Εκλογές στο Ισραήλ: Τα αραβικά κόμματα αναδεικνύονται σε ρυθμιστικό παράγοντα – Bloomberg

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γκάντι Άιζενκοτ, προηγείται οριακά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό —την πρώτη μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου του 2023— γεγονός που προμηνύει μια περίοδο δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg σχολιάζοντας τα πρώτα exit polls μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στο Ισραήλ. 

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Σύμφωνα με τρια exit polls που δημοσιεύθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης ο συνασπισμός του Άιζενκοτ αναμένεται να εξασφαλίσει 52 ή 53 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, έναντι 50 εδρών για τη συμμαχία του Νετανιάχου.

Το αποτέλεσμα αυτό αφήνει και τις δύο πλευρές χωρίς την πλειοψηφία που απαιτείται για την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας, ωστόσο ενδέχεται να δώσει στον Άιζενκοτ το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών. 

“Τα αρχικά αποτελέσματα… αποτελεί μια πλήρη ψήφο δυσπιστίας προς τον Νετανιάχου”, δήλωσε ο Άιζενκοτ. “Θα ενεργήσω άμεσα για να υλοποιήσω τη βούληση του λαού και να αντικαταστήσω την κυβέρνηση του Νετανιάχου”.

Τα δύο αραβικά κόμματα, τα οποία αναδεικνύονται σε ρυθμιστικούς παράγοντες, αναμένεται να κερδίσουν 17 ή 18 έδρες —αριθμός υψηλότερος από τον αναμενόμενο, σύμφωνα με τα exit polls. 

Και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν σε κάποιο επίπεδο να στηρίξουν τον Άιζενκοτ, έχοντας κινητοποιήσει τους υποστηρικτές τους με στόχο την απομάκρυνση του Νετανιάχου και την αποτροπή μιας νέας θητείας του, την οποία θεωρούν υπαρξιακή απειλή.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας σχεδόν το 74% λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή. 

Ο 66χρονος Άιζενκοτ παρουσιάστηκε ως μια πιο μετριοπαθής εναλλακτική λύση έναντι του Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Όσον αφορά το Ιράν, έχει δηλώσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας πρέπει να περιοριστεί —στρατιωτικά, εάν χρειαστεί— αλλά ότι η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη “δεν αποτελεί εφικτό στόχο”.

Μια νίκη του Άιζενκοτ θα καθιστούσε, συνεπώς, λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμπράξει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην επανέναρξη μιας εκστρατείας βομβαρδισμών κατά του Ιράν.

Ο Τραμπ είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός διαθέτει τα προσόντα για να “ολοκληρώσει το έργο” στον πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Εάν ο Άιζενκοτ καταφέρει να αναλάβει την πρωθυπουργία, αυτό θα συνιστά μια ηχηρή ήττα για τον Νετανιάχου, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών δεκαετιών και οδήγησε τη χώρα μέσα από τρία χρόνια σχεδόν διαρκούς πολέμου, σημειώνει το Bloomberg. 

Πολλοί Ισραηλινοί τον κατηγορούν ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το 2023 —γεγονός που αποτέλεσε την πιο φονική ημέρα στην ιστορία της χώρας— και ότι δεν ανέλαβε στη συνέχεια την ευθύνη γι’ αυτό.

Έκτοτε, ο Νετανιάχου εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία, καθώς και κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας επιμόνως ότι αυτές κατέστησαν τη χώρα ασφαλέστερη.

“Ο λαός μίλησε — έδιωξε την κυβέρνηση Νετανιάχου”, δήλωσε ο Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτης του αριστερού κόμματος “Δημοκρατικοί” (Democrats) και μέλος του συνασπισμού του Άιζενκοτ. “Εκπροσωπούμε ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας που πέρασε τέσσερα χρόνια δίνοντας αγώνες στους δρόμους”, ανέφερε. “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να αναλάβουμε την ευθύνη”.

