Παπασταύρου: Δεν τέθηκε πίεση ή απειλή στη χώρα μας, ούτε θα ήταν ανεκτό – Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σήμερα είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Είναι πιο στενές και σταθερές από ποτέ. Στηρίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία σχετικά με το «άρθρο της Wall Street Journal για φερόμενες παρεμβάσεις της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα».

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «θέλω να είμαι απόλυτα ακριβής και σαφής. Δεν τέθηκε ποτέ αίτημα πίεσης ή απειλής της χώρας μας να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, ούτε βέβαια κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ανεκτό. Οι αποφάσεις μας, όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον και το όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Παπασταύρου επισήμανε ότι «η σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ σήμερα είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Είναι πιο στενές και σταθερές από ποτέ. Στηρίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και στους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας».

Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, είπε ο υπουργός ότι «η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ διευρύνεται συνέχεια, με αμοιβαίο όφελος για τους πολίτες μας». Υπενθύμισε ότι πέρυσι ο υπουργός Εσωτερικών και Επικεφαλής του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, κ. Doug Burgum, σε μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επισκέφθηκε ήρθε στη χώρα μας και τη χαρακτήρισε ως στρατηγικό ενεργειακό εταίρο των ΗΠΑ.

«Την προηγούμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Παπασταύρου «συνάντησα τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κρις Ράιτ, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συζητήσαμε για τις σημαντικές εξελίξεις στη χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Σημείωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ, Chevron και ExxonMobil, επενδύουν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Chevron προγραμματίζει σεισμικές έρευνες εντός του 2026 στο Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης, ενώ η Exxon Mobil, σε συνεργασία με την Energean και τη HELLENIQ ENERGY προχωρά στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά από 50 χρόνια στο Ιόνιο στις αρχές του 2027, για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Και, το πιο σημαντικό, είναι ότι οι έρευνες αυτές γίνονται σε συνεργασία με Έλληνες μηχανικούς και γεωεπιστήμονες, που συνιστά μία διπλή ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή, ΔΕΗ και Amazon υπέγραψαν προ ημερών μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που αναδεικνύει την πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών. Και αυτά είναι συγκεκριμένα αποτελέσματα μίας στρατηγικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας, που ενισχύεται καθημερινά, με αμοιβαίο όφελος για τις δύο χώρες».

Απευθυνόμενος στον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, ο υπουργός σημείωσε ότι «δεν προπαγανδίζουμε τα επιτεύγματα του ΥΠΕΝ» όπως είπε αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως «η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων είναι εθνική υπόθεση. Η πρόοδος εν μέσω ενεργειακής καταιγίδας, μας διασφαλίζει ενεργειακά και επιτρέπει να έχουμε έναν νέο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή»

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, ο κ. Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως «η ευθύνη ως υπουργού δεν είναι να σχολιάζω δημοσιεύματα. Ευθύνη μου – όπως και κάθε μέλους της κυβέρνησης – είναι να προασπίζομαι το εθνικό συμφέρον. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα κάνω».

Ο κ. Παπασταύρου σχετικά με το βάθος ανάπτυξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, έχει συναντηθεί ήδη 7 φορές τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ αναμένεται προσεχώς στη χώρα μας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Marco Rubio. Και αυτό δείχνει πόσο στενή είναι η ενεργειακή συνεργασία.

Επιπλέον, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «διευρύνουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις με τους ομολόγους μου από ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ, και τον Ιούνιο υπογράψαμε στο Χιούστον τη διακήρυξη για την ίδρυση του Ενεργειακού Κέντρου Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέχεια του νόμου που είχε εισηγηθεί ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών κ. Ρούμπιο. Το Κέντρο αυτό θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο έρευνας και ανάπτυξης της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, σε ένα τέτοιο πλαίσιο στενής συνεργασίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιο περιεχόμενο απειλής» ενώ στις αναφορές του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας για προνομιακές εταιρικές σχέσεις, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας, όπως ορίζονται από το εθνικό μας δίκαιο, πλήρως ευθυγραμμιζόμενο με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η τοποθέτηση του Αλέξανδρου Καζαμία 

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας από τη δική του πλευρά κατά την πρωτολογία του ανέφερε ότι οι φερόμενες σε δημοσιεύματα απειλές της πρέσβεως των ΗΠΑ στα εσωτερικά της πολιτικής της χώρας που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση «μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά τις εξελίξεις στη χώρα μας». Τα δημοσιεύματα αυτά της Wall Street Journal, παρατήρησε ο κ. Καζαμίας εμπλέκονται στην πολιτική κρίση στη Ρουμανία αλλά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Πρόκειται είπε ο βουλευτής «για ένα θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ακραία σοβαρότητα» και απέρριψε ευθύνες και στα ΜΜΕ της χώρας που δεν το ανέδειξαν.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι «σύμφωνα με το άρθρο Wall Street Journal η Αμερικανίδα πρέσβης Κίμπερλι Γκιλφόιλ φέρεται να είπε ότι σε γεύμα στο οποίο παραβρισκόσασταν και εσείς ότι πηγαίνει στη Ρουμανία -κάτι που έγινε πράγματι στα τέλη Μαρτίου- λέγοντας σας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση της Ρουμανίας, κάτι που μπορεί να κάνουν και στη χώρα μας». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας «αναφέρει ότι εσείς της απαντήσατε ότι την κυβέρνηση τη στηρίζει ο λαός. Κατόπιν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο γραμματέας της ΝΔ κ. Κυρανάκης διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο σήμερα έχουμε και νέα δημοσιεύματα από τη Wall Street Journal που επιβιώνουν και αναδεικνύουν νέες πτυχές του θέματος. Τελικά τι έγινε σε αυτό το δείπνο, υπήρξε αυτή η συστοιχομηθεία και εσείς δώσατε αυτή την απάντηση;»

