κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή και την Ευρώπη πιο συνδεδεμένη, πιο ασφαλή και πιο ανθεκτική», τόνισε σε δήλωσή του ο επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο κοινό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για τον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Το κοινό Στρατηγικό Σχέδιο παρουσίασε και υπέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών των τριών χωρών που συνδέει ο άξονας, στο πλαίσιο του θεσμού “Connecting Europe Days 2026”, στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από τα τρία κράτη μέλη, με την ενεργό υποστήριξη του Επιτρόπου και αποτελεί τον «οδικό χάρτη» των έργων που θα υλοποιηθούν, προκειμένου ο οδικός και σιδηροδρομικός άξονας, που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, να γίνει πραγματικότητα.

«Ο οδικός και σιδηροδρομικός Άξονας Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη με το Βουκουρέστι, μέσω Σόφιας, είναι ένα μεγάλο στρατηγικό έργο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το οποίο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έθεσα ως κορυφαία προτεραιότητά μου. Με την παρουσίαση και την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, περνώντας στην υλοποίηση», δήλωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «το έργο αυτό, που θα ολοκληρωθεί το 2040, και αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας, δεν είναι ένας ακόμα διάδρομος, είναι μία οδική και σιδηροδρομική σύνδεση, που αλλάζει την κλίμακα και τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποκτάει πλέον στην πράξη και όχι στα λόγια, τον κρίσιμο ρόλο της πύλης της Ευρώπης, προς τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Το έργο αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση και δυναμική, στο εμπόριο, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, και ταυτόχρονα θα αποτελέσει πυλώνα για την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Με τον Άξονα Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας, κάνουμε την Ελλάδα πιο δυνατή και την Ευρώπη πιο συνδεδεμένη, πιο ασφαλή και πιο ανθεκτική», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Ένα σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Βουκουρέστι μέσω Σόφιας και στη συνέχεια στην Ουκρανία και τη Μολδαβία στα ανατολικά, και την Κεντρική Ευρώπη στα δυτικά. Όταν οι συγκοινωνιακές συνδέσεις σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργούν καλά, τα οφέλη εκτείνονται πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα. Οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται πιο αξιόπιστες. Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερες αγορές. Οι πολίτες μας εξοικονομούν χρόνο. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της γίνεται ισχυρότερη και πιο συνεκτική», υπογράμμισε ο Επίτροπος.

«Οι υποδομές», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «κρατούν τα κλειδιά για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα» και η ενίσχυσή τους εξυπηρετεί ευρύτερα τους ευρωπαϊκούς στόχους για οικονομική ασφάλεια, ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, βιωσιμότητα και κοινωνική ένταξη.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα έργα προτεραιότητας, όπως για παράδειγμα στις διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις, σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα – Kulata, πρέπει να επισπευσθεί και πλέον οι στόχοι είναι για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου ο Δεκέμβριος του 2030 και για την ολοκλήρωση του δεύτερου και τελικού σταδίου τέσσερα χρόνια μετά.

«Η στενή συνεργασία όλων, μάς επιτρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις επενδυτικές προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Και κάθε ευρώ που επενδύουμε στις υποδομές πρέπει να συμβάλλει στην αποτελεσματική ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας», τόνισε.

Επιπλέον, παρουσία των υπουργών, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Η δέσμευση που επέδειξαν η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία αποδεικνύει ότι η στενή συνεργασία μπορεί να αποφέρει πρακτικά αποτελέσματα. Με τη συνεργασία για την επίτευξη κοινών προτεραιοτήτων, μπορούμε να οικοδομήσουμε τις μεταφορικές συνδέσεις που στηρίζουν την κινητικότητα, το εμπόριο, την ασφάλεια και την ευημερία, εντός και εκτός συνόρων ΕΕ. Δείχνετε και στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι όταν οι γείτονες συνεργάζονται από την αρχή ενός έργου ή μιας πρωτοβουλίας, βελτιώνουν την ποιότητα και ενισχύουν την ικανότητά τους να προσελκύουν υποστήριξη, οικονομική και πολιτική. Η σημερινή ημέρα δείχνει επίσης τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης, ο Επίτροπος χαιρέτισε την υπογραφή σύστασης της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Φίλοι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι τόσο το Σχέδιο Δράσης, που αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για την έναρξη και υλοποίηση των εργασιών για την κατασκευή του άξονα, όσο και η νέα πρωτοβουλία αναδεικνύουν την αξία της διασυνοριακής συνεργασίας και της βελτίωσης της συνδεσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία είναι «μια πλατφόρμα συνεχούς συνεργασίας, πολιτικής στήριξης και χάραξης κοινής στρατηγικής με στόχο οι προτεραιότητες της περιοχής να παραμένουν σταθερά ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να διασφαλιστεί ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα έχει συνεχώς ισχυρή και εποικοδομητική φωνή τουλάχιστον στα ζητήματα συνδεσιμότητας».
 