Κανένα κόμμα στην ιστορία του Ισραήλ δεν έχει εξασφαλίσει ποτέ απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, γεγονός που καθιστά συχνά απαραίτητες τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα ορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων και τις εισηγήσεις των κομμάτων. Αυτή τη στιγμή, ο επικρατέστερος για τη θέση είναι ο Άιζενκοτ, όπως εκτιμά το Bloomberg. 

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Μέση Ανατολή

Θετικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές την Πέμπτη (11/6), καθώς η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν περιορίζει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ οι επενδυτές έχουν, επίσης, στραμμένη την προσοχή τους στις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια, με μία επικείμενη αύξηση να θεωρείται σχεδόν βέβαιη από όλους.   Στο ταμπλό, ο Stoxx 600 κερδίζει

Ισραήλ: Εμφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου, λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκάντι Άιζενκοτ

Τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν την "παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του", σύμφωνα με τον κεντρώο Γκάντι Άιζενκοτ, επικεφαλής του μπλοκ της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, ο Γιαϊρ Λαπίντ μίλησε για "συντριπτική ήττα" του κυβερνητικού συνασπισμού, προεξοφλώντας ότι ο λαός

Logitech: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα λειτουργικά κέρδη στο β’ τρίμηνο

Καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα ανακοίνωσε η Logitech για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα gaming και εξοπλισμό τηλεδιασκέψεων ενίσχυσε τις επιδόσεις της ελβετοαμερικανικής εταιρείας. Τα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένων συγκεκριμένων επιβαρύνσεων (non-GAAP), ανήλθαν σε 231 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 204 εκατ.

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν βλέπει τον εαυτό του ως πρόβλημα

  Υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό Λεκορνού για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά οι φοιτητές απορρίπτουν "σάπιους συμβιβασμούς". Στη Μασσαλία ο Γάλλος πρόεδρος, που επιμένει σε σκληρή ρητορική. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνού πραγματοποίησε τελικά τη συνάντηση με φοιτητικά σωματεία και οργανώσεις, και για πρώτη φορά επιχείρησε να δείξει μια διάθεση κατανόησης για τα αιτήματα

Γεραπετρίτης στο ΣΑ ΟΗΕ: Η βιώσιμη ειρήνη είναι αδύνατη όταν οι γυναίκες απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, προστασίας των δικαιωμάτων τους και λογοδοσίας για τη σεξουαλική και έμφυλη βία υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προεδρεύοντας στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Η βιώσιμη ειρήνη και

Visa: Άλμα κερδών στο δ’ τρίμηνο

Αύξηση των κερδών της κατέγραψε η Visa στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για ταξίδια, αγορές και εστίαση, παρά τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών παγκοσμίως ανήλθαν σε 6 δισ. δολάρια ή 3,19 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ισραήλ: Πρώτο κόμμα το Λικούντ του Νετανιάχου αλλά το μπλοκ Άιζενκοτ συγκεντρώνει περισσότερες έδρες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:30 Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τη νέα Κνέσετ, από την οποία θα προκύψει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός. Τα πρώτα exit poll δείχνουν ότι το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κερδίζει την πρωτιά, αλλά το μπλοκ των αντιπάλων

Ανδρουλάκης: «Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην πολιτική αλλαγή ή τη στασιμότητα»

«Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην πολιτική αλλαγή ή τη στασιμότητα με την οποία ισοδυναμούν τα αποτελέσματα της κυβερνητική πολιτικής», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης, όπου μίλησε με στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς δεν κοιτάμε το χθες. Κοιτάμε το αύριο και δίνουμε τη μάχη της κάλπης για το αύριο.

Ισραήλ: Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, αναμένονται τα πρώτα exit polls

  Σε εξέλιξη από το πρωί η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ. Στις 10 το βράδυ θα μεταδοθούν τα πρώτα exit polls. Μεγάλη η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα. Ανταπόκριση από την Ιερουσαλήμ Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα το πρωί η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ. Μέχρι τις 10 το βράδυ τοπική ώρα αναμένεται να ψηφίσουν πάνω από

Related Articles

Popular Categories