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει εάν η κυρία Γκιλφόιλ παρέχει εύνοια σε ένα λομπίστα μιας εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Καζαμίας και κατά τη δευτερολογία του υποστήριξε ότι ο υπουργός θα πρέπει να απαντήσει «ξεκάθαρα με διαφάνεια και ειλικρίνεια εάν υπήρξε αυτός ο διάλογος με την Αμερικανίδα πρέσβη, γιατί αυτά τα ζητήματα αφορούν την καρδιά της εθνικής κυριαρχία της χώρας» και όχι «να υπάρχει μια συνομωσία της σιωπής που βλέπουμε».

-: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Η ενεργειακή ακρίβεια πιέζει τη Βρετανία λίγο πριν την ανακοίνωση του οικονομικού προϋπολογισμού

Νέα ισχυρή πίεση στο κόστος ζωής στη Βρετανία προκαλεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Το ντίζελ βρίσκεται πλέον σε ιστορικό ρεκόρ, στις 2 λίρες το λίτρο (περίπου 2,35 ευρώ), ενώ η αμόλυβδη κινείται γύρω στη 1 λίρα και 75 πένες (περίπου 2,06 ευρώ). Ένα γέμισμα 55 λίτρων κοστίζει πλέον περίπου 110 λίρες, (129 ευρώ)

Η Ρωσία προειδοποιεί τους ξένους διπλωμάτες και αλλοδαπούς να εγκαταλείψουν το Κίεβο

Η Ρωσία επανέλαβε το Σάββατο την προειδοποίησή της προς τους διπλωμάτες και τους αλλοδαπούς να εγκαταλείψουν το Κίεβο, απειλώντας την ουκρανική πρωτεύουσα με "μαζικές" επιθέσεις, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της. "Η ρωσική πλευρά είχε προηγουμένως καλέσει τους αλλοδαπούς και τους διπλωμάτες στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την πόλη και να αποφύγουν να επισκεφθούν την Ουκρανία"

Επιδόματα – εφάπαξ: Όλες οι πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας

Συνολικά 79.684.161 ευρώ θα καταβληθούν από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου σε 92.826 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ειδικότερα από τον ΕΦΚΑ: Στις 6 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 15.184.160,74 ευρώ σε 30.426 δικαιούχους για παροχές. Από 5 έως και 9 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 18.500.000 ευρώ σε 900

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ξενοδοχείο της Εθνικής ομάδας: Ο Γιοβάνοβιτς τού χάρισε τη φανέλα με το 10

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τελετή υπογραφής των πρωτοκόλλων για την αμοιβαία παράδοση και παραλαβή ιστορικών κειμηλίων και ανθρωπολογικού υλικού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μετά την εκδήλωση βρέθηκε και στο ξενοδοχείο, όπου έχει καταλύσει η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που ήδη έδωσε έναν αγώνα στην Τούμπα με την Ολλανδία και αύριο

Τις επόμενες ημέρες η αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων βαρελιών στρατηγικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και ντίζελ

Στην αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και ντίζελ, συμφώνησαν οι ηγέτες της G7, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από τις έντονες πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτικότερα, οι φήμες ήταν έντονες τις τελευταίες μέρες ότι

ΝΥΤ: Οι συνομιλίες Ουάσιγκτον – Μόσχας για την Ουκρανία περιλαμβάνουν συμφωνία για το πετρέλαιο οικονομικής αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης Τραμπ με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχουν διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας μία συμφωνία για το πετρέλαιο οικονομικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής, που έχουν δεσμούς με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα, the

Βρετανία: Δύο Ιρανοί ενώπιον δικαστηρίου για φερόμενο σχέδιο επίθεσης κατά της εβραϊκής κοινότητας του Μάντσεστερ

Ενώπιον δικαστηρίου θα εμφανιστούν σήμερα δύο Ιρανοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση με βόμβα εναντίον της εβραϊκής κοινότητας του Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Ο Σάλαμ Αχμάντιαν, 36 ετών, από το Λίβερπουλ, και ο Ράχμαν Σαλέχι, 34 ετών, από το Σάλφορντ, συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ στις 20 Σεπτεμβρίου. Χθες, Παρασκευή, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προετοιμασία

Αγία Σοφία: Αποκαλύπτεται ο υπόγειος κόσμος της Κωνσταντινούπολης – Στοές και διαδρομές 9 χιλιομέτρων

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον υπόγειο κόσμο κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι έρευνες αναδεικνύουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων χώρων και διαδρομών γύρω από το ιστορικό μνημείο. Όπως ανέφερε ο ξεναγός στην Κωνσταντινούπολη Γιάννης Κουρτέσογλου, οι τουρκικές αρχές έχουν παρουσιάσει ευρήματα που κάνουν λόγο για υπόγειες διαδρομές συνολικού μήκους περίπου

Related Articles

Popular Categories