Ψηφιακό «ραντάρ» για τις τιμές των ακινήτων

Νέο πλαίσιο στον τρόπο με τον οποίο το κράτος παρακολουθεί και στο μέλλον θα προσδιορίζει τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων δρομολογεί η δημιουργία της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων.

Για πρώτη φορά συγκροτείται μια ενιαία ψηφιακή υποδομή που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται στοιχεία από πραγματικές συναλλαγές, μισθώσεις και εκτιμήσεις, με στόχο να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η εικόνα της κτηματαγοράς σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι η αλλαγή δεν σημαίνει ότι οι σημερινές τιμές ζώνης καταργούνται ή ότι αλλάζουν αυτόματα, αλλά ότι σηματοδοτεί πλέον τη σταδιακή μετάβαση από ένα σχετικά στατικό σύστημα, που βασίζεται σε διοικητικά καθορισμένες τιμές, σε ένα μοντέλο όπου το κράτος θα διαθέτει συνεχή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά ακινήτων.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η Τράπεζα Αξιών προβλέπεται στο άρθρο 354 του νέου πολυνομοσχεδίου και αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του ψηφιακού συστήματος που έχει αρχίσει να χτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σκοπός της είναι να λειτουργήσει ως μια μεγάλη ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις αξίες των ακινήτων και τις μεταβολές της αγοράς. Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί ότι οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα στηρίζονται κατά βάση στην τελευταία μεγάλη αναπροσαρμογή του 2021, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022. Επί μία πενταετία δηλαδή οι τιμές έχουν παραμείνει στάσιμες, αλλά χωρίς καμία αντιστοιχία με την πραγματική εικόνα της αγοράς, αφού, με βάση και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εμπορικές τιμές των κατοικιών από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 70%.

Αυτό ουσιαστικά το κενό θα επιχειρήσει να καλύψει η Τράπεζα Αξιών Ακινήτων, στόχος της οποίας είναι να δίνει στο Δημόσιο συνεχή εικόνα των πραγματικών τιμών της αγοράς και, μέσω του Ολοκληρωμένου Γεωπληροφοριακού Συστήματος Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (CAMA), τη δυνατότητα να εντοπίζει πολύ ταχύτερα πού οι φορολογητέες αξίες έχουν μείνει πίσω από την πραγματικότητα. Αυτόματες αναπροσαρμογές Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Αξιών δεν θα λειτουργεί μόνη της, αλλά θα συνδέεται με το Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (CAMA), το οποίο προβλέπεται ήδη στο θεσμικό πλαίσιο του 2023. Το CAMA είναι ουσιαστικά το εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα και έτσι αντί το Δημόσιο να βασίζεται μόνο σε περιοδικές εκτιμήσεις, θα μπορεί να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις μεταβολές στις αξίες των ακινήτων.

Στο σύστημα προβλέπεται να αξιοποιούνται ιστορικά στοιχεία συναλλαγών και εκτιμήσεων, χαρακτηριστικά των ακινήτων, αλλά και στοιχεία για το γεωγραφικό περιβάλλον τους, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιούνται οικονομετρικά και γεωστατιστικά μοντέλα, ακόμη και τεχνικές μηχανικής μάθησης. Κινήσεις που ουσιαστικά συμβάλλουν ώστε το Δημόσιο να αποκτήσει τη δυνατότητα να «διαβάζει» την αγορά με πολύ περισσότερα δεδομένα και να υπολογίζει πώς μεταβάλλεται η αξία ενός διαμερίσματος, ενός καταστήματος, ενός οικοπέδου ή ενός αγροτεμαχίου.

Σε κάθε περίπτωση, στη νέα βάση δεδομένων θα συγκεντρώνονται στοιχεία του Δημοσίου για μεταβιβάσεις ακινήτων, εμπράγματα δικαιώματα, μισθώσεις και αξίες, ενώ ήδη προβλέπεται και η συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν δεδομένα βάσει ειδικών συμφωνιών με το Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί μια πολύ πιο αναλυτική εικόνα της αγοράς, που θα δείχνει σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο πόσο έχει οριστεί διοικητικά ότι αξίζει ένα ακίνητο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε ποιες τιμές πραγματοποιούνται πραγματικά οι συναλλαγές, πώς κινούνται οι μισθώσεις και ποια είναι η τάση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση δε, τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται χωρίς προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων, ενώ ακόμη και όταν περιλαμβάνουν γεωχωρική πληροφορία, η επεξεργασία τους θα γίνεται χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτό που υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η νέα τεχνολογία δεν οδηγεί αυτόματα και σε αλλαγή των τιμών ζώνης ούτε αυτόματο υπολογισμό νέων φόρων, αφού για να αλλάξουν οι φορολογητέες αξίες απαιτούνται οι προβλεπόμενες διοικητικές και κανονιστικές αποφάσεις.