-: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

ΕΕ: Απορρίπτουμε πλήρως οποιαδήποτε απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ – Νέα συνάντηση της task force για το πετρέλαιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15.46 Η Ευρωπαϊκή Ένωση "απορρίπτει πλήρως" την απειλή των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τις εξαγωγές ντίζελ, εάν η Ευρώπη δεν διαθέσει μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα-Κάισα Ίτκονεν. "Μια απαγόρευση δεν θα ωφελούσε κανέναν. Θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη μας στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αξιόπιστο εταίρο"

Υεμένη: Πάνω από 80 νεκροί το τελευταίο 24ωρο σε μάχες στην Τάιζ

Οι μάχες στη νοτιοδυτική Υεμένη, ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, και τις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 80 ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο, δήλωσαν σήμερα στο AFP πηγές από τα δύο στρατόπεδα. Τουλάχιστον 55 μαχητές των Χούθι σκοτώθηκαν στη διοικητική περιφέρεια της Τάιζ, κυρίως

Η Ρωσία εξετάζει μερική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ σε περίπτωση πλεονάζουσας παραγωγής

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει μερική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ σε περίπτωση πλεονάζουσας παραγωγής, δημιουργώντας την προοπτική μιας πιθανής ανάσας για τις παγκόσμιες αγορές καυσίμων, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση λόγω του πολέμου και των ελλείψεων στην προσφορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στην Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της

Ισπανία: Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με ψηφοφορία υψηλού κινδύνου για την στέγη

Οι ισπανοί βουλευτές ψηφίζουν σήμερα επί δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για την στέγη που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας σε μία ψηφοφορία η έκβαση της οποίας δεν είναι εγγυημένη και κινδυνεύει να φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί γύρω από το

Δήμαρχος Κιέβου: “Σε δραματική κατάσταση η ουκρανική πρωτεύουσα, ο εχθρός ρημάζει την πόλη”

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο βρίσκεται σε "δραματική κατάσταση" λόγω των αδιάκοπων ρωσικών πληγμάτων, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέλει να "ρημάξει" την πόλη. "Η πρωτεύουσα βρίσκεται σε εξαιρετικά δραματική κατάσταση και δεν μπορούμε πλέον να προσποιηθούμε ότι μπορούμε σήμερα να ζήσουμε όπως σε καιρό ειρήνης! Ο εχθρός ρημάζει

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυραυλικό σύστημα σε νησί κοντά στην Ταϊβάν στο πλαίσιο μεγάλης άσκησης

Ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να αναπτύξει για πρώτη φορά ένα προηγμένο σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων σε ένα ιαπωνικό νησί κοντά στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης στρατιωτικής άσκησης που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα, μια κίνηση που ενδέχεται να ενοχλήσει έντονα την Κίνα. Το σύστημα "Navy-Marine Expeditionary Ship Interdiction System" (NMSIS) αναμένεται να μεταφερθεί στη νήσο Γιοναγκούνι

Γερμανία: Η αστυνομία κατέσχεσε 30.000 ηχογραφήσεις με ναζιστική μουσική σε επιχείρηση που είχε στόχο νεοναζί

Η γερμανική αστυνομία κατάσχεσε περίπου 33.000 ηχογραφήσεις, μεταξύ των οποίων CD, δίσκους βινυλίου και κασέτες, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης που είχε στόχο τη ναζιστική μουσική σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ διενεργήθηκαν έρευνες και σε άλλες χώρες. Περισσότερα από 20.000 από αυτές τις ηχογραφήσεις βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των

ΗΠΑ: Απροσδόκητα έντονη κάμψη στις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο και αύξηση της ανεργίας στο 4,2%

Ιδιαίτερα αδύναμη ήταν η πορεία των προσλήψεων στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, με το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα να εμφανίζει οριακή μεν αλλά απροσδόκητη άνοδο. Ειδικότερα, οι αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Σεπτέμβριο μόλις 29.000 νέα μισθολόγια, έναντι των 133.000 του Αυγούστου και της μέσης εκτίμησης των αναλυτών στο Dow Jones για 84.000. Σημειώνεται επίσης ότι

Related Articles

Popular Categories