Συχνότερες και ταχύτερες αλλαγές

Η νέα Τράπεζα Αξιών, σε συνεργασία με το CAMA, δημιουργεί την υποδομή που μπορεί να κάνει αυτές τις αλλαγές συχνότερες, ταχύτερες και περισσότερο τεκμηριωμένες. Εξέλιξη που έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιοχές όπου η απόσταση ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες έχει μεγαλώσει σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι εκεί όπου τα ακίνητα πωλούνται συστηματικά σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις φορολογητέες η διαφορά θα μπορεί να αποτυπώνεται πολύ πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το σύστημα που παρακολουθεί την πραγματική αγορά μπορεί να εντοπίζει και περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έχουν μείνει υψηλότερα από τις πραγματικές τιμές.

Ουσιαστικά, η Τράπεζα Αξιών δεν θα αποτελεί απλώς άλλη μία κρατική ψηφιακή βάση δεδομένων, αλλά ένα βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, αφού θα λειτουργεί προς κάθε κατεύθυνση δίνοντας «σήμα» διόρθωσης τυχόν αδικιών και επιβαρύνσεων, αφού οι φορολογητέες αξίες επηρεάζουν μια σειρά από φόρους και συναλλαγές, όπως οι μεταβιβάσεις, οι κληρονομιές, οι δωρεές και οι γονικές παροχές, ενώ συνδέονται και με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Είναι λοιπόν φανερό ότι το κράτος αποκτά για πρώτη φορά ένα ψηφιακό «ραντάρ» που μπορεί να παρακολουθεί συστηματικά την πραγματική αξία των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ενώ το πότε και με ποιον τρόπο η νέα γνώση θα μετατραπεί σε αλλαγές στις φορολογητέες αξίες είναι το επόμενο και το πιο κρίσιμο εν όψει εκλογών πολιτικό βήμα, καθώς θα έχει άμεσες συνέπειες για ιδιοκτήτες, αγοραστές και φορολογουμένους.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. .

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Σαουδική Αραβία: Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ

Οι δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησαν επίθεση με πύραυλο κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ, δήλωσε στο AFP πληροφορημένη διπλωματική πηγή, αφού αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν προηγουμένως έκρηξη και την εκκένωση του αεροδρομίου. "Οι Χούθι επιτίθενται κατά μη στρατιωτικών στόχων. Το αεροδρόμιο του Ριάντ είναι μη στρατιωτικός στόχος", δήλωσε η διπλωματική πηγή διευκρινίζοντας ότι πύραυλος

Ρεκόρ 30°C στον κεντρικό Ειρηνικό – Φόβοι για ένα νέο, “σούπερ” Ελ Νίνιο

Ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην κρίσιμη περιοχή Νίνιο 3.4 ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στον Ισημερινό, μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 5° βόρεια και 5° νότια

Σιγκαπούρη: Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με κινεζικό αλιευτικό

Σύγκρουση μεταξύ ενός φορτηγού πλοίου υπό σημαία Παναμά και ενός κινεζικού αλιευτικού σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σιγκαπούρης, με βίντεο να καταγράφει τη στιγμή της πρόσκρουσης και το αλιευτικό να γέρνει μετά το χτύπημα. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας που επικαλείται το The Maritime Executive, το φορτηγό πλοίο First Margaux, μήκους 229 μέτρων, συγκρούστηκε με

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από τον τυφώνα Isaias

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην κομητεία Εσκάμπια, στη δυτική Φλόριντα, εξαιτίας πτώσης δέντρου μετά το πέρασμα του τυφώνα Isaias, σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών που μίλησε στο CNN. Το φαινόμενο εξασθένησε και υποβαθμίστηκε σε μετατροπικό κυκλώνα, ωστόσο οι κίνδυνοι από τις πλημμύρες, τους ισχυρούς ανέμους και τους πιθανούς ανεμοστρόβιλους εξακολουθούν να απειλούν

Η Βουλγαρία ως αδύναμος κρίκος για την ευρωπαϊκή άμυνα;

  Η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, ένα από τα μέτωπα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελεί σύνθετο ζήτημα για διάφορους λόγους. Δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών ανέδειξαν όμως ξανά πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση στην περιοχή. Στις 6 Οκτωβρίου drones έπληξαν δύο φορτηγά πλοία, τα Alfa Watan και Able, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Β. Πούτιν μετέφερε στον Ντ. Τραμπ τη θέση του Ιράν για μία πιθανή διευθέτηση της διαμάχης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη θέση του Ιράν σχετικά με μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και Ιράν, με την υποστήριξη του Ιρανού προέδρου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Σε συντονισμό με τον πρόεδρο του Ιράν, ο πρόεδρος Πούτιν μετέφερε

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από πλήγματα των Ισραηλινών

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από πλήγματα των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με μέλη των υπηρεσιών Υγείας. Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από μία ισραηλινή επιδρομή στο εμπορικό κέντρο Πάντα στην πόλη της Γάζας, ενώ από μία άλλη επιδρομή σκοτώθηκε ένας ακόμη άνθρωπος

Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί στη Ζαπορίζια από ρωσικό βομβαρδισμό – Τέσσερις νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από έναν ρωσικό αεροπορικό βομαρδισμό στην Ζαπορίζια, πόλη στα νότια της Ουκρανίας, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μιας συμφωνίας για την άρση των κυρώσεων στο ρωσικό ντίζελ (πετρέλαιο κίνησης). Η εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζεται ως σοβαρό πλήγμα για

Related Articles

Popular Categories